Pirmiausia karo ekspertai įvertino naujausią agresoriaus smūgį Odesoje brangia „Oniks“ raketa.

„Kodėl? Paskutinė agresoriaus didelio masto raketų ataka buvo rugsėjo 14 d., nuo to laiko Rusijos pajėgos daugiausia naudojo dronų–savižudžių atakas ir retais atvejais raketų išpuolius. Per pusantro mėnesio teoriškai okupantai galėjo pasigaminti raketų keliems dideliems smūgiams“, – socialiniame tinkle svarstė pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N‘ Loaded“ ekspertai.

Jie kėlė klausimą – „kam tratinti brangias raketas pavienių smūgių Odesoje metu?“.

„Ukrainiečiai turi problemų jas numušinėjant, situaciją pakeistų „Patriot“ ar panašaus lygio oro gynybos sistemos, tačiau iš kur jas paimti? Galima laukti Vakarų pagalbos, tačiau žmonės žūsta, o infrastruktūra gadinama šiandien ir kasdien.

Kitas variantas – jas perdislokuoti iš kitų prioritetinių oro gynybos rajonų. Tad neatmestina, kad tokiais smūgiais rusai siekia priversti ukrainiečius sustiprinti Pietų krypties oro gynybą kitų rajonų sąskaita ir tada masiniais, pigesnių raketų smūgiais atakuoti taikinius esančius pvz.: Kijyve, Dnipro ar Vakarų Ukrainoje. Ar ukrainiečiai kentės, ar rizikuos ir keis oro gynybos sistemą? Sunku pasakyti. Matysime“, – įžvalgomis dalijosi karo ekspertai.

Toliau jie tradiciškai įvertino situaciją karo fronte. Luhansko kryptyje esančiame Svatove tęsiasi kautynės, rašė jie.

„Rusai vis dar aktyvesni, tačiau tai jiems naudos duoda mažai. Tuo tarpu, Ukrainos gynėjų atakos tęsiasi ir jos yra labiau apgalvotos. Agresorius pripažįsta pastaruoju metu praradęs pozicijas prie Serhiivka“, – situacijos vertinimą pateikė karo ekspertai.

Pasak jų, Lysyčianske situacija nesikeičia, o prie Kreminos ir toliau nesiliauja lokalūs susidūrimai pietų flange, bet kontaktinė linija niekur nejuda.

Donecko kryptyje esančio Bachmuto šiauriniame flange okupacinių pajėgų atakų intensyvumas slopsta. O pietiniame Bachmuto flange pakitimų kontaktinėje linijoje nėra.

„Tęsiasi abipusės atakos rytinėje geležinkelio pusėje“, – teigė Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N‘ Loaded“ ekspertai.

Karas Ukrainoje

Avdijivkos ir Mariinkos ruožo šiauriniame flange rusai dar šiek tiek išplėtė savo pozicijas rytinėje geležinkelio pusėje, teigė jie.

„Ukrainiečiams kontratakomis kol kas nepavyksta numušti rusų atakų tempo“, – socialiniame tinkle rašė karo ekspertai.

Pervomaiske ruože agresorius kiek pasigerino savo taktinę situaciją Severne – Opytne, tačiau Ukrainos gynėjai išlaiko pagrindinę gynybos liniją, konstatavo karo ekspertai.

Mariinkos – Pobeda ruože, Velyka Novosylka bei Vuhledaro kryptyje situacija nesikeitė.

Pasak karo ekspertų, Orihive tęsiasi mūšis dėl Robotyne pleišto flangų.

„Situacija dinamiška, pozicijos eina iš rankų į rankas“, – teigė karo ekspertai.

O pietų kryptyje – visa eilė Ukrainos pajėgų smūgių okupantų kariniams objektams Kryme, praneša karo ekspertai.

„Tikėtina su ATACMS kasetiniais šaudmenimis smogta rusų oro gynybos vienetui (mažiausiai 17 rusų karių sužeista). Taip pat, bent 4 sprogimai Sevastopolio mieste ir negana to, yra atakuojami kiti rusų kariniai objektai prie Dzhankoy bei Feodosija.

Neatmestina, kad Ukrainos gynėjai Kryme medžioja agresoriaus dronų–savižudžių paleidimo aikšteles bei ten jų paleidimui naudojamą įrangą“, – situacijos vertinimą socialiniame tinkle pateikė pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N‘ Loaded“ ekspertai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)