Naujasis puolimas – keli galimi Kremliaus scenarijai

Saugumo politikos ekspertas Ignas Stankovičius laidoje teigė, jog galime tik spėlioti tikruosius Kremliaus planus.

„Sunku pasakyti, kas vyksta, nes visi lauka didelio puolimo. Panašiai įsivaizdavo, kad kaip karas prasidėjo prieš metus, kai staigiai įsiveržė daugeliu krypčių, bet dabar vaizdas kitas.

Dabar galime spėlioti, ką galvoja puolančioji pusė – rusai. Gali būti keli dalykai. Vienas dalykas – toks senamadiškas, jei neturi kitų priemonių, bandyti visur mūšiu pasižiūrėti, kur silpniausios vietos ir ten koncentruoti smūgį.

Antras dalykas – suklaidinti priešą. Nežinia, kur bus pagrindinis smūgis, o kur pagalbinis. Bet gali būti ir nevykęs puolimas“, – sakė I. Stankovičius.

Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologas Alvydas Medalinskas Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ antradienį teigė, jog situacija yra itin įtempta.

„Situacija labai įtempta, puolimas Rusijos vyksta. Visi ekspertai kalbėjo apie pavasario puolimą, bet akivaizdu, V. Putinas nelaukė, kol tie pažadai iš Ramšteino atvyks į frontą ir bando atakuoti.

Kai vakarų karo ekspertų nuomones skaitau, tai sakoma, kad Rusijos kariuomenės yra mažai, jo nepakanka, jis sugrius. Bet pasižiūrėsime, gali būti ir taip. Bet kai kurie veiksmai, pavyzdžiui, prie Vuhledaro, parodo, kad kai kurių pamokų neišmoko. Pavyzdžiui, iš Kyjivo puolimo.

Kai paleido labai daug šarvuotosios technikos, kurios turi, bet ukrainiečiai tiek neturi. Ir laukia vis dar tos šarvuotosios technikos ir tankų atvykimo.

Ir ukrainiečiai sunaikino kelias dešimtis tankų ir kitos šarvuotos technikos. Bet aviacija dominuoja Rusijos, tiek tiek Mariinka, tiek ir ties Bachmutu“, – Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ sakė MRU politologas A. Medalinskas.

Karas Ukrainoje

Jis teigė, jog konkrečiai Bachmute situacija yra itin sudėtinga.

„Rusai mato, kad Bachmuto negali paimti. Man teko paskutinėmis dienomis daug kalbėti apie tai, kas darosi ten. (…) Ir akivaizdu, kad rusai suprato, kad tiesiogiai Bachmuto jie negali paimti. Todėl jie miestą supa. Ir tikrai yra įtempta situacija, kalbant apie galimą apsupimą ir paskutinio galimo kelio atkirtimą, tiekiant karinę techniką, kariuomenę į miestą“, – kalbėjo A. Medalinskas.

„Miegančioji gražuolė, vardu NATO, labai lėtai bunda“

Karybos ekspertas I. Stankovičius Žinių radijo eteryje teigė, jog NATO gynybos pramonės padėtis tik dar kartą įrodo, kad tokiam karui nesiruošė nei Europa, nei aljansas.

„Ir gynybos pramonė nedirbo intensyviai. Nes atvirai pasakius, manau, kad niekas nesitikėjo tokio intensyvumo veiksmų. (…) Todėl gamybos nėra, sandėliai yra aptuštinti. Manau, kad tikrai intensyviai reikia dabar vystyti tempus gamybos, nes Rusijos sandėliai, kokia bebūtų kokybė: amunicijos, rangos, technikos, bet jų yra tikrai labai daug. Čia yra nauji iššūkiai gynybos pramonei, tiek Europai, tiek ir JAV“, – kalbėjo karybos ekspertas I. Stankovičius.

MRU politologas A. Medalinskas savo ruožtu įvertino, ko Ukraina gali tikėtis iš naujo Ramšteino susitikimo. Žinių radijo laidos „Dienos klausimas“ pašnekovas pabrėžė, kad viena yra dalomi pažadai, o visai kas kita – reali technika, kuri atvyksta į frontą.

„Mes matome situaciją, kurią aš įvardinčiau taip – miegančioji gražuolė, vardu NATO, labai lėtai bunda. Mes galime įsivaizduoti, kas būtų laukę Lietuvos, jeigu Rusija ir V. Putinas vasario 24 dieną būtų puolęs Baltijos valstybes, o ne Ukrainą.

O NATO tada apie metus prabudinėtų? Aš nežinau, ką galvoja vakarų ekspertai, kurie nepastebėjo, kad Rusija gali pradėti puolimą – visiems dabar šokas, sensacija. (…) Pirmas dalykas, manau, kad ne mažiau svarbus nei gražios kalbos ir pažadai yra logistika. Tai yra – kada anksčiau pažadėta technika pasieks Ukrainą“, – įžvalgomis dalijosi MRU politologas A. Medalinskas.

Karybos ekspertas I. Stankovičius taip pat pridūrė, jog vakarai nedrąsiai tiekia Ukrainai ginkluotę, nes tiesiog neturi, ką paduoti.

Karas Ukrainoje

Brangiai kainuojančios iliuzijos

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda viename interviu teigė, jog per artimiausias savaites Ukraina turi skubiai sulaukti karinės technikos, nes jeigu negaus – V. Putinas gali laimėti karą.

MRU politologas A. Medalinskas teigė, jog situacija nėra tokia dramatiška.

„Nedramatizuočiau taip situacijos. Gal čia stengiamasi prieš Ramšteino susitikimą, apeliavimas į tą logistiką. Bet kas tikrai gali atsitikti, Ukraina gali prarasti dar papildomai teritorijos per šį puolimą. Kiek, pavyzdžiui, tame pačiame Donbase – čia jau klaustukas. (...)

Nes Ukrainos žmonių ryžtas kautis statistiškai nėra išmatuojama vertybė. Bet statistiškai yra išmatuojama, kiek dėl ankstesnio NATO miegojimo yra prarandama ukrainiečių karių gyvybių“, – pabrėžė jis.

Politologas ragino kitas vakarų šalis elgtis taip, kaip elgiasi Lietuva. Pažadai dėl ginkluotės, anot A. Medalinsko, išpildomi per kelias dienas.

„Šito vakaruose, kad tas tarpas (tarp pažadų ir jų įvykdymo, aut. p.) sutrumpėtų. Tos kalbos apie galimą ukrainiečių kontrpuolimą yra teisingos, jos geros, bet reikės atsiimti daugiau teritorijos, nei būtų reikėję“, – pabrėžė A. Medalinskas.

Karybos ekspertas I. Stankovičius dar pridūrė, jog pergalės iliuzija kare yra pats pavojingiausias dalykas.

„Būtų labai gerai, kad rusai puldami įsivaizduotų, kad jie labai daug laimi, patys save įtikina. Gi reikia įtikinti Kremlių – sakyti, kad viską daro, viską pasieks. Ta iliuzija labai brangiai atsieina“, – kalbėjo karybos ekspertas I. Stankovičius.

Bachmutas

MRU politologas A. Medalinskas taip pat sutiko, jog dabar veikia priešo alinimo taktika.

„Aišku, kad Bachmutas yra strategiškai svarbus ta prasme, kad iš jo toliau keliai eina į Slovjanską, Krematorską ir kitur. (…) Tų kelių iš tikrųjų yra, jeigu ten pralaužti, rusai gali galvoti, kad ten gali pajudėti.

Bet kita vertus, labai aiškiai matau, kad ten yra labai daug gynybinių įtvirtinimų padaryta jau iš karto Bachmute. Kad rusams tai nebūtų lengvas pasivaikščiojimas. Tie gynybiniai, alinimo mūšiai vyksta. Ir gali vykti. Rusai daug žmonių praranda. Aišku, kad ukrainiečiai taip pat.

Akivaizdu, kodėl rusams reikia pulti nuo Vuhledaro, kur jie patyrė nesėkmę. Čia laikyčiau vieną iš esminių dalykų, kalbant apie dabartinį karo etapą. Nes rusai nori užeiti už užnugario visoms šitoms ukrainiečių gynybinėms linijoms. Ir kalti jau iš kitos pusės – vakarinės. Ir čia būtų problema.

Todėl ukrainiečiai labai stipriai stiprina ir Vuhledaro, Bachmuto prieigas. Bet apie kontrpuolimą galima kalbėti tik tada, kai ši karinė technika (ukrainiečiams, aut. p.) ateis“, – Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ sakė politologas A. Medalinskas.

Jis dar pridūrė, jog ateinantys du mėnesiai bus „labai rimti“.