Delfi žiniomis, vaikai buvo paimti antradienį iš globos namų „Pastogė“. Įstaigos vadovė Gražina Didžbalienė atsisakė ką nors pasakoti apie įvykį motyvuodama vykstančiu ikiteisminiu tyrimu.

Kauno apskrities policija tik patvirtino, kad yra pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal BK 156 str. 2 d., čia atsakomybė numatyta tėvui ar motinai, kuris pagrobia savo vaiką.

„Siekiant apsaugoti nepilnamečių interesus, daugiau informacijos pateikti negalime“, – nurodė policija.

Prokuratūros atstovė Rasa Stundžienė sakė, kad vaikai kol kas nėra rasti, jų šiuo metu intensyviai ieškoma.

Jau pasirodžius šiai publikacijai, trečiadienio popietę, policija išplatino prašymą padėti surasti šiuos vaikus.

„Liepos 18 d. apie 09.55 val. Kaune, P. Plechavičiaus g., nuo vaikų gerovės centro „Pastogė“ vartų, sutuoktiniai Inga (gim. 1983 m.) ir Mindaugas (gim. 1981 m.) Vilčinskai savavališkai pasiėmė tris savo vaikus (gim. 2018 m., gim. 2016 m., gim. 2014 m.). Asmenys galimai išvažiavo su „VW“ markės automobiliu (vokiška registracija).

Asmenis, žinančius nepilnamečių ir jų tėvų buvimo vietą, juos mačiusius, pastebėjusius nurodytą automobilį ar galinčius suteikti bet kokios reikšmingos informacijos, prašome skambinti skubios pagalbos telefonu 112“, – paskelbė policija.

Išgarsino Celofanas

Šios šeimos dramą ir vaikų paėmimo istoriją birželio pradžioje transliavo Kauno rajono gyventojas Antanas Kandrotas-Celofanas. Jo įkelti vaizdo įrašai, kuriuose tėvas komentuoja situaciją, feisbuke peržiūrėti pusę milijono kartų.

Dabar susisiekus su A. Kandrotu jis sakė nieko nežinantis apie tai, kad tėvas iš globos namų pasiėmė savo vaikus. Celofanas paminėjo, kad paskutinį kartą jiedu bendravo šį savaitgalį.

„Jis turbūt jau dingo iš Lietuvos, aš garantuoju, – kalbėjo A. Kandrotas. – Jeigu jam pavyko, tai sveikinu, tokį mano komentarą ir parašykit. Bet aš nieko nežinau. Pabandysiu jam pasukti, bet jei jis dingo su tais vaikais, tai turbūt viskas, jis žmogus galvotas yra.“

Atsisakė pilietybės

Anksčiau Celofano transliacijose vaikų netekęs tėvas dėstė, kad yra atsisakęs Lietuvos Respublikos pilietybės ir save vadina tiesiog „laisvu, gyvu žmogumi“. Pasak jo, jis ir jo vaikai neturi ir jokių galiojančių dokumentų.

„Lietuvos Respublikos pilietybės aš esu atsisakęs, esu gimęs laisvas, gyvas vyras“, – aiškino jis Celofano transliacijoje. Beje, pats A. Kandrotas pripažino, kad jam sunku suprasti vyro filosofiją.

Vaikai iš šeimos buvo paimti teismo sprendimu, nes tėvas nesutiko savo atžalų leisti į mokyklą.

„Jie man sakė, kad yra privalomas ugdymas. Aš, kiek skaičiau, privalomas mokslas, bet nė viena ugdymo įstaiga mokslo nevykdo, o vykdo mokslą pagal ugdymo programą. Ugdymas yra dresiravimas, dresiruojame šunis.

Mokslas yra žinių tobulinimas, gilinimas, gamtos pažinimas ir visa kita. O jie sako, kad ugdymas yra geras dalykas, ir gyventų kompiuteryje. Sūnus iš mokyklos buvo atsinešęs skrajutę, kur parašyta: „Naudokitės tiktoku ir būsite laimingi“, – kalbėjo vaikų netekęs tėvas.

Jis tvirtino nematęs teismo sprendimo, kuriuo leista paimti iš jo vaikus, nes gavęs nutarimą jį tiesiog suplėšė.

„Jie man sakė: tu apskųsk teismo nutarimą. Bet aš sakiau, kad teismo nutarime nurodyti asmenys nieko bendro su mumis neturi“, – aiškino vyras.

Beje, Delfi žiniomis, po to, kai ši istorija buvo paviešinta, teisininkai susisiekė su tėvu ir pasiūlė jam padėti atgauti vaikus neatlygintinai. Visgi bendradarbiavimas nenusisekė, kadangi įgaliojimą vyras pasirašė tiesiog kaip „gyvas žmogus“, o toks dokumentas neturi teisinės galios, todėl advokatai niekaip negalėjo teikti skundų teismui ar kitaip jam atstovauti.

Paprašius komentaro apie situaciją Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos atstovų, jie sakė, kad reaguoja į bet kokią informaciją apie vaiko teisių pažeidimus.

„Pasitaiko atvejų, kai dėl įvairių priežasčių vaikui buvimas šeimoje gali kelti pavojų, tokiais atvejais vaiko teisių gynėjai perkelia jį į saugią aplinką. Ne išimtis ir jūsų minimas atvejis, visiems šeimos vaikams saugi aplinka buvo užtikrinta savivaldybės globos įstaigoje. Šeimai pasiūlyta pagalba“, – rašoma gautame komentare.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)