Ketvirtadienį Kauno tarybos posėdis prasidėjo tikru chaosu – frakcijos viena po kitos prašė pertraukų, o vėliau sutriko balsavimo sistemos veikla. Vis dėlto už mero atleidimo iš praeigų klausimo įtraukimą į darbotvarkę balsavo 22 tarybos nariai, prieš – 12.

Pristatydamas sprendimo projektą Vygantas Gudėnas teigė, kad meras prarado pasitikėjimą, o po interpeliacijos tekstu pasirašė 21 tarybos narys.

Meras nesulaukė nė vieno tarybos klausimo, todėl pats stojo į tribūną.

“Į postą buvau pasiūlytas netikėtai, kai kam tai buvo avantiūra. Tačiau tikėjau, kad galime pasiekti miestui taip reikalingų permainų. Kas atsitiko, kad mano galvos reikalauja ne tik opozicija, bet ir buvę bendražygiai? Nesutarimų esmė - kad skirtingai suprantame tai, ko mes atėjome į valdžią – dirbti miestui ar tvarkyti savo asmeninius reikalus?“, - klausė R. Mikaitis.

Liberalų sąjūdžio deleguotas R. Mikaitis taip pat buvo įsitikinęs, kad iš posto jį verčia politikai, kurie turėjo savų interesų.

„Visi reikalai turi būti sprendžiami viešai, o ne Laisvės alėjos kavinėse. Žinau, kad yra keli politikai, kuriems aš neįtinku. Prašau nepasiduoti provokacijai – neleiskime Kauno klambinti į dumblą, o leiskime jam atsitiesti“, - sakė R. Mikaitis.

Po mero pasisakymo netikėtai interpeliacijos tekstas buvo papildytas punktais, kad atleidžiant merą būtų atleisti ir visi trys jo pavaduotojai – Povilas Mačiulis, Kęstutis Kriščiūnas ir Stanislovas Buškevičius.

Vėl buvo paprašyta pertraukos, po kurios posėdžiui pirmininkaujantis P. Mačiulis pareiškė neįtrauksiantis papildyto klausimo į darbotvarkę.

Tačiau vicemeras sulaukė pastabų, kad ne jo valioje įtraukti klausimą ar ne – tai yra tarybos sprendimas. Sunkiai bevaldant situaciją Andrius Kupčinskas paprašė apskritai nušalinti P. Mačiulį nuo pirmininkaujančio pareigų, tačiau pats vicemeras atsisakė tarybos valiai pateikti šį siūlymą ir balsuojant apsispręsti.

Netrukus pats P. Mačiulis nusprendė skelbti pertrauką ir paruošti slapto balsavimo biuletenius. Kai kam toks vicemero elgesys pasirodė peržengiantis ribas, o liberalcentristas Kęstutis Mikėnas negailėjo jaunajam vicemerui itin aštrių ir ne itin korektiškų kritikos žodžių.

„Ar tu baigsi cirką vieną kartą? Leisk kitam vadovauti jei nemoki. Baik bajerius gerai?“, - žėrė K. Mikėnas.

Visgi opozicijai nepavyko pasiekti savo tikslo ir buvo pateiktas sprendimo projektas, kuriame siūlyta tik nušalinti merą.

Prieš slaptą balsavimą Darbo partijos, jaunalietuvių ir „Vieningo Kauno“ frakcijos pareiškė balsavime nedalyvausiančios.

„Mes cirkais neužsiimame“, - reziumavo „Vieningo Kauno“ lyderis Visvaldas Matijošaitis.

Po slapto balsavimo paaiškėjo, kad R. Mikaitis – atstatydintas.

Tarybai patvirtinus balsavimo rezultatus R. Matijošaitis pakvietė R. Mikaitį prisėsti šalia, tačiau postą praradęs R. Mikaitis patraukė į posėdžių salės kampą ir lūkuriavo, kol tarybos nariai vėl pasinėrė į aršias diskusijas, kas turėtų toliau turėtų vadovauti posėdžiui.

P. Mačiulis liko sėdėti pirmininkaujančio kėdėje, o tai vėl sukėlė kai kurių tarybos narių pasipiktinimą. Pagaliau įsikišus Vyriausybės atstovei buvo surengtas balsavimas, po kurio vadovauti posėdžiui paskirtas socialdemokratas Kęstutis Kriščiūnas.

Po mero nuvertimo, kurį lėmė konservatorių ir socialdemokratų bendra pozicija, vienas Kauno socdemų lyderių K. Kriščiūnas tikino, kad buvo būtina imtis nepopuliarių sprendimų.

„Socialdemokratai ir konservatoriai - dvi solidžiausios partijos. Žvelgiant į istoriją jos jau ne kartą įrodė, kad gali imtis bendro darbo, kai to labiausiai reikia. Mums reikia žiūrėti ne politiškumą, o stengtis, kad Kaunas eitų į priekį. Laukia labai daug darbų“, - kalbėjo K. Kriščiūnas.

Tuo tarpu po atstatydinimo buvęs meras R. Mikaitis buvo įsitikinęs, kad naujai besiformuojanti valdančioji dauguma labiausiai suinteresuota savų interesų įgyvendinimu.

„Dabar visi turime sekti, kaip vyks viešieji pirkimai. Kas laimės konkursą Panemunės tilto statyboms ir kitiems projektams. Visi turime atidžiai stebėti“, - teigė R. Mikaitis pridūręs, kad dabar laiką skirs atostogoms.

Realiausiu kandidatu į mero postą laikomas A. Kupčinskas kol kas nuo detalesnių komentarų susilaiko.

„Priimsime bendrą poziciją ir spręsime kandidatūrų klausimą. Aš esu vienas iš 41 tarybos nario ir visi turi vienodus šansus. Taip, aš sulaukiau didžiausio kauniečių palaikymo, tačiau kol kas anksti kalbėti, kas sėdės mero kėdėje“, - nuo tiesaus atsakymo išsisuko A. Kupčinskas pridūręs, kad su socialdemokratais jau buvo aptartos postų dalybos.

Naujas Kauno meras bus išrinktas sušaukus neeilinį Kauno miesto tarybos posėdį. Tai turėtų įvykti kitą savaitę.