„Netikėjau, kad taip bus“

Karybos ekspertas D. Antanaitis Žinių radijo laidoje „Atviras pokalbis“ prisiminė, jog prieš pat plataus masto Rusijos invaziją apsilankė Ukrainoje ir pirmomis karo dienomis galvojo, jog šalis „greitai kris“.

„Buvo labai didelė nuostaba, kad ukrainiečiai parodė valią gintis ir aš nesitikėjau nuo karo pradžios, kad tai bus. Vėliau, kada jau įvykiai nukeliavo į vasarą ir rudenį, jau buvo aišku, ypač, kai deokupavo didelę dalį Ukrainos ukrainiečiai, tapo aišku, kad tai užtruks pakankamai ilgai.

Bet ne, aš nesitikėjau to. Maniau, kad Ukraina ne tai, kad kris, bet pasiduos rusams“, – Žinių radijo eteryje kalbėjo D. Antanaitis.

Pašnekovas Žinių radijo laidoje priminė, jog apie integraciją į Europą Ukraina kalbėjo dar nuo 2014 metų, tačiau apčiuopiamų žingsnių šia linkme padaryta nebuvo iki pat pilno masto invazijos.

„Jeigu kas ir lankėsi Ukrainoje, jautė tą sovietų nostalgiją, visur rusų kalba, rusų pseudo–kultūra. <...> Ir kai matai tai, nesitiki, kad žmonės širdyje yra laisvi žmonės. Karo pradžia parodė, kad jie yra laisvi žmonės. O kalbant apie Rusiją, prisiminkime praėjusius karus, kai buvo užimta Čekoslovakiją. Jos irgi Rusija galėjo neapžioti, bet ji tiesiog krito, nesipriešino taip, kaip galėjo.

Karas Ukrainoje. Ketvirtoji diena

Arba pažiūrėkime į Afganistaną, kur sovietai 10 metų kariavo. Žymiai mažesnio masto karas, bet irgi nesugebėjo praryti. Žiūrime toliau – Čečėnija krito, nors didvyriškai kovojo. <...> Toliau – Sakartvelas, pakankamai greitai krito ir jis, ir Vakarų dėka rusai buvo sustabdyti, ir jie sustojo pilnai neokupavę Sakartvelo.

Manau, kad tas pats apskaičiavimas buvo ir Ukrainai, nes tokio dydžio valstybes okupuoti yra praktiškai neįmanoma“, – kalbėjo karybos ekspertas D. Antanaitis.

Žinių radijo pašnekovas tikino, jog rusai apsiskaičiavo galvodami, jog visi jų bijo, taip pat matuodami Rusijos palaikymą pačioje Ukrainoje.

„O ukrainiečiai atsilaikė, nes, nors aš ir skeptiškai žiūrėdavau į jų norą tapti NATO nariais bei integraciją į Europą, bet jie turėjo tą norą didesnį, nei aš įsivaizdavau“, – įžvalgomis Žinių radijo laidoje „Atviras pokalbis“ dalijosi karybos ekspertas D. Antanaitis.

Darius Antanaitis

Pasidalijo nepopuliaria nuomone

O vertindamas dabartinę situaciją, karybos ekspertas D. Antanaitis teigė, jog jos pavadinti aklaviete negalima.

„Visą laiką veiksmo nebūna kare. Natūralu, kad kažkada kažkur sustoja, kai vienos ar kitos pajėgos pasiekia lygiaverčius pajėgumus. Tą dabar ir matome.

Iš kitos pusės, rusams dabar stengtis labai ir nereikia kažką daryti, nes tą sausumos kelią jie turi. Ir viskas, ko jiems reikia, tai šiek tiek pasistūmėti, kad galėtų užimti tas keturias apskritis, kurias Rusijos parlamentas pripažino jų teritorija. Svarbiausia rusams yra neleisti ukrainiečiams kontratakuoti ir perimti sausumos kelio į Krymą kontrolę. Tai dabar ir vyksta. <...> Bet nepasakyčiau, kad karas yra sustojęs, vis dėlto judėjimas visą laiką yra“, – įžvalgomis dalijosi karybos ekspertas D. Antanaitis.

Prie Ukrainos ambasados solidarumo akcija su moterimis Ukrainoje

Jis taip pat dalijosi ir, kaip pat sakė, nepopuliaria įžvalga – ukrainiečiams apsimoka kariaujančius rusus Ukrainoje laikyti kuo ilgiau.

„Kodėl? Aš viliuosi, kad už Ukrainos yra viso normalaus pasaulio ekonomikos, kurios ją remia, nes jei Rusija prašo pagalbos iš Šiaurės Korėjos, tai jau yra ne kas jiems, ir taip sekinti rusus“, – Žinių radijo eteryje kalbėjo D. Antanaitis.