Ukrainos prezidentui V. Zelenskiui pasirašius įsakymą dėl dronų pajėgų įsteigimo galima tik pakartoti kitų ekspertų išsakytą nuomonę – toks sprendimas padės efektyviau vystyti dronų pajėgumas, vykdyti pirkimus, organizuoti kovinį rengimą.

Tačiau ar tai reiškia, kad šios pajėgos vykdys savo operacijas atskirai, ar ir toliau dronai bus žvalgybos tarnybų, artilerijos brigadų ir manevrinių vienetų įrankis – sunku pasakyti.

Turbūt būtų didelė klaida draskyti dabar sėkmingai veikiančią struktūrą (ypač artilerinių šaudmenų trūkumo sąlygomis). Dėl to labai tikėtina, kad taktiniame lygmenyje kovinės užduotys ir struktūra per daug nesikeis, o naujosios pajėgos greičiausiai labiau bus orientuotos į operacinį lygmenį (parama žvalgybai, taikinių priešo užnugaryje naikinimas, darbas dideliais atstumais ir pan.).

Kaip nedrąsiai spėjo ekspertai, agresorius surengė didelio masto kombinuotą smūgį prieš Ukrainos karinę ir civilinę infrastruktūrą.

Daugiausia atakuotos Charkivo, Kyjivo, Mykolajivo, Dnipro apylinkės ir Vakarų Ukraina.

Iš 64 taikinių ukrainiečių oro gynybininkams pavyko numušti 44 (29 raketos ir 15 dronų „Šahed“). Deja, kaip jau tapo įprasta, neįkandamu riešutu išlieka Kh22 raketos (galimai visos 4 pasiekė tikslą).

Taip pat, tikėtina, Ukrainos gynėjams nepavyko numušti iš Krymo paleistų trijų „Iskander“ raketų, per Ukrainos oro gynybą prasprūdo ir penkios S300 raketos bei dar keli dronai.

Situacija fronte. Luhansko kryptis


Svatovė. Sektoriuje tęsiasi daugiausia pozicinės kautynės, kontaktinė linija nejuda.

Kremina. Rusai bando vystyti sėkmę Ternų ruože, tačiau ukrainiečiams pavyko apsiginti. Maža to, jie sugebėjo išmušti rusus iš keleto pozicijų. Reikia viltis, kad tai bus gera pradžia.

Taip pat agresorius aktyvus pietinio flango miškuose, bando stumtis palei Syverskyj Doneco upę į vakarus link Hryhorivkos ir taip paremti savo vienetų veiksmus Lysyčansko sektoriuje.

Lysyčanskas. Ukrainos pajėgos neleidžia okupantams pasistūmėti Bilohorivkoje.

Donecko kryptis


Bachmutas. Šiaurinis flangas. Mūšių intensyvumas prie Bohdanivkos jau kelinta diena mažėja. Neatmestina, kad čia rusai neranda silpnų vietų ukrainiečių gynyboje, todėl perkelia pagrindinių pastangų kryptį piečiau link Ivanivskės. Čia sunkūs mūšiai, Ukrainos gynėjai išlaiko pozicijas.

Pietinis flangas. Sunkios kautynės vyksta prie Klišijivkos, abi pusės vykdo lokalias atakas. Kontaktinėje linijoje – be pakitimų.

Avdijivka – Vuhledaras. Padėtis nesitaiso. Viešoje erdvėje sklando keistos mintys: „jei JAV Senatas sutartų dėl paramos Ukrainai, tada Avdijivką pavyks išlaikyti.“

Karas Ukrainoje

Mūšis dėl Avdijivkos dabar yra tokioje fazėje, jog viskas yra taip trapu, kad net ir teigiamas Senato sprendimas gali nespėti virsti reikšminga pagalba besikaunančiai Avdijivkai.

Ne kas kitas, o Ukrainos karinė ir politinė vadovybė turi priimti sprendimus (siųsti rezervus ir kontratakuoti arba kautis gatvių kautynėse, arba atsitraukti). Sprendimų reikia čia ir dabar.

Ekspertai pakartojo, kad mūšių dinamika labai primena mūšį dėl Sjeverodonecko, kai po ilgų ir sunkių mūšių miesto prieigose rusai sąlyginai sparčiai užėmė visą miestą.

Šiaurinis flangas. Tęsiasi labai sunkios kautynės šiauriniame Avdijivkos miesto pakraštyje. Okupantai išlaiko pozicijas Sapronovos – Doneckajos g. sankirtos apylinkėse, vyksta permainingas mūšis prie geležinkelio tilto.

Ukrainiečiai kontratakuoja palei Lesi Ukrainkų ir Nezaležnastės gatves. Taip pat rusams pavyko užimti keletą gatvelių sodų mikrorajone prie karjero.

Rytinis flangas. Be pakitimų, dominuoja pozicinės kautynės.

Pervomaiskės ruožas. Rusai toliau bando užverti apsupties žiedą aplink Avdijivką ir atakuoja Tonenkės – Severnės ruože. Ukrainos pajėgos išlaikė pozicijas.

Marijinka – Vuhledaras. Tęsiasi mūšiai Heorhijivkos – Pobedos – Novomychailivkos ruože. Rusai pajudėjo pietrytinėse Novomychailivkos prieigose ir įsitvirtino gyvenvietės pakraštyje.

Pietų kryptis


Rusų bandymai atakuoti ukrainiečių placdarmus kiek sumenko. Tiesa, gali būti, kad ir Ukrainos pajėgų prie Krynkų yra mažiau nei anksčiau.

Rusai dronais ir artilerija bando trikdyti Ukrainos pajėgų rotacijas, taigi tai taip pat duoda savo efektą. Visgi, Ukrainos gynėjai tęsia didvyrišką kovą.

Zaporižios kryptyje – be pakitimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją