Tačiau, kaip Eltą informavo Tvarkos palaikymo ir priežiūros skyriaus vadovas Darius Šaluga, apklausa buvo neeilinė - vyko vienas iš Vilniaus miesto savivaldybės organizuojamos akcijos "Būk žmogus" reidų. Jo metu buvo tikrinamos Jasinskio, Pamėnkalnio, Vokiečių, Stiklių, Totorių, Šv.Ignoto, Pilies, Vilniaus, Šventaragio, Maironio, Stiklių, Trakų, Barboros Radvilaitės gatvės, Gedimino prospektas.

Šių gatvių pastatų šeimininkai įspėti dėl prastos pastatų fasadų būklės. Kadangi patikrinimai prevencinio pobūdžio, jie nebuvo baudžiami.

Pasak D.Šalugos, šio reido tikslas buvo ne tik paskatinti pastatų savininkus nusivalyti fasadus, bet ir atkreipti jų dėmesį į sienų tepliotojus, paraginti kviestis į pagalbą teisėtvarkos institucijas. Savivaldybės pareigūnai ypač prašė gyventojų netoleruoti sienų terliojimo ir apie tokius atvejus nedelsiant pranešti policijos pareigūnams.

Pareigūnai mano, kad problemą būtų galima sėkmingiau spręsti pasitelkiant ir miesto gyventojus, - pastebėję sienų "dailininkus", jie turėtų pranešti policijos pareigūnams ar patys juos sutramdyti. Kadangi daugiausia sienų nutepliojama tamsiu paros metu, prie šios akcijos sėkmingai galėtų prisijungti ir taksi vairuotojai.

Vilniaus miesto tvarkymo ir švaros taisyklių 13 punktas numato, kad "Pastatų savininkai privalo nuolat tvarkyti ir prižiūrėti fasadus. Pastatų fasadai ir tvoros tvarkomi ar dažomi pagal nustatyta tvarka suderintus projektus". Tų pačių taisyklių 15.17 punktas draudžia rašinėti, braižyti ar kitaip terlioti ant pastatų, tvorų ar kitų statinių.

Pažeidusieji šias taisykles pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą gali būti įspėti arba nubausti nuo 500 iki 2000 litų bauda. Tas pats straipsnis gali būti pritaikytas ir pastatų savininkams, kurie nesitvarko pastato fasado.

Akciją "Būk žmogus" Vilniaus miesto savivaldybė pradėjo kovo mėnesį. Per keturis jos mėnesius - iki birželio pabaigos - Vilniaus miesto gyventojai bus raginami elgtis kultūringai, kurti malonų ir patogų gyventi miestą.

Apie pastebėtą nekultūringą elgesį Vilniaus mieste gyventojai kviečiami nedelsiant pranešti sostinės policijai telefonu 112 arba Savivaldybės Tvarkos palaikymo ir priežiūros skyriui telefonu 62 37 47.