Socialiniuose tinkluose – nepagrąžinta Rusijos karių realybė

Socialiniai tinklai, ypač „Telegram“ ir „Twitter“ tapo ta erdve, kur nepaisant griežtų cenzūros ribojimų galima išvysti, kas šiuo metu iš tiesų dedasi Ukrainos fronte.

Už eilinėmis pergalėmis besidžiaugiančių Ukrainos karių vaizdo įrašus dabar kur kas įdomesni daryti pačių rusų, o juose – nepagražinta realybė. Tai keiksmai, neviltis nesulaukiant pastiprinimo, beviltiškai skambantys savęs drąsinimai.

Šiuos niūrius vaizdus papildo filmuota medžiaga ir nuotraukos iš tų vietų, kuriose jau pasibaigė mūšiai. Sudarkyti žmonių kūnai, sunaikinta karinė technika liudija, kokius nuostolius patiria Rusijos kariuomenė.


Kodėl žūsta tiek daug Rusijos karių, jeigu rusų generolų naudojama taktika – vengiant gresiančio apsupimo atsitraukti ir įsitvirtinti naujose pozicijose?

Vienas kvalifikuočiausių šio karo ekspertų atsargos pulkininkas Olegas Ždanovas teigia, jog suprasdami situacijos beviltiškumą Rusijos generolai vienus dalinius gelbėja, bet aukoja kitus, savo karius paversdami patrankų mėsa pasmerkia neišvengiamai žūčiai.

Bando išgelbėti vertingesnes kariuomenės dalis

„Rusijos ginkluotųjų pajėgų generaliniame štabe puikiai suvokiama, jog karas – beveik pralaimėtas. Jeigu Vladimiras Putinas šią generolų grupę vadina opozicija ar atskalūnais, aš manau, jog šie karininkai stengiasi išsaugoti bent jau dalį savo pajėgų“, – Ukrainos televizijai kalbėjo karybos ekspertas O. Ždanovas.

Jis pastebi, kad numatant Ukrainos pajėgų puolimo kryptį iš Iziumo nei Lymano apylinkių iš anksto buvo atitraukti kariuomenės daliniai, tas pats vyksta ir Kremenos apylinkėse.

Olegas Ždanovas

„Jie bando atitraukti pajėgiausias reguliariosiose kariuomenės dalis. Tai daroma ta, kad kažkur gilumoje suformuoti dar vieną gynybos liniją, arba tiesiog norint išsaugoti tai, kas liko iš Rusijos kariuomenės. Nes šiai dienai rezervinių pajėgų, kuriomis būtų galima užkamšyti atsiradusias skyles, jau nėra. Padėties neišgelbėtų ir pasiųsti keli tūkstančiai mobilizuotų rezervistų“, – konstatavo karybos ekspertas.

Buvęs Ukrainos kariuomenės generalinio štabo pulkininkas O. Ždanovas atkreipia dėmesį į kraupią detalę: įsakydami vieniems daliniams atsitraukti, rusų generolai kitus karius pasmerkia neišvengiamai žūčiai. Vaizdai su šių karių kūnais vėliau plinta socialiniuose tinkluose.

„Lymane taip buvo paliktas batalionas „Laisvoji Rusija“, kurį pagal mobilizacijos sistemą BARS suformavo Donbaso savanorių sąjunga. Liko vadinamos Luhansko liaudies „respublikos“ armijos daliniai, o reguliariosios kariuomenės – beveik nėra“, – kalbėjo karybos ekspertas.

Ukrainos kariai

Ukrainiečiai rado kovos būdą, kuriam pasipriešinti Rusijos kariuomenė nėra pasiruošusi

Kalbėdamas apie Ukrainos kariuomenės naudoją taktiką, kai priešo pozicijos, o vėliau ir užnugaris puolamas prasiveržiant šarvuotais visureigiais su pritvirtintais stambaus kalibro kulkosvaidžiais, O. Ždanovas minėjo, kad pirmasis šį būdą išrado žymusis ukrainiečių anarchistas Nestoras Machno (1888 m. – 1934 m.).

„Jis pirmasis sugalvojo vežime sumontuoti kulkosvaidį, yra tačiankos išradėjas“, – sakė karybos ekspertas.

N. Machno daliniai dėl tačiankų buvo įgiję išskirtinį pranašumą mobilumu. Jomis perveždavo pėstininkus, o būrio greitis prilygo risčia jojančių kavaleristų greičiui, per dieną buvo įveikiama iki 100 kilometrų atstumas.

Ukrainos kariai

Panašią taktiką šiuo metu naudoja ir Rusijos pajėgas sėkmingai puolanti Ukrainos kariuomenė. Jos motorizuoti šauliai mažomis grupėmis prasiskverbia giliai į priešo užnugarį, naikina Rusijos kariuomenės postus, sandėlius ir logistikos infrastruktūrą.

O. Ždanovas akcentuoja, jog būtent tokią taktiką naudoja Didžiosios Britanijos kariuomenės elitas – specialiosios pajėgos SAS. Kaip žinia, Britanijoje intensyviai ruošiami ir apmokomi Ukrainos kariai.

„Priešo pozicijos puolamos mobiliomis grupėmis iš skirtingų krypčių nesiveliant į mūšius. Tiesiog puolama ir atsitraukiama“, – britų kariuomenės specialiųjų pajėgų SAS taktiką apibūdino karybos ekspertas O. Ždanovas.

Atsargos pulkininkas konstatavo, kad Britanijoje perimta patirtis itin sėkmingai naudojama Ukrainoje. Kartu jis pastebi ir kitą Ukrainos gynėjų sėkmę lemiantį faktorių – nors Rusijos generolai ir supranta, kokia taktika naudojama naikinant jų pozicijas, jie nėra pajėgūs tam pasipriešinti. Tai galima paaiškinti Rusijos kariuomenės inertiškumu, kai kariaujama pagal senąsias doktrinas.

„Jiems reikėtų mokytis iš naujo, o tą padaryti karo sąlygomis – beveik neįmanoma“, – reziumavo karybos ekspertas O. Ždanovas.

Ukrainos kariai
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)