Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Beatričė Bakanauskaitė paskelbė, kad M. Mailai skiria keturių mėnesių laisvės apribojimo bausmę, kurios metu nuteistasis įpareigotas nuo 23 iki 5 val. būti savo namuose, taip pat jis privalės mokytis, dirbti arba užsiregistruoti Užimtumo tarnyboje, bei per 4 mėn. išdirbti 50 val. globos ir rūpybos įstaigose, kurios rūpinasi neįgaliaisiais, nusenusiais ar kitais pagalbos reikalingais žmonėmis.

Tokios bausmės kaunietis sulaukė po įvykių prie Seimo, kai dar birželio 15 d. vakarą, apie 23 val., būdamas A. Goštauto ir A. Tumėno g. sankryžoje, purškiamais baltos spalvos dažais ant Lietuvos valstybės vėliavos užrašė žodžius: „HOMOROJUS#LIETUVOJHOMOROJUS“.

Subjaurotą ir išniekintą vėliavą vyras birželio 16 d., apie 7 val., toje pačioje gatvių sankryžoje viešai demonstravo, kol buvo sulaikytas policijos pareigūnų. Jie teigė, kad savo veiksmais M. Maila turėjo tikslą kurstyti neapykantą ir diskriminuoti žmonių grupę dėl jų seksualinės orientacijos.

O kad taip ir yra, pareigūnams nurodė pats kaunietis. Kaip ikiteisminio tyrimo metu nurodė M. Mailą sulaikęs policijos patrulis Sergejus Santarovičius, apie vyrą, išniekinusį valstybės simbolį, policijai pranešė Šeimų mitingo dalyviai – jie ir nurodė asmenį, stovintį su trispalve, kuri buvo aprašinėta baltos spalvos dažais.

„Kai jo paklausėme, ką jis čia daro, vyras sakė esantis Lietuvos patriotas ir norintis taip išreikšti savo pilietinę poziciją, – pasakojo S. Santarovičius. – Pasiteiravus, ar, vykdydamas šią akciją, informavo Vilniaus miesto savivaldybę, atsakė, kad bandė informuoti elektroniniu paštu, tačiau, ar pavyko, jis nežino. Kodėl savo protesto formai išreikšti panaudojo valstybės vėliavos aprašinėjimą, M. Maila paaiškino, kad taip yra išraiškingiau ir pastarasis nemano šitaip įžeidžiantis valstybės vėliavą.“

Pasak pareigūno, dėl valstybės simbolio išniekinimo M. Maila buvo sulaikytas ir pristatytas į policijos komisariatą. Čia jis praleido parą areštinėje.

O per apklausą M. Maila aiškino, kad išniekindamas trispalvę siekė atkreipti valdžios dėmesį.

„Birželio pradžioje internete perskaičiau, kad Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius uždraudė surengti Vingio parke 2021 m. birželio mėn. tradicinių šeimų mitingą, – sakė M. Maila. – Mano manymu, R. Šimašius diskriminuoja tradicines šeimas „netradicinių“ atžvilgiu. Dėl to ant turimos Lietuvos valstybės vėliavos baltos spalvos purškiamaisiais dažais užrašiau žodžius „HOMOROJUS#LIETUVOJHOMOROJUS“. Šis užrašas reiškia, kad Lietuvoje homoseksualiems asmenims yra „rojus“, jie gali daryti ir siūlyti ką tik nori, diskriminuodami tradicinės orientacijos žmonės.“

Kaunietis teigė, kad viešai vėliavą demonstruodamas prie Seimo norėjo pasakyti, kad „Lietuvos šalis, kaip valstybė, serga hemorojumi“.

Vyras pripažino, kad savo veiksmais galėjo įžeisti žmonių grupę dėl jų lyties ir seksualinės orientacijos.

M. Mailai iškeltą baudžiamąją bylą išnagrinėjusi teisėja B. Bakanauskaitė pabrėžė, kad nekilo abejonių dėl kaltinamojo kaltės. Skirdama bausmę kauniečiui teisėja pažymėjo, kad vyras prisipažino padaręs jam inkriminuojamas nusikalstamas veikas ir nuoširdžiai gailisi.

Nors prokuroras siūlė M. Mailai skirti baudžiamajame įstatyme numatytą baudžiamojo poveikio priemonę – 10 MGL (500 eurų) dydžio įmoką į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą, teismas nusprendė jos neskirti, nes kaunietis yra nedirbantis, anksčiau neteistas, gana jauno amžiaus.

„Teismas sprendžia, kad minėtos baudžiamojo poveikio priemonės skyrimas būtų perteklinis ir neatitiktų teisingumo, proporcingumo ir protingumo kriterijų, todėl ji neskirtina“, – pažymėjo teisėja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (179)