"Esame prieš gerą mėnesį išsiuntę raštą, siūlymą socialdemokratų Kauno skyriui. Kiek žinau, jie ne kartą yra svarstę. Aišku, čia ne valstybės tarnyba, 30 dienų atsakymo terminas negalioja, bet kol kas atsakymo nesulaukėme", - BNS penktadienį sakė 12 narių vienijančios frakcijos seniūnas A.Kupčinskas.

Gintautas Labanauskas, Valys Venslovas, Visvaldas Matijošaitis
Šešis mandatus turintys socialdemokratai šią savaitę viešai pareiškė esantys nepatenkinti darbu šešių frakcijų koalicijoje. Pasak frakcijos seniūno Gintauto Labanausko, jie negali įgyvendinti savo programinių nuostatų neturėdami pakankamai įtakos savivaldybės valdomose komunalinių paslaugų įmonėse.

Ketvirtadienį vykusiame savivaldybės tarybos posėdyje socialdemokratams nepalaikius kai kurių daugumos siūlymų, jiems nebuvo pritarta - pavyzdžiui, pritrūko balsų, kad būtų sutarta 6,5 mln. litų paskirstyti reprezentaciniams sporto klubams.

A.Kupčinsko teigimu, tokie socialdemokratų veiksmai rodo, kad maždaug pusmetį dirbanti plati tarybos koalicija braška, o jos tikslas esą yra tik išsilaikyti iki kitąmet vyksiančių Seimo rinkimų.

"Matosi ir iš vakarykščių sprendimų, kokie buvo priimti arba nepriimti, kad tos vienybės tikrai nėra, juo labiau kad rimtesniems ir reikšmingesniems klausimams buvo imama vis po penkių minučių pertraukėles. Kažkokie interesai vienija, bet dar daugiau interesų skiria esamą valdančiąją daugumą", - sakė buvęs Kauno meras.

Anot jo, naujoji dauguma "važiuoja ant bėgių, kuriuos nutiesė" ankstesnėje kadencijoje Kauno vairą laikę konservatoriai.

Andrius Kupčinskas
"Rezultatai, kurie yra pasiekti per tą pusmetį - ar arenos pastatymas, ar šventės - ruoštasi jiems ne tris mėnesius, o visą praėjusią kadenciją. Matyt, tai įskelia tam tikras kibirkštis, žiežirbas jų viduje. Jiems trūksta kompetencijos, sutarimo, idėjų", - dėstė A.Kupčinskas.

Konservatorių frakcijos seniūnas teigė, jog daugiausia mandatų taryboje turinti TS-LKD, kuriai po rinkimų nepavyko suformuoti koalicijos su nė viena iš partijų, esanti atvira visoms politinėms jėgoms ir nori su jomis užtikrinti stabiliai visą kadenciją dirbsiančią koaliciją.

"Mes esame nusiteikę bendradarbiauti ir su kitomis frakcijomis, jeigu nesulauksime socialdemokratų atsakymo, nors mums atrodo, kad dvi didžiausios frakcijos galėtų užtikrinti tą stabilumą, efektyvumą ir ne tik orientuotis į ateinančius Seimo rinkimus, bet ir dirbti iki 2015 metų kadencijos pabaigos", - sakė jis.

"Ardyti (koaliciją - BNS) tam, kad išardytume - tokio tikslo neturime", - tvirtino A.Kupčinskas.

G.Labanauskas savo ruožtu patvirtino, kad "nuomonių skirtumų" dabartinėje plačioje koalicijoje netrūksta, bet socialdemokratai, anot jo, prieš svarstydami, ar keisti koalicijos partnerius, stengsis pasiekti savo tikslų, tarp jų nedidėjančių šilumos, vandens ir šiukšlių išvežimo kainų, esamoje daugumoje.

Gintautas Labanauskas
"Galėsime įvykdyti pažadus šioje koalicijoje ar kitoje, laikas parodys, bet aš įsivaizduoju, kad reikėtų išnaudoti visas galimybes šioje koalicijoje. Jei matysime, kad neįmanoma, tada svarstysime. Šiai dienai mes žiūrime, kad koalicija, kokia ji yra, dirbtų stabiliai, ir galėtume maksimaliai tarnauti kauniečiams. Kas mėnesį kaitaliojimas koalicijos nieko gero neduoda, reikia stengtis su ta koalicija, kurią sudarei, dirbti maksimalų laiką", - BNS teigė jis.

Konservatoriai su socialdemokratais kartu turi 18 atstovų Kauno valdžioje, to neužtektų suburti naujai daugumai 41 narį turinčioje taryboje. Jai sukurti reikia mažiausiai 21 politiko.

Valdančiąją koaliciją Kaune sudaro Darbo partija, verslininko Visvaldo Matijošaičio vadovaujama koalicija "Vieningas Kaunas", Liberalų sąjūdis, socialdemokratai, liberalcentristai ir jaunalietuviai. Už koalicijos ribų lieka socialdemokratai ir "tvarkiečiai", bet jie oficialiai nėra pasiskelbę opozicija.