Ukrainos pajėgos dronais atakavo Belgorodo srityje esančią degalų saugyklą, užsidegė vienas iš rezervuarų. Per pastarąjį mėnesį ši degalų saugykla atakuojama jau antrą kartą.

Kaip jau rašė ekspertai, pasigrožėti Juodosios jūros gelmių fauna ir flora buvo pasiųstas dar vienas okupantų laivas.

Pasirodė papildoma informacija, kad nuskandintame laive „Sergej Kotov“ buvo ir sraigtasparnis „Ka29“. Tai transporto orlaivis, turintis galimybę nešti valdomas raketas „9M114 Kokon“ (pagal NATO klasifikaciją būtų AT-6 Spiral).

Kaip matome, ukrainiečių atakų geografija ir toliau plečiasi. Jei anksčiau didžioji dalis atakų jūriniais dronais tekdavo vakariniam Krymo krantui, tai dabar vis aktyviau yra veikiama ir rytiniame („Sergej Kotov“ sunaikintas prie Feodosijos). Tikėtina, valomas kelias būsimam smūgiui Kerčės tiltui. Ne veltui naktį taip pat buvo smūgiuota ir šiam objektui. Neatmestina, kad vykdoma savotiška žvalgyba mūšiu.

Savo ruožtu rusai vykdė didesnio masto dronų „Šahed“ ataką. Iš 22 dronų Ukrainos gynėjams pavyko numušti 18. Šį kartą dronai vėl kilo iš Krymo. Tikėtina, Ukrainos pajėgos imsis spręsti ir šią problemą.

Luhansko kryptis

Svatovė. Kontaktinėje linijoje – be pakitimų. Rusai užvakar nesėkmingai pabandė susigrąžinti iniciatyvą, todėl šiandien jau sėdi apsiraminę. Siekdami išlaikyti spaudimą ukrainiečių pajėgoms, rusai šiame ruože suaktyvino aviacijos veikimą. Ant gynėjų galvų krenta KAB‘ai.

Kremina. Tęsiasi susidūrimai Ternų ruože. Okupantai skelbia pasistūmėję, tačiau ukrainietiški ir nepriklausomi šaltiniai to nepatvirtina.

Donecko kryptis

Bachmutas. Šiaurinis flangas. Snukiadaužis Ivanivskėje tęsiasi. Rusai bando užimti likusią gyvenvietės dalį, pozicijos eina iš rankų į rankas.

Taip pat sunkios kautynės vyksta Bohdanivkoje. Šių dviejų gyvenviečių ir aukštumų aplink jas kontrolė leistų rusams geriau pasiruošti Časiv Jaro puolimui.

Avdijivka – Vuhledaras. Šiaurinis flangas. Ukrainos artileristai ir dronų operatoriai atakuoja pozicijose bandančius įsitvirtinti rusus. Agresoriaus pastangas stumtis priekin riboja sumenkęs rusų aviacijos aktyvumas ir efektyvumas. Savo ruožtu ukrainiečiai dalinasi vaizdais, kaip jų sraigtasparniai atakuoja priešą.

Karas Ukrainoje

Aišku, kaip jau įprasta šiame kare, tai ne tiesioginiai smūgiai, bet šūviai į tolį užvertus orlaivio nosį. Atidengiant ugnį netiesioginiu taikymu padidinamas šūvio nuotolis bei atakuojama saugesniu atstumu nuo kontaktinės linijos. Kitaip tariant, geriau apsisaugant nuo priešo oro gynybos priemonių. Viename iš vaizdo įrašų matome, kad sraigtasparniai skrenda gana žemai, tai taip pat papildoma priemonė apsisaugoti tiek nuo radarų, tiek nuo oro gynybos sistemų. Tiesa, toks šūvių metodas yra labai netikslus (svarbu į tą pusę). Kita vertus, pats faktas, kad Ukrainos pajėgų sraigtasparniai artėja prie kontaktinės linijos ir tokiu būdu trikdo rusus, jau yra pozityvus dalykas.

Centras. Sunkios kautynės tęsiasi Pervomaiskėje, rusams pavyko nežymiai išplėsti „niekieno“ teritoriją.

Pietinis flangas. Čia padėtis išlieka labai sudėtinga.

Daugiausiai problemų yra prie Novomychailivkos. Nepaisant didvyriškų ukrainiečių pastangų ir efektyvaus darbo, okupantams pavyko užimti keletą greitų pozicijų gyvenvietėje bei toliau stumti ukrainiečius į vakarus.

Heorhijivkos – Krasnohorivkos ruože taip pat vyksta sunkios kautynės, tačiau čia Ukrainos gynėjams pavyksta neišleisti rusų iš „niekieno“ teritorijos. Didžioji dalis agresoriaus pajėgų ten ir lieka amžiams.

Zaporižios kryptis

Panašu, kad agresoriui sujungus Pietuose ir Zaporižioje veikiančias savo pajėgas į vieną grupuotę, Pietų kryptyje sisteminės rusų bėdos persikelia ir į Zaporižios kryptį. Rusai skelbia, kad Robotynės pleište dominuoja Ukrainos pajėgų elektroninės kovos priemonės ir dronai, todėl jiems niekaip nepavyksta pajudėti į priekį. Tą patį girdime ir apie padėtį prie Krynkuose bei Antonivkos tilto. Tuo tarpu patys rusai nesugeba užtikrinti tinkamos signalų (galimai ir dažnių) sąveikos tarp savo elektroninės kovos priemonių ir dronų, t. y., patys ima slopinti savus dronus arba trikdo jų ryšį.

Ryte rusai surengė intensyvų bandymą pralaužti ukrainiečių gynybą ties Robotyne, tačiau jau kaip įprasta, toks jų bandymas buvo nesėkmingas.

Pietų kryptyje – be pakitimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)