Pentagonas teigia, kad šios raketos bus pristatytos artimiausiu metu, taigi, atsižvelgiant į „Politico“ straipsnį ir ankstesnę praktiką, neatmestina, kad minėtos raketos jau yra Ukrainoje.

Ekspertai primena, kad GLSDB (angl. Ground Launched Small Diameter Bomb) yra GPS valdoma iki 150 km atstumu galinti pasiekti taikinį (taip pat ir judantį) ypač tiksli raketa, paleidžiama naudojant HIMARS arba kitas platformas.

Iki šiol iš HIMARS leidžiamų raketų M30, M39, M48 efektyvus šūvio nuotolis siekė apie 85 km.

Taigi, dabar atsiranda galimybė visiškai uždengti Krymo „butelio kakliuką“. Nuotolis iš principo panašus, kaip ir anksčiau perduotų ATACMS precizinio tikslumo toliašaudžių taktinių balistinių raketų.

Tik GLSDB nėra balistinė raketa, o valdoma bomba (angl. GBU – Guided Bomb Unit), kuri yra mažesnė, atakuoja taikinį labai preciziškai (1 m tikslumu), su ja taip pat galima naikinti įtvirtintus taikinius (sandėliai, vadavietės, mobilūs ryšio moduliai ir pan.). Dabar ukrainiečių naudotos ATACMS yra su kasetiniais šaudmenimis, t. y. efektyviausios prieš atviroje vietovėje esančius taikinius.

GLSDB raketa gerokai išplės Ukrainos pajėgų galimybes, privers rusus koncentruoti oro gynybą ir EW priemones į tam tikrus ruožus, taip galimai atveriant artimesnius ruožus dronams bei sudarant jiems sąlygas pasiekti arčiau nuo kontaktinės linijos esančius taikinius.

Ukrainos pajėgos toliau atakuoja okupantų objektus toli už kontaktinės linijos. Jau bent antrą kartą per pastarąsias dienas buvo smogta Leningrado srityje esantiems taikiniams. Dabar su dronais buvo atakuota degalų saugykla „Nevskyj Mazut“.

Antradienio vakarą pasirodė informacija, kad Ukrainos GUR surengė kibernetinę ataką prieš agresoriaus Gynybos ministerijos saugius tinklus, kurie, pasirodo, nebėra tokie jau saugūs.

Taip pat Rusijoje fiksuojami bendri internetinio ryšio sutrikimai.

Ukrainos karių pratybos

Situacija fronte. Luhansko kryptis


Agresorius dronais atakavo Charkivo miestą. Dažniausiai šis miestas yra apšaudomas S300 raketomis, tačiau dabar kruviną darbą ėmė dirbti ir dronai.

Svatovė. Tęsiasi susidūrimai Tabaivkos Krochmalnės ruože bei Synkyvkos prieigose, tačiau visi jie lokalaus pobūdžio. Ukrainos pajėgos išlaiko pozicijas.

Kremina. Tradiciškai karšta Ternų ruože. Rusai bando pralaužti ukrainiečių gynybą, tačiau Ukrainos vienetai toliau „niekieno žemės“ okupantams pasistūmėti neleidžia. Taip pat tęsiasi mūšiai pietinio flango miškuose.

Donecko kryptis


Avdijivka–Vuhledaras. Agresorius toliau sistemiškai MLRS, aviacija ir raketomis atakuoja Ukrainos gynėjų logistikai labai svarbų Pokrovsko–Myrnohrado komunikacinį mazgą.

Šiaurinis flangas. Tęsiasi sunkios kautynės. Abi pusės vykdo atakas, kontaktinėje linijoje pakitimų nėra.

Rytinis flangas. Ukrainiečiai toliau bando likviduoti agresoriaus „Caro medžioklės“ pleištą. Okupantai išlaiko pozicijas bei bando pulti į šiaurę ir šiaurės vakarus.

Marijinka–Vuhledaras. Tęsiasi kovinė rutina Heorhijivkos–Pobedos–Novomychailivkos ruože. Ukrainos pajėgos išlaiko pozicijas.

Pietų kryptis


Atrodo, rusai suintensyvino bandymus išstumti ukrainiečius iš laikomų placdarmų kairiajame Dniepro upės krante. Tikėtina, agresoriaus manevriniai vienetai išdrąsėjo, kai jų aviacija pasirodė šalia kontaktinės linijos.

Zaporižios kryptyje – be pakitimų, tęsiasi lokalūs susidūrimai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)