Blogiausio scenarijaus pavyko išvengti

Vertindamas situaciją tęsiantis karui Gazos Ruože, A. Navys priminė Izraelio iškeltus tikslus šiai operacijai.

„Operacijos pradžioje buvo iš esmės keliamas tikslas padalinti Gazos Ruožą į dvi dalis: pietinę ir šiaurinę. Taip iš dalies minimizuojant ir civilių netektis, kai vykdant veiksmus netyčia nukenčia civiliai.

Būtent tai ir buvo padaryta. O vienas iš pagrindinių tikslų buvo šiaurės Gazos Ruože, paties Gazos miesto kontrolė, tokių didžiausią pavojų keliančių „Hamas“ teroristų celių sunaikinimas. Šis etapas, manau, jau yra praeityje“, – teigė A. Navys.

Karas Izraelyje

Jo teigimu, Izraelio kariuomenės atstovai taip pat sako, kad laukia dar daug tikrai sudėtingų „valymo“ operacijų, kai reikės tikrinti tankiai apgyvendintą teritoriją.

„Kurioje yra ne tik pastatai, bet ir rūsiai, tunelių tinklai, daugybė žmonių, kurie dabar atrodo kaip civiliai, bet jie gali kelti pavojų, nes tarp jų tikrai yra ir bus įsimaišiusių teroristų. Tokia yra jų taktika. Šis etapas gali užtrukti tikrai ilgą laiko tarpą“, – Žinių radijo eteryje prognozavo A. Navys.

Jis pabrėžė, jog, vykdant operaciją, dar reikia daryti pertraukas ir užtikrinti humanitarinę pagalbą.

Gazos Ruožas jau nebėra atsidūręs ant katastrofos slenksčio, ten jau yra humanitarinė katastrofa. Tas dar labiau apsunkina ir sulėtina karinius veiksmus. Laiko tai pareikalaus“, – įžvalgomis laidoje „Aktualusis interviu“ dalijosi karybos apžvalgininkas A. Navys.

O Vakarų valstybių išsakomos pastabos ir pastebėjimai Izraeliui, pasak pašnekovo, tėra bandymas neleisti Izraeliui skubėti, nes būtent skubant gali būti sužeidžiami civiliai.

„Suprantama, kad vaizdai, kuriuos mes matome ir žinios, kurias mes girdime, tikrai sukrečia. Reikia suprasti, kad „Hamas“ teroristai ir kartu šalys, kurios prijaučia arba palaiko „Hamas“ teroristus, ir kitos šalys, kurios galbūt per religinę giją susijusios, tikrai nėra nešališkos, jos dalyvauja informaciniame kare. Jis skirtas parodyti, jog nukentėjusioji pusė yra „Hamas“ teroristai ir jų valdomas Gazos Ruožas.

Karas Izraelyje

Lygiai taip pat reikia suprasti, kad yra nukentėję ir Palestinos gyventojai, ir kad jie nukentėjo visų pirma ne nuo Izraelio veiksmų, bet nuo tų pačių teroristų. Jie prievarta laiko tuos žmones izoliavę, kaip gyvąjį skydą“, – atkreipė dėmesį Žinių radijo laidos „Aktualusis interviu“ pašnekovas A. Navys.

Karybos apžvalgininkas teigė, jog bent jau dabar galima sakyti, kad buvo išvengta paties blogiausio scenarijaus – žymiai platesnio konflikto, įsitraukiant ir kitoms šalims.

„Pekinas suvokia ant kokio prarajos krašto stovi pasaulis“

Praėjusią savaitę susitiko JAV prezidentas Joe Bidenas ir Kinijos vadovas Xi Jinpingas. Pasak A. Navio, tai yra gera žinia pasauliui.

„Mes taip pat turime suprasti, kad Kinija artimiausiu metu nebus niekieno draugė. Bet manyčiau, kad Pekinas suvokia ant kokio prarajos krašto stovi pasaulis.

Jeigu mes anksčiau kalbėjome apie tai, kad Pekinas labai rimtai svarstė galimybes ir žiūrėjo kaip pasaulis reaguotų, jeigu būtų bandoma „susigrąžinti“ Taivaną į savo glėbį, bet kai matome, jog veiksmai Izraelyje ir Gazos Ruože tikrai gali išeiti už šių dviejų teritorijų ribų, manau, kad būtent čia ir buvo žingsnis, paskatinęs patį Xi Jinpingą vykti į JAV po 6 metų pertraukos“, – įžvalgomis Žinių radijo eteryje dalijosi pašnekovas A. Navys.

Joe Bidenas, Xi Jinpingas

Pasak jo, šis susitikimas buvo ir strateginė žinutė visoms kitoms šalims, o lyderiai už uždarų durų aptarė ir kitus svarbiausius klausimus.

„Jie yra labai tarpusavyje susiję: tiek tarp „Hamas“ ir Izraelio, tiek tarp Irano, Šiaurės Korėjos, kurie teikia ginklus Rusijai. Tiek ir tos pačios Rusijos veiksmai bei karas Ukrainoje. Visa tai yra susiję ir tikrai manau, kad buvo ieškoma, kokių būdų galima imtis, kad tas verdantis katilas su vos besilaikančiu dangčiu nesprogtų, ir kad tas lekiantis dangtis neištaškytų viso pasaulio saugumo situacijos“, – tikino karybos apžvalgininkas.

A. Navio teigimu, tokiu atveju laimėtojų nebūtų – tik pralaimėtojai. Ir jie būtų visi.

Kas vyksta Ukrainoje

Komentuodamas Rusijos sukeltą karą Ukrainoje ir jo poveikį Vakarų šalims, A. Navys pabrėžė Vokietijos pokyčius. Tikrąją situaciją, pasak jo, supranta ir kitos šalys.

„Jeigu prisimintume, kokia buvo Vokietijos pozicija Rusijos invazijos į Ukrainą pradžioje, kai ji buvo tikrai labai rezervuota, net buvo kalbama apie karinės pagalbos Ukrainai prasmingumą ir reikalingumą, tai dabar visi pareiškimai, kurie yra vieši, yra, kad jie ir žada paramą didinti, ir kelia gynybos biudžetą, numato priemones, kurios bus skirtos tiek stiprinti Vokietijos gynybos pajėgumus, tiek ir paramą Ukrainai.

Džiugina ir tai, kad ES valstybės, neskaitant tradicinių Trojos arklių – kalbu apie Vengriją ir prie jos prisijungusią Slovakiją, labai aiškiai supranta, kad JAV negali būti viso pasaulio policininku ir sergėtoju“, – kalbėjo Žinių radijo laidos „Aktualusis interviu“ pašnekovas A. Navys.

Karas Ukrainoje

Jis teigė, jog tarp ES valstybių atsiranda suvokimas, kad jos pačios turi imtis lyderystės.

„Nes tai yra Europa. Ir Europa turi imtis atsakomybės. <...> Taigi, ES šalys negali pamiršti, pavargti nuo karo. Tai yra Kremliaus tikslas. Manau, kad ta parama išliks, nes kitu atveju paaukosime Ukrainą. O jeigu padarysime taip, ką ir sako Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, neabejotinai po kažkiek metų Rusija eis toliau, ir tada bus mūsų eilė.

Tad geriau teroristus sulaikyti dabar, išspręsti šį klausimą, kai pasaulio galybės mato, jog šiuo metu reikia imtis aktyvių veiksmų ir terorizmui tikrai nevalia plisti“, – savo nuomonę Žinių radijo laidoje dėstė pašnekovas A. Navys.

Karybos apžvalgininkas, buvęs specialiųjų operacijų pajėgų karininkas dar pridūrė, jog Rusija yra teroristinė valstybė ir ji yra pavojingesnė nei „Hamas“ ar „Hezbollah“ teroristai.

„Ji turi branduolinį ginklą ir tai yra valstybės lygio vykdomas terorizmas, kuris yra žymiai pavojingesnis visam pasauliui“, – tikino A. Navys.

Karas Ukrainoje

Rusijos pajėgos, pasak jo, sugebėjo atremti ukrainiečių puolimą rytuose ir pietryčiuose. Stebima ir pasikeitusi Rusijos okupacinių pajėgų kariavimo taktika, pabrėžė pašnekovas.

„Manyčiau, kad dabar Kremliaus galvose yra tik viena mintis – kaip praplėsti savo užkariautas, okupuotas teritorijas Ukrainos rytuose. Ten sutelkta tikrai didelė masė Rusijos okupacinės kariuomenės. <...>

Taip pat galiu pasakyti, kad stebime labai pasikeitusią kariavimo taktiką – Rusijos karininkai ir kariai saugo save, techniką. Ir nors tie skaičiai, regis, yra tragiški žuvusių ir sužeistų rusų, tačiau paruoštos „masės“ kiekis yra tikrai didelis.

Tai tam tikra prasme kelia nerimą, bet suprantu, jog Ukrainos generalinis štabas ir žvalgyba tą žino bei atitinkamai ruošia savo pajėgas, planus, kaip sulaikyti nuo galimo rusų perėjimo į puolimą rytuose. Tikrai jis yra planuojamas artimiausiu metu, kai tik pakankamai sukietės žemė“, – įžvalgomis Žinių radijo laidoje „Aktualusis interviu“ dalijosi A. Navys.