Komentuodami rusų pasitraukimą iš dešiniojo Dnipro kranto karo ekspertai atkreipia dėmesį, kad dar antradienio vakarą okupantai ėmė pranešinėti, jog ukrainiečiai atakuoja visuose sektoriuose, įžengė į Snihurivką, pramušė rusų gynybą prie Dudčanų.

„Rytas prasidėjo dar smagiau. Po socialinius tinklus sklandė gandai apie prasidedantį rusų pasitraukimą iš Chersono. Tokią versiją patvirtino ėmę į orą lėkti tiltai per Inhuleco upę, kitas vandens kliūtis, bei neaiškios kilmės sprogimai Nova Kachovkoje“, – rašo jie.

Tarsi to maža, pasak karybos žinovų, kelyje saugaus greičio nepasirinko rusų statytinis Chersone Stremousovas.

„Čia tas, kur vis rėkė „be panikos“, „mes niekur nesitrauksim“ ir pan. Nebereikalingiems kolaborantams dažnai ima ir nutinka kas nors. Ką FSB moka, tą moka“, – teigia jie.

Tai rodo, kad situacija buvo blogesnė

Trečiadienio vakarą Rusija oficialiai paskelbė atitraukianti pajėgas iš dešinio Dnipro kranto.

„Suklydome manydami, kad orkai Chersono be mūšio neatiduos, – pripažįsta „Locked N‘ Loaded“. – Tai rodo, kad logistinė situacija yra gerokai blogesnė nei galima buvo įsivaizduoti. Iš dešiniojo Dnipro kranto pašalinus civilius ji nepasitaisė ir tik blogėjo“.

Ekspertai rašo, kad nors ir turėjo pajėgų ir gynybos gylį, jų logistinė situacija buvo katastrofiška, todėl rusai buvo priversti trauktis.

Ekspertų vertinimu, ši ukrainiečių pergalė pranoksta sėkmę Charkivo srityje (Iziumas – Kupjanskas – Lymanas), pagal svarbą stoja greta Kijevo, o pagal operacinį išpildymą yra beprecedentė šiame kare.

Karybos žinovai pabrėžia, kad ji pasiekta modernesnių vakarietiškų artilerijos ir raketų sistemų, kokybiškesnės žvalgybos ir strateginės kantrybės neįsivelti į sunkias kautynes kontaktinėje linijoje dėka.

Laikysis vieningos pozicijos

Jų teigimu, liko neaišku, apie kokius antradienio vakarą – trečiadienio pirmoje pusėje virusius mūšius skelbė rusų propagandistai, gal tai buvo dar vienas išgalvotas pasiteisinimas kodėl būtent dabar paliekamos pozicijos.

Tačiau vis dėlto ukrainiečiai ėmė reaguoti ir pradėjo judėjimą kontaktinėje linijoje.

Patvirtinta informacija, kad nuo Andrijivkos ruožo jie ėmė judėti palei Inhuleco upę link Snihurivką, išlaisvino Kalinivskę.

„Neabejojame, kad gerų žinių bus ir daugiau“, – viliasi jie.

Ekspertų nuomone, labai tikėtina, kad šio pralaimėjimo akivaizdoje Kremlius su savo tarpusavyje nesutariančiais bokštais (FSB ir Gynybos ministerija) laikysis vieningos pozicijos.

„Šis sprendimas masažuotas jau ilgai ir didelių prieštaravimų nebuvo. Nepanašu, kad šiuo atveju matysime vidinius konfliktus kaip po Iziumo ar Lymano. Ko galime tikėtis – kokios nors kruvinos kiaulystės. Nemokantys kurti ir pralaimėti kitaip nemoka“, – svarsto jie.

Mūšiai kiek aprimo

Komentuodami situaciją fronte „Locked N‘ Loaded“ teigia, kad ukrainiečiai išlaiko aktyvumą Svatovės sektoriaus Novoselivskės – Kuzemivkos ruože. Kituose sektoriaus ruožuose didelių pasikeitimų nėra, dominuoja pozicinės kautynės.

Gali būti, kad ukrainiečiai šią pauzę išnaudoja persigrupavimui.

Tęsiasi mūšis prie Makijivkos, o Plosčankos – Červonopopivkos ruože dominuoja pozicinės kautynės. Tai pat vyksta lokalūs susidūrimai kelyje Torskė – Kremina.

Mūšiai Lisičiansko Bilohorivkos – Spirnės ruože kiek aprimę.

Agresorius intensyviau bando spausti Berestovę – Bilohorivką, siekia įsitvirtinti „niekieno žemėje“.

Bachmuto sektoriuje tęsiasi kautynės visuose ruožuose, tačiau susidaro įspūdis, kad puolimo potencialas sumenkęs net ir prioritetiniu laikytame Soledaro – Bachmutskės ruože.

„Po keleto dienų bus aišku, ar toks mūsų įspūdis atitinka realybę“, – teigia jie.

Manė, kad gali geriau

Mūšiai Pervomaiskės – Opytnės ruože intensyvėja, tačiau tai agresoriui neatneša naudos. Pozicijos eina iš rankų į rankas, kautynės vyksta kontaktinėje linijoje, okupantai vis nepajėgia prasiveržti į ukrainiečių gynybos gilumą.

Mūšis Pavlivkos prieigose tęsiasi, iniciatyvą toliau savo rankose laiko ukrainiečiai. Agresorius nusprendė, kad gali geriau nei prieš kelias dienas, ir atnaujino puolimą prie Novomychailivkoje.

„Dabar reikės ieškoti naujų bandytojų, ataka atmušta“, – teigia jie.

Zaporižios krypties kontaktinėje linijoje – be pakitimų.

„Tuo metu nemenki kabūm Melitopolyje. Sprogimai ir gaisras agresoriaus susitelkimo rajone“,– rašo jie.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją