Prieš V. Matijošaitį sukilo oponentai

Kauno savivaldybei ir jos vadovams, panašu, atėjo juodos dienos. Kauno meras Visvaldas Matijošaitis aršiai kritikuojamas dėl tebetęsiamo verslo Rusijoje, nors prasidėjus karui Ukrainoje iš šalies – agresorės pasitraukė didžioji dalis tarptautinių verslų.

Prieš bendrovės „Vičiūnai group“, kurios bendrasavininkis yra V. Matijošaitis, o vadovauja jo sūnus Šarūnas Matijošaitis tebetęsiamą veiklą Rusijoje jau buvo surengtos dvi protesto akcijos. Viena jų, kurioje dalyvavo keli šimtai kauniečių, vyko savaitės pradžioje. Reikalauta nurodyti datą, kada nustos veikti „Vičiūnų“ gamykla Karaliaučiaus srityje ir Rusijoje registruota, mokesčius į karą pradėjusios šalies biudžetą mokanti dukterinė įmonė.

Šias dvi protesto akcijas organizavo V. Matijošaičio suburtai valdančiajai daugumai Kauno savivaldybės taryboje oponuojančios opozicinės Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijas atstovai.

Kaune vyko bendruomenių protesto akcija prieš merą V. Matijošaitį

Šįkart protesto akciją organizuoja kita mero valdymu nepatenkinta kauniečių grupė – urbanistiniais projektais nepatenkinta Žemųjų Šančių bendruomenė, Laisvės partijos šalininkai, rudenį vykusių pirmųjų miesto istorijoje seksualinių mažumų atstovų eitynių „Kaunas Pride“ organizatoriai. Tiek vieni, tiek ir kiti turi savų „sąskaitų“ su Kauno savivaldybės vadovais.

Dėl Kauno valdžios nenoro išduoti leidimą „Kaunas Pride“ žygiuoti Laisvės alėja, organizatoriams teko teisybės ieškoti teismuose, kol galiausiai savivaldybei buvo nurodyta nevaržyti piliečių konstitucinių laisvių ir suderinti eitynių maršrutą.

Korupcijos skandalo epicentre – „viską laiminti“ bendrovė

„Praeitą trečiadienį Lietuvos teisėsauga nušvietė korupciją, egzistuojančią mūsų mieste. Savivaldybės administracijos direktorius Vilius Šiliauskas įvairiose vietose slėpė daugiau nei ketvirtį milijono eurų iš kurių 140 tūkst. eurų, įtariama, gauta nelegaliai! Tai didžiausias kyšis Lietuvos istorijoje iš įmonės „Autokausta", kuri Kaune stato beveik viską”, – skelbia protesto akcijos organizatoriai.

Taip pat minimos ir pagrindiniai bendrovės „Autokausta“, kurios direktorius Juozas Kriaučiūnas įtariamas davęs kyšį, laimėti projektai.

Vilniaus gatvės kapitalinis remontas

Dariaus ir Girėno stadionas 2020 rugp. (32 mln. EUR)
Mokslo sala 2020 rugp. (24,3 mln. EUR)
Lengvosios atletikos maniežas 2021 gruod. (19,8 mln. EUR)
Europos pr. 27 rekonstrukcija 2022 kov. (15,3 mln. EUR)
Ledo arena 2019 rugs. (14,3 mln. EUR)
Daugiaaukštė automobilių saugyklos 2021 spal. (6,32 mln. EUR)
Pėsčiųjų tiltas per Nemuną 2020 saus. (5,2 mln. EUR)
Vilniaus gatvės kapitalinis remontas 2021 birž. (4,6 mln. EUR)
Miesto sodo skvero rekonstrukcija 2020 liep. (3,5 mln. EUR)
Santakos parko sutvarkymas 2021 saus. (3,25 mln. EUR)

„Autokausta“ taip pat dalyvauja mažesniuose konkursuose, taip pat atlieka darbus kartu su kitomis įmonėmis, pavyzdžiui Laisvės alėjos rekonstrukcija už 20 mln. EUR.

„Autokaustos“ 2019-2022 metų projektų vertė yra virš 128,57 mln. EUR. Pasak „Verslo Žinių“, 2017–2018 metais „Autokausta“ su savivaldybe pasirašė sutarčių tik už 10,4 mln. EUR., vadinasi užsakymų vertė išaugo virš 6 kartų, – skelbiama kreipimesi.

Merui siūloma atsistatydinti

Protesto akcijos organizatoriai teigia, jog visa ši istorija kelia nemažai klausimų. Visų pirma: kaip Visvaldas Matijošaitis ir jo politinė komanda susijusi su šia korupcijos schema?

„Kiek ilgai truko šis „bendradarbiavimas” tarp „Autokaustos“ ir miesto administracijos? Kaip Kauno mieste yra skirstomi statybų projektams skirtos lėšos? Ar Kauno miesto savivaldybė yra pasiruošusi būti skaidri, atvira miestiečiams ir paviešinti informaciją apie projektų priėmimo procesus?“, – klausia akcijos organizatoriai.

Nors Kauno savivaldybės taryba V. Šiliauską atleido iš pareigų, o miesto meras V. Matijošaitis viešai pareiškė dėl tokio savo bendražygio nuopuolio jaučiantis gėdą, mitingo organizatoriams, panašu, to neužtenka.

Vilius Šiliauskas

„Mere, gal jau laikas atsistatydinti?“, – klausia akcijos rengėjai.

Atsistatydinti antrąją kadenciją Kauno mero poste dirbančiam V. Matijošaičiui yra siūlę ir opozicijoje esantys konservatoriai. Siūlyta iš pareigų pasitraukti ir artimiausiai jo politinei komandai – vicemerams Andriui Palioniui ir Mantui Jurgučiui.

Į tai Kauno meras atsakė, jog nematantis pagrindo trauktis, jam antrino ir vicemeras A. Palionis, pareiškęs, kad valdantieji savo poziciją jau išreiškė – V. Šiliauskas iš karto nušalintas nuo pareigų.

Reikalaujama paviešinti korupcija įtariamo V. Šiliausko korespondenciją

Protesto akcijos organizatoriai savo reikalavimus išdėstė peticijoje. Reikalaujama permainų, skaidrumo, paviešinti duomenis apie politikus ir jų sudarytus sandorius.

„Reikalaujame paviešinti visą V. Šiliausko vidinę korespondenciją kol jis ėjo Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas.

Reikalaujame nepriklausomo audito, kuris patikrintų Kauno miesto viešųjų pirkimų ir aukcionų veiklą bei procedūras 2018 – 2022 metais. Taip pat reikalaujame audituoti statybų ir susijusių darbų rangos sutartis, jų administravimo procesus bei bankroto procedūras“, – skelbiama peticijoje.

Vilius Šiliauskas    vieningaskaunas.lt nuotr.

Minimas ir dar vienas reikalavimas, galintis tapti tikru galvos skausmu kai kuriems Kauno politikams ir savivaldybės darbuotojams.

Peticijoje reikalaujama pateikti informaciją apie savivaldybės tarybos narius, administracijos darbuotojus ir jų šeimos narius, kurie 2018 – 2022 metais viešuose aukcionuose ar bankroto procedūrų metu Kauno mieste bei rajone įsigijo nekilnojamojo turto.

Įtarimų sukėlė administracijos vadovo valdomo turto gausa

Pastarasis reikalavimas – panašu, susijęs su pastaruoju metu sklandančiomis kalbomis apie esą savivaldybės politikų ir valdininkų tiesiogiai ar kitų asmenų vardu aukcionuose perkamus NT objektus naudojantis jiems prieinama informacija.

Visgi, tiek savivaldybės bei valstybės valdomo NT aukcionai, tiek ir varžytinės yra skelbiami viešai, juose dalyvauti gali visi norintys.

Tačiau įvairių minčių kelia korupcijos skandale atsidūrusio Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus turto gausa. Ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos skyriaus prokuroras areštavo apie 170 įvairių nekilnojamojo turto objektų, kurių savininkas – V. Šiliauskas.

Dalis šių objektų – įvairaus dydžio bei vertės žemės sklypai, panašu, įsigyti varžytinėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)