Praėjusiųjų metų pabaigoje V. Putinas nieko nenustebino pranešęs, kad ketina kandidatuoti kovo mėnesį įvyksiančiuose prezidento rinkimuose.

„Nors Rusijos prezidento rinkimų baigtis daugiau nei aiški, šalies lyderiui vis dar svarbu, kad viskas atrodytų demokratiška“, – neseniai rašė „The Guardian“.

Sausio pradžioje Rusijos Centrinė rinkimų komisija sutiko priimti vienuolikos pretendentų dokumentus. Trys iš jų jau registruoti, nes juos kelia parlamentinės partijos, kitiems iki mėnesio pabaigos teks surinkti reikiamą kiekį gyventojų parašų.

V. Putino rinkimų štabas prieš kelias dienas pranešė jau surinkęs 1,3 mln. Rusijos prezidento rėmėjų parašų, nors save iškėlusiam kandidatui jų pakanka surinkti per 300 tūkstančių.

Klausė, ar panašus į idiotą

Vietinėje žiniasklaidoje jau aptarinėjami ir dabartinio Rusijos prezidento „konkurentai“. Vienas jų – partijos „Laisvė ir teisingumas“ keliamas politechnologas Andrejus Bogdanovas, kuris į klausimą, ar tikisi laimėti, atsakė pats užduodamas klausimą: „Žinoma ne – ar aš į idiotą panašus?“.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų (TSPMI) profesorius Tomas Janeliūnas Delfi teigė, kad Rusijoje bent kiek pavojingi kandidatai, pavyzdžiui, pavojingai pasisakantys prieš V. Putiną ir dabartinę valdžią, tikrai prie rinkimų nebūtų prileisti.

Tad kas tie žmonės, viešai pranešę, kad kandidatuos Rusijos prezidento rinkimuose?