Koncerto organizatorių atstovė Jolita Kairienė DELFI teigė, kad Sausio 13-osios aukoms planuojama skirti vieną iš gražiausių koncerto programos kūrinių, tačiau tylos minutė neplanuojama.

„Mes suprantame, kad ta diena yra svarbi Lietuvai ir tikrai žinome tą svarbą – patys dalyvavome, tad priminti antrą kartą to nereikia. Paminėjimas bus. Renginio pradžioje planuojame paskirti kūrinį šiai atmintinai datai, o toliau renginys vyks pagal numatytą programą, kaip ir kituose Lietuvoje vykstančiuose kultūros renginiuose“, – sakė J. Kairienė.

Prašymas dėl tylos minutės išsakytas ir Muzikiniam teatrui

„Parašiau laišką organizatoriams, kadangi matau, jog tai kelia diskusijas ir viešojoje erdvėje – socialiniuose tinkluose ir kituose forumuose. Kreipiausi į organizatorius, kad jie suorganizuotų tylos minutės pagerbimą Sausio 13-osios aukoms, nes tokia diena yra skausminga ir įsimintina lietuvių tautai. Norėtųsi, kad tą dieną būtų pagerbtos aukos ir būtų kuo mažiau pasilinksminimų. Tuo tarpu matome, kad arenoje planuojama toks koncertas, kuris galbūt nelabai dera su Sausio 13-ąja ir jos dvasia“, - DELFI sakė A. Kupčinskas.

Savo laiške konservatorius priminė, jog prieš daugiau nei dvidešimt metų sausio 13 dieną „sovietinė kariauna desperatiškai panaudojo brutalią jėgą prieš civilius Lietuvos gyventojus siekdama palaužti jų laisvės dvasią“, o „sovietiniams kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 laisvės gynėjų ir apie 700 buvo sužeista“.

„Neabejoju, kad maestro V. Gergijevas ir orkestro muzikantai palaikys idėją koncerto pradžioje paskelbti simbolinę tylos minutę, pagerbiant Sausio 13-osios aukas ir įvertinant lietuvių tautos pasiaukojimą laisvės idealams“, - teigiama A. Kupčinsko laiške koncerto organizatoriams.

A. Kupčinsko teigimu, panašus prašymas nusiųstas ir Kauno muzikiniam teatrui, kur sausio 13 dieną taip pat vyks spektaklis.

Regi per daug sutapimų dėl Rusijos žvaigždžių koncertų

Klausiamas, ar ką mano apie tendenciją kiekvienais metais sausio 13-ąją, vasario 16-ąją ir kovo 11-ąją Lietuvoje rengti Rusijos aukščiausio lygio žvaigždžių koncertus, Kauno meras svarstė, jog, jo nuomone, tai Rusijos politikos Lietuvoje dalis.

„Aš manau, kad tai nėra atsitiktinumas – per daug sutapimų. Savo komentare irgi tą parašiau. Man atrodo, kad tai yra tam tikros politikos dalis. Jeigu tai vyktų vieną kartą, tai būtų atsitiktinumas, bet mes matome, kad tai tai yra tendencija, todėl tai tikriausiai susiję ne tik su kultūrine, bet ir politine veikla“, - teigė A. Kupčinskas.

DELFI primena, kad 1991 m. sausio 13 d. sovietiniai kariniai daliniai šturmavo Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą. Lietuva buvo tik prieš metus paskelbusi apie atkuriamą nepriklausomybę, tad iš Maskvos buvo duotas įsakymas nepriklausomybės siekį nuslopinti karinėmis priemonėmis.