Pasak L. Kasčiūno, Lietuvos interesas – „kad JAV ir toliau išliktų ne tik viso laisvo pasaulio lydere, bet ir didžiausia galybe pasaulyje“.

NSGK pirmininkas A. Smithui priminė, kad Lietuva, pagal partijų susitarimą, planuoja didinti gynybos finansavimą iki 2,5 proc. nuo BVP.

Savo ruožtu A. Smithas pažymėjo, kad visos Europos šalys privalo skirti daugiau finansavimo savo ir viso NATO saugumo užtikrinimui.

„Lietuvos prioritetas įsigijimus krašto apsaugos srityje visų pirma vykdyti iš JAV gynybos pramonės, kuri yra šiuolaikiškiausia pasaulyje. Mūsų strateginis interesas yra nuolatinis JAV pajėgų buvimas Lietuvoje, todėl išreiškiau viltį, kad Amerikai peržiūrint savo karinių pajėgų dislokavimo Europoje planus, jų dalyvavimas NATO Rytų flange tik sustiprės, o mes savo ruožtu esame pasirengę į tai investuoti ir priimti JAV pajėgas Lietuvoje“, – pažymi L. Kasčiūnas.

Kalbėdamas apie JAV pajėgumus, kurie dabar po buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo sprendimo yra peržiūrimi, A. Smithas, pasak L. Kasčiūno, pabrėžė, kad neplanuojama atsisakyti karių buvimo Europoje, bet galimas jų perdislokavimas.

„Išreiškiau viltį, kad Amerikai peržiūrint savo karinių pajėgų dislokavimo Europoje planus, jų dalyvavimas NATO Rytų flange tik sustiprės, o mes savo ruožtu esame pasirengę į tai investuoti ir priimti JAV pajegas Lietuvoje“, – pabrėžė L. Kasčiūnas.

„Jo (A. Smitho – aut.p.) požiūriu, JAV kariu buvimas Europoje yra viena iš esminių Rusijos atgrasymo priemonių“, – akcentuoja Seimo NSGK pirmininkas.

Pokalbio metu buvo atkreiptas dėmesys ir į Rusijos bei Kinijos grėsmes. Pasak L. Kasčiūno, kolega iš JAV patikino, kad sąjungininkų pozicija Kinijos atžvilgiu liks principinga.

NSGK pirmininkas taip pat sąjungininkams perdavė žinią, kad santykių perkrovimo politika su Rusija nebūtų tikslinga.

„JAV Atstovų rūmų komiteto pirmininką informavau apie situaciją Baltarusijoje ir Rusijos bandymus ją absorbuoti bei kokius iššūkius tai sukeltų Lietuvos valstybei bei jos gynybai. Tai itin aktualu gali tapti šiais, 2021 metais. Rusija nesikeičia, V. Putino režimas toliau išlieka agresyvus, revizionistinis ir kleptokratinis, dėl to perkrovimo politika nebūtų tikslinga“, – teigė L. Kasčiūnas.

Anot jo, su JAV Atstovų Rūmų Ginkluotųjų pajėgų komiteto pirmininku taip pat buvo kalbėta, kad geriausias priešnuodis Rusijos ir Kinijos, kurioms svetimos politinės ir ekonominės laisvės vertybės, grėsmėms – „tarptautinė tvarka, grįsta laisve, kurią gali įtvirtinti NATO“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (86)