Kauno savivaldybė informuoja, jog šiame punkte dirbs 3 medikų komandos po 3 asmenis. Per dieną čia planuojama aptarnauti 60-70 žmonių. Augant tyrimų apimtims, Kaunas pasiruošęs atidaryti ir antrąjį punktą.

„Noriu dar kartą pabrėžti, kad gyventojai, atėję ar atvažiavę į punktą savavališkai, be siuntimo, nebus tiriami, jie tik gaišins brangų medikų laiką“, – išplatintame pranešime cituojamas Kauno miesto poliklinikos direktorius Paulius Kibiša.

Tyrimų punktą nuspręsta įkurti Kauno kempinge (Jonavos g. 51A), nes į šią vietą lengva atvykti automobiliu iš daugelio miesto mikrorajonų, taip pat jis greitai ir paprastai pasiekiamas atvykstantiems iš kitur. Teritorija saugiai aptverta, tinkama sklandžiam automobilių judėjimui.

Rezultato sulauks per parą

Nors punkte dar tik montuojamos palapinės, Kauno miesto poliklinikos direktorius sakė, kad punktas jau realiai pradeda veikti.

„Realiai pradedame patikros punkto veiklą Kauno mieste. Jau atvažiavo pirmasis pacientas, procedūros prasidėjo“, - sakė P. Kibiša, dėkodamas savanoriams darbuotojams, kurie nebijodami rizikos dirba savo darbą.

Poliklinikos vadovas paaiškino, kad į punktą kas dešimt minučių įvažiuos automobilis. Paimtas mėginys bus dedamas į šaltkrepšį, ir paskui bus vežamas į klinikų laboratoriją. Mėginiai į laboratoriją bus vežami maždaug kas keturias valandas.

Žmogus rezultato sulauks per 24 valandas po mėginio paėmimo.

Jis patikino, kad kol kas jie turi užtektinai mėginių. Vienas punktas yra pajėgus atlikti maždaug 60 tyrimų per dieną.

Kaip veiks sistema?

Pasireiškus bent vienam ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomui – staiga pradėjus karščiuoti, kosėti, prasidėjus dusuliui – jei 14 dienų laikotarpyje asmuo keliavo bet kurioje užsienio šalyje ar kontaktavo su galimai užsikrėtusiuoju COVID-19, pirmiausia skambinti į Koronos karštąją liniją trumpuoju telefono numeriu 1808.

Karštosios linijos konsultantas, įvertinęs paciento pateiktus duomenis, priims sprendimą, ar skambinantį pacientą tikslinga ištirti dėl koronaviruso infekcijos. Jei žmogų bus nuspręsta tirti, jis konsultantui turės pateikti vardą, pavardę, asmens kodą, mobilaus telefono numerį, taip pat nurodyti savivaldybę, iš kurios skambina.

„Su žmogumi susisieks mobilaus punkto koordinatorius ir nurodys laiką bei adresą, kada atvykti. Į mobilų punktą bus draudžiama vykti taksi automobiliu ar viešuoju transportu“, – pabrėžė P. Kibiša.

Kaip elgtis atvykus į punktą?

Atvykus į mobilų tyrimų paėmimo punktą draudžiama išlipti iš automobilio ir atverti langą, kol nebus nurodyta kitaip. Vėliau asmuo instruktuojamas, kaip bus vykdoma tepinėlio paėmimo procedūra.

Kartu su savimi privaloma turėti tapatybę patvirtinantį dokumentą bei A4 formato lapą su užrašytu mobilaus telefono numeriu. Šį, atvykus į mobilųjį punktą, būtina padėti koordinatoriaus nurodytoje gerai matomoje vietoje automobilio salono viduje. Šiuo numeriu bus susisiekiama ir sutikrinami atvykusio žmogaus duomenys.

„Atvykusysis langą turės pradaryti tik tada, kai mobilios komandos narys to paprašys. Būtina atidžiai degti ir griežtai paisyti čia dirbančiųjų specialistų nurodymų. Atlikus tyrimą, žmogus privalės grįžti į namus, izoliuotis ir laukti tyrimo rezultato. Jeigu pacientą reikės hospitalizuoti, bus kviečiama greitoji medicinos pagalba ir jis bus vežamas į ligoninę“, – aiškino P. Kibiša.