Senjorų vakcinacija prasideda ir kitose savivaldybėse

„Visame Kauno mieste 80+ amžiaus grupės žmonių yra apie 18 tūkst. asmenų. Vieni jau persirgę, kiti – sergantys, kiti – turi kitą požiūrį į vakcinavimą. Tikimės, kad turėsime paskiepyti apie 15 tūkst. šios amžiaus grupės žmonių“, – sakė vakcinavimo ir testavimo procesą koordinuojantis Kauno miesto poliklinikos atstovas Justinas Dzidzevičius.

Jis minėjo, kad lygiagrečiai skiepijami onkologiniai ligoniai, jiems iš karto atliekamas ir greitasis Covid-19 testas.

Kauno poliklinikos atstovas pastebėjo, kad vakcinuojamai tiek jo atstovaujamos gydymo įstaigos, tiek ir privačių medicinos įstaigų pacientai. Registruotis galima internetu, Kauno poliklinikos portale arba kreipiantis į savo šeimos gydytoją.

Kaune vakcinuojami 80 metų sulaukę ir vyresni gyventojai

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, šią savaitę skiepyti vyriausius gyventojus turėtų pradėti daugiau kaip pusė Lietuvos savivaldybių, tarp jų – didieji miestai. Visose savivaldybėse 80-ies ir vyresnių senjorų vakcinacija prasidės ateinančią savaitę.

Pagal atnaujintą vakcinacijos planą, kovą numatyta pradėti skiepyti visus, vyresnius nei 65-erių gyventojus, taip pat sergančiuosius lėtinėmis ligomis. Masinė gyventojų vakcinacija turėtų būti pradėta balandį. Vasarį ketinama vakcinuoti darželių darbuotojus, pradinių klasių pedagogus, specialiųjų poreikių ugdymo specialistus, onkologinius pacientus, turinčiuosius ŽIV, 75-erių ir vyresnius gyventojus.

Kaune vakcinuojami 80 metų sulaukę ir vyresni gyventojai

Skiepytis neatvyksta apie 7 procentai žmonių

„Vakcinuotis pakviestų, bet neatvykusių kauniečių dalis sudaro apie 7 procentus. Tas pilietis turi teisę vėliau vėl norėti vakcinos, kreiptas nustatyta tvarka ir būti vakcinuotas. Noriu pastebėti, kad tokių atsiranda vis daugiau. Tiek pedagogų, tiek ir medicinos personalo, kuris pradžioje gana skeptiškai žiūrėjo į vakcinavimą. Jaučiame, kad registracija spartėja“, – konstatavo J. Dzidzevičius.

„Šiuo metu paskiepyta daugiau bei 13 tūkst. Kauno gyventojų, apie 7 tūkst. jų – paskiepyti du kartus, revakcinuoti“, – sakė Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Paulius Keras.

Kaune vakcinuojami 80 metų sulaukę ir vyresni gyventojai

Kol kas kauniečiai skiepijami vakcinavimo centru virtusiuose buvusiuose Centrinio pašto rūmuose. Ruošiamasi atidaryti dar vieną centrą, kuris įsikurs baigtuose statyti Ledo rūmuose. Pasak P. Kero, jeigu vakcinų tiekimas bus stabilus, jame veiklą ketinama pradėti po kelių savaičių.

Nesutinkančių vakcinuotis pedagogų skaičius ženkliai viršija vidurkį

„Didžiausias iššūkis – vakcinų kiekis. Norime jų gauti kuo daugiau ir vakcinuoti kuo daugiau miesto gyventojų. Matome, jog kai kurie gyventojai neatvyksta vakcinuotis, vėliau vėl bando užsirašyti į vakcinuojamų sąrašus. Tai šiek tiek trikdo patį procesą, tačiau manome, kad jis vyksta pakankamai sklandžiai, įgauna pagreitį, jeigu bus vakcinų, galėsime vakcinuoti pakankamai dideliu tampu“, – sakė Kauno savivaldybės atstovas P. Keras.

Jis pripažino, jog Kauno pedagogų ir kitų švietimo sektoriaus darbuotojų vakcinavimas nevyksta taip sklandžiai, kaip norėtųsi. Būta dienų, kai skiepytis atvykdavo toli gražu ne visi pakviesti mokyklų darbuotojai. Skiepytis „Astra Zeneca“ vakcina atsisakė ar tiesiog neatvyko apie 27 proc. užsiregistravusiųjų.

Kaune vakcinuojami 80 metų sulaukę ir vyresni gyventojai

„Šiai dienai iš 5 tūkst. testuotų švietimo darbuotojų visi yra pakviesti vakcinavimui, tam tikra dalis nėra atvykę. Priežasčių mes nežinome, ar jie norės vakcinuotis, ar ne. Jeigu norės, bus įtraukti į sąrašą vėliau“, – sakė P. Keras.

Kauno savivaldybės atstovo teigimu, skiepytis nuo Covid-19 pakviestų, bet neatvykusių švietimo sektoriaus darbuotojų dalis lenkia kitas gyventojų grupes ir sudaro nuo 10 iki 15 procentų.

Ar toks skaičius nenorinčių vakcinuotis pedagogų ir kitų švietimo sektoriaus darbuotojų nesutrukdys planams pradėti kontaktinį ugdymo procesą, P. Keras atsakyti negalėjo.

„Kai procesas bus užbaigtas, matysime visus norinčius, vėliau sutinkančius užsirašyti vakcinavimui, matysime, kokie skaičiai, tada bus galima atsakyti į jūsų klausimą“, – žurnalistams sakė Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas P. Keras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1101)