Karybos ekspertas priminė, jog Chersonas yra didžiausias srities centras, kuris buvo užimto Rusijos pajėgų. Šis miestas buvo užimtas itin greitai. O jo atsiėmimas, anot Žinių radijo pašnekovo, būtų didelis ukrainiečių pasiekimas.

„Jis buvo užimtas labai netikėtai, labai greitai pačioje karo pradžioje. Ir tai buvo Rusijos perėjimas per Dnipro upę. Ši upė šiaip yra labai stipri, natūrali kliūtis, kurią įveikti sunku. (…) Tačiau rusams pavyko peršokti per upę karo pradžioje, užimti miestą, užimti didelę teritoriją aplink jį.

Ir dar tuo pačiu sukelti grėsmę Mykolajivo miestui ir Odesai. Dabar ukrainiečiams atsiimti tokią didelę teritoriją ir išgrūsti rusų pajėgas į kitą upės pusę būtų labai didelis karinis ir moralinis pasiekimas“, – sakė karybos ekspertas Žinių radijo laidoje „Aktualusis interviu“.

Nors ukrainiečiai atsiima viena gyvenvietę po kitos, euforiją dėl to ramina ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. E. Papečkys Žinių radijo eteryje teigė, jog ukrainiečiai džiaugtis neskuba dėl vienos paprastos priežastis – tai yra karas, o ne žaidimas.

„Kiekviena klaida kare kainuoja žmonių gyvybes. Ukraina privalo kariauti taip, kai kariauja, laikydamasi visų karybos rašytų ir nerašytų taisyklių, saugodama savo karius. Ir tuo pačiu, stengdamasi suduoti smūgį priešui. Kol kas Rusijos pajėgos iš ten paniškai nebėga, tik traukiasi. Ir tas pasitraukimas yra dar pakankamai grėsmingas Ukrainos pajėgoms.

Kadangi beatodairiškai bandant judėti pirmyn, jos patirtų didelių nuostolių. Antra, girdime apie sugriovimus ir masinį minavimą paliekamose teritorijose“, – sakė karybos ekspertas.

Karybos ekspertas E. Papečkys teigė, jog visi stebintys karo veiksmus Ukrainoje, teigė, jog Rusijos pajėgų padėtis Chersone yra pavojinga.

„Nes Dnipro upė yra plati, tiltai – vos keli. Ir tuos tiltus apgadinus tiekimas, aprūpinimas, sužeistųjų išgabenimas, rezervų permetimas tampa apsunkintu. Ir čia kyla grėsmė, kad ta grupuotė gali būti apsupta, sutriuškinta, net nespėjus pasitraukti.

Todėl Rusija, matydama, kad ukrainiečiai jau prieš kelias dienas pradėtais ir vis dažnėjančiais smūgiais realiai gali pralaužti gynybą ir apsupti, sutriuškinti šią grupę, tai ir pradėjo atsitraukimą“, – teigė Žinių radijo pašnekovas.

Jis laidoje teigė, jog vienareikšmiškai galima teigti, jog Rusija pralaimi karą.

„Nepaisant atskiruose ruožuose pasiektų nedidelių taktinių laimėjimų, Rusijos kariuomenė šiuo metu Ukrainoje patiria pralaimėjimą, ukrainiečiai išlaiko iniciatyvą. Tačiau nereikia turėti iliuzijų, kad čia tikrai baigsis karas. Todėl, kad Rusija vis dėl turi nemažus rezervus ir šiuo metu į Ukrainos pusę juda iš mobilizuotų rezervistų suformuoti daliniai. (…) Rusija bandys organizuoti puolimą, perimti iniciatyvą ir perlaužti karo eigą savo naudai“, – kalbėjo ekspertas.

E. Papečkys teigė, jog svarbiausi mūšiai Ukrainoje dabar vyksta keliomis kryptimis.

„Tai yra Luhansko, Donecko ir Zaporižios kryptimis. Zaporižios kryptyje rusams pavyko paskutinėmis dienomis pasiekti visiškai nedidelę taktinę pergalę, užimti vieną iš kaimelių po ilgų mūšių. Anta pavojingesnė kryptis – prie Bachmuto. Bet ir ten Rusijos pajėgos po truputėlį pereina į gynybą. Šiandien dienai nėra nei vienos pavojingos krypties, kur grėstų netikėtas ir didelis pralaimėjimas Ukrainos pajėgoms.

Nes Rusija puolimą, apie kurį kalbėjo, kurį bandys organizuoti, manau, kad jie tai ne anksčiau gruodžio mėnesio sugebės suorganizuoti. Ir jeigu jiems nesutrukdys ukrainiečiai. Arba jeigu ukrainiečiai neįvykdys anksčiau sėkmingo puolimo“, – kalbėjo karybos ekspertas E. Papečkys Žinių radijo laidoje „Aktualusis interviu“.

Prasidėjus žiemai karas gali šiek tiek aprimti, sakė jis, bet ne itin ryškiai.

„Ukrainoje, ypač pietuose, žiema nėra tokia atšiauri, kaip mes esame įpratę manyti. (…) Tačiau atsiranda pažliugusių laukų, kelių, truputėlį apsunkintas judėjimas. Bet labiau nei nuo metų laiko, priklauso nuo abiejų pusių galimybės sutelkti pajėgas puolimui. Jeigu rusai sugebės sutelkti pajėgas, lengvas šaltukas gruodį bus tik puolimui naudingesnis. (…) Nemanau, kad labai žiema artėjantį sutrukdyti karo veiksmus“, – sakė karybos ekspertas.