„Kiekviena institucija turi dirbti savo darbą, už pandemijos suvaldymą pirmiausiai atsakinga Sveikatos apsaugos ministerija turi visus reikalingus atitinkamus tinklus. Būtent Sveikatos apsaugos ministerija dalyvauja ir Pasaulio sveikatos organizacijos veikloje“, – LRT radijui teigė R. Karoblis.

Krašto apsaugos ministras laikosi nuomonės, kad žvalgybos tarnybos turi prisidėti prie pandemijos suvaldymų, tačiau yra įsitikinęs, kad tai visų pirma yra SAM atsakomybė.

„Manau, kad žvalgybos tarnybos, įskaitant karinę žvalgybą, savo pajėgumais, analitiniais pajėgumais, pirmiausiai per atvirus šaltinius, bet ir šiaip turimą informaciją tikrai gali prisidėti ir pasidalinti. Bet, mano nuomone, pirmiausiai turi atsakyti tie, kurie visų pirma atsakingi už visa tai“, – sakė ministras.

„Turi būti viena lyderiaujanti institucija, aš šiuo atveju manau, kad tai būtent Sveikatos apsaugos ministerija, kuri, beje ir nesikrato, prisiima atsakomybę“, – akcentavo jis.

R. Karoblis atkreipia dėmesį, kad medicininė žvalgyba visų pirma yra informacija, susijusi su sveikata, todėl ministras kelia klausimą, kiek tokį informacijos valdymą galima vadinti žvalgyba. Visgi krašto apsaugos ministras akcentuoja, kad koronaviruso pandemija atskleidė, kad medicininei žvalgybai šalis turėtų skirti didesnį dėmesį.

„Kas yra medicininė žvalgyba, žvalgyba yra informacija, informaciją valdo atsakinga institucija, kuri pirmiausiai yra Sveikatos apsaugos ministerija. Kiek tokius informacijos metodus ir valdymą galima laikyti žvalgyba, kiek ne, čia jau yra diskutuotinas klausimas“, – svarstė R. Karoblis.

„Bet taip, sutinku, kad reikia skirti daugiau dėmesio šiam klausimui, ir ši pandemija parodė, (...) kad reikia būti labiau pasiruošus negu atrodė prieš pačią pandemiją“, – pridūrė ministras.