Per spaudos konferenciją Žemės ūkio rūmuose Kazimiero mugės rengėjai pakvietė kauniečius ir miesto svečius su šeimomis kovo 8-10 dienomis ateiti į Kauno senamiestį ir Laisvės alėją – ten šurmuliuos ūkininkai, bitininkai, duonos kepėjai, ekologinės produkcijos gamintojai, amatininkai, tautodailininkai, aludariai, kalviai, vytelių pynėjai iš visos Lietuvos bei užsienio, vienas per kitą siūlantys liaudiško meno dirbinių, kaimiškos giros, alaus, blynų, suvalkietiško skilandžio. Kazimiero mugės rengėjai pabrėžė, kad jie nenori ir nesiekia nurungti senosios vilnietiškosios folkloro šventės, nes, anot Seimo nario, ūkininko Kazio Starkevičiaus, šventasis karalaitis Kazimieras Jogailaitis – visos Lietuvos globėjas.

Kasmet vis įdomesnė

Kazimiero mugė prasidės kovo 8 d. 14 valandą. Prekyba ir kultūrinė programa vyks nuo šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios iki Rotušės - Laisvės alėjoje, Vilniaus, Daukanto, Vasario 16-osios gatvėse, Nepriklausomybės, Rotušės aikštėse nuo 9 val. iki 20 val. Pasak šventės organizatoriaus, Lietuvos šeimos ūkininkų sąjungos tarybos pirmininko Vido Juodsnukio, Kazimiero mugė kasmet būna kitokia, įdomesnė. „Skulptorius išdrožė šv. Kazimiero skulptūrą, ją karieta vežiosime po Kauną”,- pranešė V. Juodsnukis ir paprašė spaudos konferencijoje dalyvavusio Kauno mero Andriaus Kupčinsko rasti mieste vietą mediniam karalaičiui pastatyti.

Nuo kalvių iki šokoladininkų

Šeimos ūkininkų sąjungos vadovas pažadėjo, kad mugės svečiai matys ir daugiau įdomybių - klumpių lenktynes, mosuojančius kūjais, palinkusius virš žaizdrų kalvius, verdamą šokoladą. Žiūrovus linksmins, prablaškys liaudiški ansambliai ir kapelos - „Daumantų muzikantai”, „Šeduvos bernai”, profesionalus muzikos kolektyvas „Ainiai”, dainininkas Edmundas Kučinskas, vaikų folkloro ansamblis „Dzinguliukai”, choras „Lašeliukai”.

Bus nemokamų vietų

Anot V. Juodsnukio, iš tokių mugių išsivystė ūkininkų turgeliai. Kazimiero mugėje atskiros erdvės jau iš anksto rezervuotos ūkininkams, kulinarinio paveldo gamintojams, tautodailininkams. Pernai prekiautojams buvo skirta 200 nemokamų vietų. „Šiemet už galimybę prekiauti nereikės mokėti neįgaliesiems, moksleiviams”, - pradžiugino V. Juodsnukis.

Nenusileidžia vokiškiems „oktoberfestams”

Kaunietiška Kazimiero mugė vilnietiškam atitikmeniui nusileidžia tik vienu požymiu –į sostinę kovo pradžioje atvyksta daugiau užsieniečių, turistai iš kitų šalių brangiau negu Kaune moka už mūsų ūkininkų riestainius su aguonomis ir tautodailininkų gintarinius karolius. Kazimiero mugės sumanytojas, Seimo narys K. Starkevičius vylėsi, kad ir Kauno šventinis pavasario turgus kiekvienais metais vis labiau sudomins kitataučius atvykėlius. „Kazimiero mugė jau dabar beveik niekuo nenusileidžia garsiosioms Vokietijos „liaudiškoms vaikštynėms” (Volksfest). Pernai Kazimiero mugę aplankė per 100 tūkst. žmonių, savo prekes, produktus pardavinėjo 1200 verslininkų, amatininkų”, - pasakojo V. Juodsnukis.

Šventė turi pavykti

Mugės rengėjai spaudė kumščius, barbeno pirštais į stalą ir kitaip stengėsi įsiteikti Apvaizdai, kad tik oras Kazimiero mugės dienomis būtų palankus, toks kaip šią nežiemiškai šiltą savaitę. Kauno meras A. Kupčinskas pažadėjo, kad iki prasidedant mugei nenutirpęs sniegas miesto centre bus nuvalytas ir netrukdys prekiauti (Kaune, anot A. Kupčinsko, 1 kub. m sniego nukasti kainuoja 20 Lt, o Rygoje – 10 eurų (34, 5 Lt). Iš spaudos konferencijoje dalyvavusių žurnalisčių pasigirdo keistokas siūlymas per Kazimiero mugę dovanoti moterims raudonų tulpių kaip sovietų laikais (mat mugės pradžia sutaps su tarptautine kairiųjų feminisčių diena), tačiau ūkininkų ir tautodailininkų šventės organizatorius labiau jaudina, kaip Kazimiero mugei atsilieps tuo pat metu numatomas šalies kaimo žmonių suvažiavimas.