Naujienų portalui „Kas vyksta Kaune“ sausio mėn. šaltiniai pranešė, jog Kauno miesto savivaldybė nebaigtame statyti „Mokslo salos“ komplekse surengė vakarėlį savivaldybės administracijos darbuotojams.

Pasiteiravus savivaldybės, Kauno vicemeras Tomas Jarusevičius šią informaciją patvirtino. O paklaustas, kiek svečių dalyvavo metų pabaigos šventėje, mero pavaduotojas minėjo, jog savivaldybės administracijoje dirba apie 600 žmonių. „Kitų svečių kviesta nebuvo“, – teigė jis.

„Mokslo sala“ – modernus mokslo muziejus

Savivaldybė vengė atsakyti, ar pastato statybos jau baigtos


Pagal viešai prieinamą informaciją, „Mokslo salos“ pastate dar vyksta baigiamieji statybų darbai. Todėl „Kas vyksta Kaune“ žurnalistai susisiekė su Valstybine teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos (VTPSI) ir pasiteiravo apie masinius renginius nebaigtuose statyti pastatuose.

Kaip informavo VTPSI specialistė, „pastatą galima naudoti tik užbaigus šio statinio statybą. Ši nuostata netaikoma tik statant vieno ir dviejų butų gyvenamuosius namus, tiesiant inžinerinius tinklus ir susisiekimo komunikacijas.“

Užbaigti statinio statybą privaloma atliekant procedūras, numatytas Statybos įstatymo 28 straipsnyje nustatyta tvarka, o tai reiškia, jog turi būti pasirašytas statybų užbaigimo aktas.

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų inspekcija prie AM

Pasiteiravus apie šį dokumentą, savivaldybė vengė atsakyti tiesiogiai ir teigė, jog „pastatą rangovas perdavė užsakovui“. Minimas rangovas – „Autokausta“.

Kaip portalui „Kas vyksta Kaune“ teigė VTPSI, „Savivaldybių administracijos pradeda administracinių nusižengimų teiseną, atlieka administracinių nusižengimų tyrimą ir surašo administracinių nusižengimų protokolus dėl nebaigtų statyti statinių naudojimo, pažeidžiant nustatytus reikalavimus.“

Paklausus savivaldybės administracijos, ar jie planuoja pradėti administracinę teiseną prieš savo pačių suorganizuotą ir įvykdytą vakarėlį nebaigtame statyti pastate, šie atsakė, jog teisena nebus pradėta. Kaip teigė T. Jarusevičius, „renginio metu jokie darbai nevyko, statybinių medžiagų ar įrengimų taip pat nebuvo. Vienas iš susibūrimo tikslų – supažindinti Kauno savivaldybės administracijos darbuotojus su nauju, visai šaliai itin svarbiu objektu.“

„Mokslo sala“ – modernus mokslo muziejus

Anot VTPSI, „sustabdžius statybos darbus statytojas (užsakovas) privalo organizuoti statomo statinio konservavimo darbus, užtikrinant nelaimingų atsitikimų statybvietėje prevenciją. Statybvietė turi būti aptverta, įėjimai uždaryti.“

Savivaldybė įvairiausiais būdais bandė vengti atsakymo į paprastus žurnalistų klausimus. Praėjo penkios savaitės nuo pirmos užklausos, išsiųstos savivaldybei dėl „Mokslo salos“ vakarėlio, kol savivaldybė patvirtino, jog pastato „pridavimo“ darbai vyksta būtent šiuo metu.

Taigi, savivaldybė užsimojo vakarėlį išsikelti statybvietėje, ką jie ir padarė, nes pastatas dar nebuvo patvirtintas tinkamu naudoti ir oficialiai jo statybos nebuvo baigtos.

Kas turėtų pradėti tyrimą, kai masinis renginys vyko „nepriduotame“ pastate?


Tenka pripažinti, jog jei savivaldybės administracija prieš save pradėtų teiseną, tai būtų gana kurioziškas įvykis.

Susisiekus su Vyriausybės atstovu Kauno apskrityje Andriumi Cechanavičiumi, šis teigė, jog toks tyrimas neįeina į jo pareigas.

Apie vakarėlį Vyriausybės atstovas, jo teigimu, buvo girdėjęs, tačiau tirti, ar nebuvo pažeisti įstatymai, jį rengiant nebaigtame statyti pastate, ar ne, nėra jo pareigybių dalis. Pagrindinė Vyriausybės atstovo funkcija, kaip teigė A. Cechanavičius, yra tikrinti savivaldybės priimamus teisės aktus ir jų teisėtumą.

Kauno Nemuno sala

Aplinkos ministerijos ministro patarėjos Astos Žilinskienės teigimu, „iš tiesų statinio naudojimas turėtų prasidėti po užbaigimo ir tuo turėtų remtis savivaldybės, atsakingos už statinio naudojimą, vertindamos tiek kitų subjektų elgesį, tiek savo pačių.

A. Žilinskienės teigimu, „administracinis nusižengimų kodeksas nurodo, kad savivaldybės baudžia už statinio naudojimą „pažeidžiant teisės aktų reikalavimus“ visose statinio egzistavimo fazėse“. Ministro patarėja pridėjo, jog „ministerija reaguodama į panašias situacijas šiuo metu rengia Administracinių nusižengimų kodekso pakeitimus, numatančius savivaldybių atsakomybę tiesiogiai už statinio naudojimo pažeidimus“.

Duris atverti turėtų rugsėjį


Nemuno sala tampa dideliu miestiečių ir Kauno svečių traukos objektu.

Vienas labiausiai lankomų statinių Kaune taip pat yra Nemuno saloje – tryliktus metus skaičiuojanti Kauno „Žalgirio“ arena. 2022 metais šalia arenos buvo atidarytas aukščiausius reikalavimus atitinkantis plaukimo baseinas, o šiais metais atsidaryti turėtų ir „lietuvišku Koperniko muziejumi“ jau pramintas „Mokslo salos“ muziejus.

„Mokslo sala“ – modernus mokslo muziejus

Teigiama, jog atidarymas įvyks 2024 m. rugsėjį.

Prieš 2 savaites BNS pranešė, jog Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus Tado Metelionio teigimu, realu, jog muziejus duris atvers rugsėjo 1-ąją arba vėliau rugsėjo mėnesį. Šiuo metu ieškomi darbuotojai, kurie būtų apmokomi dirbti muziejuje, Lenkijos įmonė „Trias Avi“ gamina ekspoziciją.

Strateginiame 2024–2026 metų plane savivaldybė nurodo, kad „Mokslo sala“ bus pirmas mokslo ir inovacijų populiarinimo centras Lietuvoje. Kompleksas užima 11,5 tūkst. kvadratinių metrų ploto. Paskaičiuota, jog „Mokslo sala“ per metus turėtų sulaukti net 300 tūkst. lankytojų.