Valstybės agresorės vadovas beveik kasmetiniame savo išstojime pareiškė, kad karas prieš Ukrainą tęsis iki iškeltų tikslų įgyvendinimo, t. y., „Ukrainos denacifikacijos, demilitarizacijos ir neutralumo“.

„Tikėtina, prisiminti šias klejones dieduką paskatino Vakarų trypčiojimas teikiant pilnavertę karinę pagalbą (pvz. JAV Kongresas išėjo gert kalėdinio viskio nepriėmęs sprendimo dėl karinės paramos Ukrainai), sankcijų poveikio skystumas bei neišsipildę ukrainiečių lūkesčiai dėl puolimo vasaros – rudens kampanijoje. Senukas pajuto, kad dar gali, tad bandys, kol nudvės“, – rašo ekspertai.

Lėktuvus saugo angaruose

Okupantai surengė didelio masto smūgį „Šahed“ dronais prieš Ukrainos karinę ir civilinę infrastruktūrą.

Ukrainos oro gynybininkai iš 42 numušė 41 droną. Pagrindinis taikinys šį kartą – jūrų uostų infrastruktūra.

Po pietų buvo vykdomas raketų smūgis.

Karas Ukrainoje

Devyniomis „Kinžal“ raketomis smogta Starokonstantynivkos oro uostui, kur neretai bazuojasi ukrainiečių „Storm Shadow“ nešėjai „Su24“. Tiesa, patys karo propagandistai pripažįsta, kad skirtingai nei rusai, Ukrainos gynėjai nelaiko lėktuvų ant pakilimo tako vienas šalia kito, o saugo juos betoniniuose angaruose.

Tad, jų vertinimu, pasiektas efektas buvo minimalus. Ukrainiečiai smūgio rezultatų nekomentuoja. Taip pat raketomis „Kh59“ buvo atakuotas Dnipro miestas. Savo ruožtu Ukrainos pajėgos atakavo gilų Rusijos užnugarį, dronai pasiekė Maskvos apylinkes.

Luhansko kryptis


Svatovė. Ekspertai teigia, kad paskubėjo vildamiesi, kad rusų operacijos Lyman Peršijaus – Synkivkos ruože išsikvėpė. Agresorius sugrįžo su nauja jėga, sugebėdamas šiek tiek pasistūmėti. Tačiau ir Ukrainos gynėjai nenusileidžia.

Tuo tarpu Peršotravnevės – Jahidnės ruože rusams nieko naudingo nebepavyksta nuveikti, ukrainiečiai išlaiko atsiimtas pozicijas.

Kremina. Okupantai vykdė atakas Torskės – Ternų ruože, situacija prie Makijivkos kiek aprimo.

Lysyčanskas. Spirnės – Veselės ruože tęsiasi lokalūs susidūrimai, agresorius plataus masto puolimo nevykdė.

Donecko kryptis


Bachmutas. Rusai toliau bando pralaužti ukrainiečių gynyba Bohdanivkos – Ivanivskės ruože, taip pat tęsiasi mūšiai Klišijivkos – Andrijivkos ruože. Ukrainos pajėgos šį kartą išlaikė pozicijas.

Ukrainiečiai prarado pozicijas prie terikono (Majorskės ruožas).

Avdijivka – Marijinka. Nepaisant prastų oro sąlygų, rusai toliau intensyviai puola. Bendras atakų skaičius per parą toliau auga (pirmadienį buvo 56, antradienį 64, per trečiadienio parą – 76), tačiau negalima teigti, jog visos jos vienodai intensyvios.

Šiaurinis flangas. Agresoriui visgi pavyko prasimušti į Stepovės griuvėsius. Rusai bando ten įsitvirtinti, Ukrainos gynėjai kontratakuoja.

Rytinis flangas. Okupantai bando atakuoti iš pramoninio rajono. Ukrainiečiai atsilaikė ir kontratakuoja.

Pervomaiskės ruožas. Sunkiose kautynėse ukrainiečiai apsigynė ir išlaikė pozicijas Tonenkės – Severnės ruože.

Marijinka – Vuhledaras. Agresorius baigia užimti Marijinkos likučius ir toliau siekia vystyti sėkmę į pietvakarius link Pobedos bei į vakarus link Heorhijivkos.

Kalbant apie pastarąjį ruožą, čia vietovė rusų puolimo operacijoms nėra dėkinga, ukrainiečiai yra išsidėstę ant kalvų. Neatmestina, kad rusai pagrindinių pastangų kryptį perkels kiek šiauriau ir bandys per Krasnohorivką (nemaišyti su šiauriniame flange esančia Krasnohorivka) užimti operacine prasme kritiškai svarbias aukštumas.

Zaporižios krytis


Orihivas. Robotynės pleište kovinė rutina – Ukrainos vienetai atakuoja rytiniame flange (Verbovė), okupantai bando pasigerinti savo situaciją prie Novoprokopivkos/ Kontaktinė linija iš esmės nejuda.

Pietų kryptis


Ukrainos gynėjai išlaiko placdarmus kairiajame Dnipro krante. Rusų karo propagandistai vis dažniau ima skiesti, kad ukrainiečių įsileidimas į kairįjį upės krantą yra gudrus genialios agresoriaus pajėgų vadovybės planas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)