Pašnekovas pristatė Tactical Combat Casualty Care (TCCC) sistemą arba lietuviškai vadinamą Taktinės pagalbos nukentėjusiems mūšyje kursą.

Instruktorius Giedrius tinklalaidėje pasakojo, jog pirmieji šią sistemą pradėjo naudoti amerikiečiai, kuri vėliau tapo ir bendruoju NATO standartu. Pašnekovas teigė, jog ją po truputį perima ir Lietuvos kariuomenė.

„Iš lėto, mažais žingsniais, bet mes irgi ją pradedame naudoti vis labiau ir labiau“, – sakė instruktorius.

Pašnekovo teigimu, sistema suskirstyta į tris fazes.

„Pirmoji – pagalba apšaudymo metu, kuomet medicinos yra labai mažai, nes yra labai nesaugu ją teikti. Galima nebent uždėti turniketą, jeigu yra masyvus kraujavimas iš galūnių. Ir ištraukti sužeistąjį iš apšaudymo zonos, jeigu tai yra įmanoma.

Toliau keliaujame į antrąją fazę – pagalba lauko sąlygomis. Kuomet mes esame bent jau dalinai saugūs suteikinėti kuo įmanoma daugiau pagalbos mūsų sužeistajam.

Trečioji fazė – evakuacijos. Kai mes jau pasirūpiname kaip išgabenti mūsų sužeistąjį į aukštesnį pagalbos lygį“, – pasakojo instruktorius Giedrius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją