Komentuodami Ukrainos miestų apšaudymus ekspertai rašo, kad pralaimintys teroristai su sugriautu savivertės jausmu kitaip nemoka.

„Ukrainiečiai ne bejėgiai – numušė 45 raketas, bet visas išgaudyti sunku. Sugriauti namai bus atstatyti, pažeista energetikos sistema bus atkurta, tačiau nužudytų žmonių niekas nesugrąžins“, – teigia jie.

Ukrainiečių planai žemiškesni

Šiaurinio Donbaso flango Svatovės sektoriuje ukrainiečiai toliau palengva stumiasi į priekį.

Agresoriaus karo ekspertai neišpasakytai džiaugiasi, jog rusams pavyksta neleisti ukrainiečiams prasiveržti Talvižankos – Kysilivkos ruože.

Jie giriasi užkirtę kelią formuoti platų placdarmą Svatovės puolimui iš šiaurės. Tikėtina, kad šia linkme ukrainiečiai juda atsargiau, nes taip tektų stumti agresorių iki pat sienos. Vargu, ar ukrainiečiai šiame etape turi tam pakankamai jėgų.

Gali būti, kad ukrainiečių planai žemiškesni, todėl labiau įgyvendinami.

Pasak karybos žinovų, jie pastangas koncentruoja gerokai arčiau Svatovės miesto. Pasiekę taktinę sėkmę prie Stelmachivkos, jie greičiausiai siekia blokuoti Svatovę iš šiaurės rytų – šiaurės.

Ekspertai neatmeta, kad ukrainiečiai nori įsitvirtinti aukštumose palei Kobylkos ir Krasnės upes. Sėkmės atveju ir Staroživkoje išskleidus artileriją, kelias Troickė – Svatovė būtų perkirstas ugnimi.

Trūkstant pajėgų nebūtų būtinybės forsuoti aukščiau minėtų upių ir šturmuoti žemumose esančių gyvenviečių Nyžnia Duvankos – Preobraženės – Honcharivkos ruože.

„Sunku pasakyti, ar puolimo placdarmui to pakaktų, tačiau atkirtinėti agresoriaus tiekimą ir pajėgų papildymą to tikrai užtektų“, – svarsto jie.

Tikėtina, kad didžiausias pastangas ukrainiečiai koncentruoja rytiniame ir pietiniame ruože (Andrijivkos – Makijivkos ruožas). Tai įrodo ir išlaisvintų teritorijų dinamika.

Priartėjo prie kelio

Per pastarąsias dvi dienas ukrainiečiai dar labiau priartėjo prie Svatovės – Kreminos kelio, atskiruose ruožuose atstumas siekia kiek daugiau nei 5 km.

„Atrodo, kad bent šiame etape tvirtinasi mūsų prognozė, kad Krasnoričenskė gali būti labai svarbus būsimos operacijos ruožas – čia agresoriaus pozicijos pastumtos dar labiau į rytus nuo kelio Svatovė – Kremina“, – teigia jie.

Kreminos sektoriuje didelių pasikeitimų nėra. Ukrainiečiai persigrupuoja, vykdo agresoriaus pozicijų žvalgybą bei lokalias atakas.

Lisičiansko sektoriuje agresoriaus samdinių ir „separų“ pajėgos toliau bando atakuoti Spirnės link. Tai daryti jiems ir toliau nesiseka.

„Tarsi kažką negero jausdami, jie pradėjo minuoti Berestovės apylinkes, t.y. savo Spirnės link puolančios grupuotės vakarinį sparną“, – teigia jie.

Situacija blogėja

Bachmuto sektoriuje situacija lėtai, bet blogėja. Tikėtina, kad agresoriui pavyko užimti Zaicevę (kuri yra prie Horlivkos) ir Bachmutką.

Majorskas dar yra „niekieno žemė“, tačiau spaudimas šiame ruože yra didelis, tad neatmestina, kad ukrainiečiai atsitrauks į Pivničnę.

Labiau tikėtina, kad agresorius neskaidys savo pajėgų ir nebandys blokuoti Bachmuto iš vakarų. Panašu, kad rusai meta visas pastangas susikurti placdarmą kelyje Horlivka – Bachmutas.

Centre agresoriaus bandymas iš pietryčių apeiti Marijinkoje įtvirtintą rajoną įstrigo. Tęsiasi sunkios pozicinės kautynės.

Zaporižios sektoriaus kontaktinėje linijoje pasikeitimų nėra, tęsiasi pasistumdymas Vuhledaro ruože.

Sutrikdžius eismą Krymo tiltu, siekdamas spręsti Pietų sektoriaus katastrofines problemas agresorius padidino logistinį srautą iš Rostovo prie Dono per Mariupolį.

Geležinkelis ir toliau išlieka pagrindinis logistikos ir pajėgų pristatymo būdas.

Pasak ekspertų, svarbu atkreipti dėmesį, jog iš Mariupolio geležinkelio šaka veda per Vuhledarą iki Tokmako, o po to į Melitopolį ir tada link Nova Kachovkos.

Geležinkelio linija nuo Berdiansko veda į tą pačią geležinkelio atšaką. Šis geležinkelio kelias ne vieną ir ne penkis kartus atakuotas ukrainietiškų HIMARS‘ų, tad tikėtina, kad jis rusams labiau nei rizikingas. Vilkikais daug neprivežiosi, bet jei net ir 1000 vilkikų paleisi, jie visi atsirems į Dniprą, kurį ugnimi dengia ukrainiečių artilerija.

Beryslavo ruože ukrainiečiai išlaisvino Nova Kamjankos gyvenvietę. Tai leis sklandžiau aprūpinti ir rotuoti kontaktinėje linijoje esančias ukrainiečių pajėgas.

Be to, ukrainiečiai sau naudinga linkme pastūmė „niekieno žemę“ prie Bezimenės. Tai svarbus taktinis laimėjimas. Tačiau agresorius ir toliau laiko savo rankose Kostromkos – Bruskinskės – Išenkos ruožą. Jį jam pavyko atsikovoti, kai po sėkmingo puolimo ukrainiečiai vykdė pajėgų pergrupavimą. Dabar kai Davidiv Bridas ukrainiečių rankose, šis ruožas nebevaidina didelės operacinės svarbos, tačiau apriboja ukrainiečių manevro laisvę.

Galimoms operacijoms Snihurivkos ruože taip pat trukdo siauras placdarmas Andrijivkoje – Suhyj Stavok – Bezimenė.

Iš trijų pusių agresoriaus artilerijos apšaudomas 10 – 15 km „koridorius“ kairiajame Inhuleco krante apriboja ukrainiečių galimybes veikti į pietvakarius, t.y. Snihurivkos link. Labai pagelbėtų orkų kontroliuojamos teritorijos nupjovimas bent jau ties Šaslyvo – Stracjos – Sadoko linija.

Chersono ruože tęsiasi lokalūs susidūrimai prie Ternovy Podų.

Prieš keletą dienų sėkmingos kontratakos dėka agresoriui pavyko užimti gyvenvietę, ukrainiečiams jos atsiimti kol kas nesiseka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)