Prasidėjus karo veiksmams ir uždarius Ukrainos oro erdvę, kauniečiui teko galvoti, kaip saugiai grįžti į Lietuva sausumos keliu.

„Po 16 val. pirmą kartą buvome išlipę iš mašinos. Pasisekė gauti 20 litrų benzino, kolonėlę apgulę šimtai ar gal ir tūkstančiai mašinų. Kai kur kuras pasibaigęs, žmonės tiesiog laukia. Arčiau Kijevo daug pėsčiųjų, su krepšiais, lagaminais, vaikai su kuprinėmis ant pečių, dar rankose nešantys šuniuką ar kačiuką, visi eina į Kijevo tamsą.

Naktis, kelyje dešimtys tūkstančių mašinų, nuolatiniai stabtelėjimai, ilgi riedėjimai 20 km/h greičiu. Daug karinės technikos keliuose, įvažiavimai į visus miestus ir miestelius užblokuoti, jau pastatyti įtvirtinimai atlaikyti priešo puolimui. Visur dideli būriai vietinių eilėse prie dalinamų automatų“, – pasakojo jis.

Taip pat teigė, kad ukrainiečiai džiaugiasi kiekvienu numuštu rusų lėktuvu ar susprogdintu tanku.

„Ir kaip gaila, kad jie tokie silpni, ir neaišku ar dar ilgai atsilaikys, bet su labai dideliu ryžtu šaudyti iki paskutinio. Pasiėmėm vietinį vairuotoją, kuris nuveš iki sienos, o paskui kirsime sieną pėsčiomis. Vairuotojas su vakarų Ukrainos akcentu, tai mus labai lengvai praleidžia pro kiekvieną įtvirtinimo punktą.

O Kijevo naujienas žinote, geras sprendimas buvo išvažiuoti. Jei pasiseks – laukia eilinis penktadienio vakaras namuose“, – teigė kaunietis Vitas.

Jis „Delfi“ taip pat pridūrė, kad iki sienos liko 20 kilometrų, tuoj turės lipti iš mašinos ir ją pasiekti pėsčiomis. Visur dar didelės spūstys, žmonės siekia išvažiuoti iš šalies, kur saugu. Paklaustas, ar iki Rusijos invazijos Kijeve buvo galima justi karo nuojautą, sakė, kad buvo sunku tai įsivaizduoti.

„Jaunimas linksminosi klubuose naktimis, bet tas pokalbis visą laiką vyko, ar taip galėtų būti. Tačiau niekas tada tuo netikėjo“, – sakė Vitas.

Taip pat nurodė, kad Rusijai pradėjus karą, nebebuvo kito kelio rinktis, kaip grįžti namo, todėl teko tiesiog prisitaikyti prie naujos realybės ir pasirinkti vykti automobiliu namo.

„Tiesiog gyveni tą gyvenimą, jis kitoks tuo metu būna ir neturi kada galvoti, ar čia baisu, ar įdomu“, – apibendrino vyras.

Privalėjo uždaryti oro erdvę civiliams

„Delfi“ primena, kad ankstų ketvirtadienio rytą pasirodžius pranešimams apie sprogimus Ukrainos miestuose, ukrainiečių užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba apkaltino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną pradėjus „plataus masto invaziją“.

„Putinas ką tik pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą. Puolami taikūs Ukrainos miestai“, – ketvirtadienį socialiniame tinkle „Twitter“ parašė D. Kuleba.

„Tai yra agresijos karas. Ukraina ginsis ir laimės. Pasaulis gali ir privalo sustabdyti Putiną. Dabar laikas imtis veiksmų“, – pridūrė ministras.

Ukraina uždarė savo oro erdvę civiliniams reisams, ketvirtadienį pranešė Infrastruktūros ministerija, V. Putinui paryčiais paskelbus apie karinės operacijos prieš kaimyninę šalį pradžią. Pasak ministerijos, oro erdvė buvo uždaryta „dėl didelio pavojaus saugumui“.

Tą pačią dieną JAV prezidentas Joe Bidenas trečiadienį Vašingtono laiku pareiškė, kad „pasaulis patrauks Rusiją atsakomybėn“ už Ukrainos užpuolimą, ir perspėjo, kad šie veiksmai nulems „katastrofišką gyvybių praradimą“.

Pareiškime, išplatintame netrukus po rusų prezidento Vladimiro Putino pranešimo apie karinių operacijų Ukrainoje pradžią, J. Bidenas nurodė, kad ketvirtadienį kreipsis į JAV visuomenę ir informuos apie pasekmes Rusijai. Rusijos ataką prieš Ukrainą J. Bidenas pavadino „neišprovokuota ir nepateisinama“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją