Trečiadienį Vladimiras Putinas paskelbė apie dalinę mobilizaciją šalyje. Ir nors jis žadėjo, kad bus šaukiami tik karinės patirties turintys rezervistai, netrukus pasipylė pranešimai, kad į kariuomenę šaukiami su ginkluotosiomis pajėgomis niekada jokių reikalų neturėję vyrai.

Organizacijų, teikiančių pagalbą kariams ir šauktiniams atstovai pasakoja, kad tai, kas darosi nuošaliose Rusijos vietovėse, pavyzdžiui, Buriatijoje, panašu ne į dalinę, o visišką mobilizaciją.

Nebevykdo jokių mokymų

Tuo metu O. Ždanovas savo jutūbo kanale papasakojo, kas šiuo metu darosi Rusijos okupuotose teritorijose Ukrainoje.

Pasak jo, Rusija bando atstatyti mūšio lauke patirtus karių praradimus, todėl okupuotose teritorijose vyksta privaloma mobilizacija.

„Tęsiasi vyrų nuo 18 iki 60 metų susekimas ir gaudymas. Vadinamoji „liaudies milicija“ sulaikinėja vyrus ir pristato juos į registracijos centrus. Jie vėliau nukreipiami ten, kur buvo patirti didžiausi nuostoliai. Tai reiškia, kad jokio parengimo – jie perrengiami karinės registracijos centre, gauna ekipuotę, ir – iškart į frontą“, – pasakojo jis.

Pasak atsargos pulkininko, jei anksčiau į kariuomenę pašauktiems vyrams būdavo organizuojami trumpi savaitės kursai, tai dabar ir to atsisakyta.

Jo teigimu, visų vyrų prievartinis siuntimas į frontą rodo, kad Rusijos kariuomenė, kalbant apie gyvąją jėgą, yra ant katastrofos slenksčio.

Karo ekspertas pridūrė, kad dėl milžiniškų praradimų okupacinė kariuomenė praranda kovinę galią.

Olegas Ždanovas

O. Ždanovo teigimu, jei V. Putinui ir pavyks mobilizuoti 300 tūkstančių karių, jų parengimas galėtų užtrukti iki kitų metų pavasario.

„Jei mūsų šalys partnerės taip smarkiai nestabdytų, arba neteiktų ginkluotės taip lėtai, tie 300 tūkstančių karių pavėluotų į karą, nes mes jau būtume jį baigę“, – sakė jis.

Tačiau jei rusai nuspręstų mobilizuotus vyrus išmesti į frontą minimaliai parengtus, jie, pasak O. Ždanovo, būtų tikrų tikriausia patrankų mėsa.

Rusams viskas tik prasideda

Jis svarstė, kad dalis pašauktų rusų į kariuomenę eis noriai, bet tokie norintys kariauti vyrai greitai baigsis.

„Rusai norėjo karo – jie jį gavo. Yra posakis – už ką kovojote, ant to ir užsirovėte. Rusijos piliečiams viskas tik prasideda. „Rosgvardija“ be gailesčio gaudys vengiančius mobilizacijos. Patikėkit – gaudymas prasidės artimiausiu metu, kai karinės registracijos centruose supras, kad pirmoji „ura patriotų“ banga jau išseko. Tada bus griebiamasi kitų metodų – atvesdinimo“, – kalbėjo O. Ždanovas.

Jis įsitikinęs, kad tuomet Rusijoje prasidės patys įdomiausi įvykiai.

Atsargos pulkininko teigimu, V. Putinui mobilizaciją derėjo skelbti kovo mėnesį, esą tada jam būtų pavykę surinkti kad ir pusę milijono norinčių į frontą. Tačiau dabar viskas yra kitaip ir dalis rusų trūks plyš mėgins išvengti mobilizacijos.

Jis priminė, kad bandymai surinkti pakankamai savanorių Rusijoje pasirodė misija neįmanoma.

„Slapta mobilizacija, kurią jie vykdė visus 6 mėnesius, žlugo, tada jie sumanė burti savanorių batalionus, pavedė tai vietos taryboms. Kur tie batalionai? Nėra, o ketino surinkti 25 tūkst. žmonių. Norėjo priversti oligarchus kurti privačias karines kompanijas, o dabar mobilizacija. Gerai – pirmyn, traukinys sukrutėjo, vagonėlis pajudėjo“,– ironizavo O. Ždanovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)