Visą ilgąjį Vėlinių savaitgalį tiek šauliai, tiek ir policija dirbs masinio susibūrimo vietose. Prie kapinių budės pareigūnų ekipažai, kurie ne tik reguliuos eismą, bet ir stebės, ar gyventojai dėvi kaukes.
„Artimiausiu metu bus akylai stebima, kaip gyventojai ir verslas laikosi įsigaliojusių reikalavimų. Įvairiose Kauno vietose per garsiakalbį skelbiama informacija dėl būtinybės dėvėti kaukes, laikytis socialinės distancijos, nesibūriuoti. Viešojo transporto kontrolieriai didelį dėmesį skiria keleiviams, o maitinimo įstaigose pareigūnai jau pradėjo fiksuoti pirmuosius pažeidimus.

Nėra tikslo bausti. Siekiame tik vieno - paakinti gyventojus ir organizacijas rimtai pažiūrėti į esamą situaciją ir prisidėti ją suvaldant. Dabar tikrai ne laikas žaisti savo bei aplinkinių sveikata ar net gyvybe, todėl prašome kauniečių elgtis sąmoningai ir atsakingai", - teigė Kauno savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro vadovas Paulius Keras.

Kauno apskrities policijos vadovų teigimu, įvairios institucijos sutelkė jėgas tam, kad maksimaliai visapusiškai apsaugotų kiekvieną gyventoją. Kaip ir kiekvienais metais, mirusiųjų pagerbimo dienomis, užtikrinamas eismo saugumas kapinių prieigose, o šalyje esant tokiai situacijai - papildomai stebimas ir kontroliuojamas kaukių dėvėjimas ir buriavimasis grupėmis.

„Nuo šiol įvairiose miesto erdvėse vis dažniau gyventojai girdės garsinius raginimus su Lietuvos policijos priminimais dėvėti apsaugines veido kaukes, laikytis saugaus atstumo, nesibūriuoti didelėmis grupėmis bei, žinoma, saugoti save ir vieni kitus. Belieka tikėtis, kad ir patys gyventojai bus supratingi bei sąmoningi", - apie didėjantį policijos pareigūnų dėmesį karantino sąlygų laikymuisi sako Kauno apskrities policijos vadovai.

Viešasis transportas - dar vienas „karštas taškas", kur miestiečiams privalu paisyti reikalavimų dėvėti kaukes ir išlaikyti saugius atstumus.

„Kontrolieriai atidžiai stebi, ar keleiviai dėvi kaukes, ar laikomasi saugių atstumų. Visų labai prašome viešajame transporte kaukes dėvėti tinkamai, kad jos dengtų burną ir nosį. Nebūkime „pinokiais" - saugokime save ir aplinkinius", - keleivių prašė P. Keras.

Nors pastaruoju metu viešajame transporte keleivių sumažėjo maždaug trečdaliu, tačiau retinti maršrutų neplanuojama. Taip siekiama užtikrinti, jog žmonėms būtų užtektinai vietos vykti autobusais ir troleibusais saugiu atstumu vieniems tarp kitų.

Padidintos rizikos vieta virusui plisti išlieka kavinės bei pasilinksminimo vietos. Čia patikrinimus rengia tiek savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus specialistai, tiek ir mieste patruliuojantys Kauno policijos pareigūnai.

Kauno miesto savivaldybės administracijos atstovas Arnoldas Bukelis pažymi, jog jau pirmąją intensyvesnės kontrolės dėl COVID - 19 karantino dieną patikrinta daugiau kaip pusšimtis restoranų, naktinių klubų, lošimo namų bei kitų pramogų ir laisvalaikio vietų. Panašu, jog kauniečiai įvertino galimas rizikas.

Anot pareigūnų, baruose lankytojų skaičius drastiškai sumažėjęs. Daugumoje kavinių - vos keletas lankytojų. Senamiestyje nebedirba nė vienas naktinis klubas.

„Tiesa, nustatėme vieną pažeidimą restorane, kuomet barmenė darbo vietoje buvo be kaukės. Jos laukia vizitas į mūsų skyrių. Taip pat prižiūrime, ar saviizoliacijoje esantys asmenys laikosi jiems taikomų reikalavimų", - komentavo Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Rimantas Vilimas.