Agresorius teigia, kad ukrainiečiai numušė lėktuvą, kuriame į belaisvių mainus skraidinti 65 Ukrainos kariai. Esą lėktuvas numuštas „Patriot“ raketa.

Ukrainos žiniasklaida cituoja neįvardintus šaltinius ukrainiečių oro pajėgose. Jų teigimu, jie numušė šį lėktuvą, tačiau tikina, jog jame buvo „S300“ raketos, kuriomis apšaudomas Charkivas. Ukrainos oro pajėgos oficialiai patvirtina, kad šiuo maršrutu rusų šaudmenys keliauja nuolat.

Oficialiai Ukrainos karinė žvalgyba patvirtino, kad trečiadienį turėjo įvykti apsikeitimas belaisviais, tačiau Kyjivas nebuvo informuotas apie šiuo maršrutu lėktuvu į Belgorodą skraidinamus belaisvius.

Lėktuvo skrydžio virš Belgorodo metu agresorius raketomis S300 šaudė Charkivo link.

Sudužimo vietoje nematome žmonių kūnų ar kūno dalių. Rusai teigia, jog jos išmėtytos 1,5 – 2 km spinduliu nuo kontakto su žeme vietos. Jei lėktuvas būtų subyrėjęs ore – tai įmanoma. Tačiau lėktuvas žemę pasiekė degantis, bet nesubyrėjęs. Kontakto su žeme metu įvyko galingas sprogimas, kurio rezultate iš lėktuvo nedaug kas liko.

Karas Ukrainoje

Tokiai didelei belaisvių grupei neva priskirti tik 3 prižiūrėtojai, nors tai prieštarauja rusų procedūroms.

Ekspertų vertinimu, tai – labai neaiški istorija.

Tai, kad visa agresoriaus propagandos mašina su D. Medvedevu priešakyje suskubo kaltinti Kyjivą, tikėtina, kad tai Kremliaus suplanuota operacija kelti vidines įtampas Ukrainoje, diskredituoti ją tarptautinėje arenoje. Juk ne veltui rusai sako, kad lėktuvas numuštas „Patriot“ raketa. Tikėtinas tikslas – kad ukrainiečių jų daugiau nebegautų.

Negalima atmesti versijos, kad rusai surengė provokaciją – lėktuvą su belaisviais skraidino įprastu karinių krovinių maršrutu, paleido antį, kad ten svarbus karinis krovinys ir ukrainiečiai jį numušė. Tuo pačiu gali būti, kad rusai numušė patys – kad ukrainiečiai taip arti sienos pritraukinėtų Patriotus yra mažai tikėtina. Gal lėktuve ir nebuvo jokių belaisvių? Versijų daug.

Situacija fronte Luhansko kryptis

Svatovė. Rusai atakuoja Tabakivkos – Krochmalnės ruože, bando vystyti taktinę sėkmę, tačiau ukrainiečiai apsigynė.

Kremina. Sunkios kautynės ne tik pietinio flango miškuose, bet ir Ternų ruože. Rusams pavyko kiek išplėsti „niekieno žemę“, tačiau ukrainiečiai kontratakuoja. Situacija permaininga.

Lysyčanskas. Rusai tęsia atakas prie Bilohorivkos, pasistūmėti jiems nepavyksta. Tuo tarpu prie Veselės kiek ramiau. Atsižvelgiant į tai, kad neseniai čia atvyko rusų desantininkai, tai gali būti tyla prieš audrą.

Donecko kryptis

Bachmutas. Tęsiasi sunkios kautynės, esminių pakitimų nėra.

Avdijivka – Vuhledaras. Šiaurinis flangas. Ukrainos pajėgos toliau išlaiko pozicijos Stepovės prieigose, agresoriui pavyko nežymiai išplėsti „niekieno žemės“ chemijos produktų gamyklos teritorijos prieigose.

Rytinis flangas. Snukiadaužis tęsiasi. Nepatvirtintais duomenimis, ukrainiečiai surengė eilę sėkmingų kontratakų, rusai buvusioje poilsio bazėje „Caro medžioklė“ spaudžiami iš flangų.

Marijinka – Vuhledaras. Rusai tęsia atakas jau įprastomis kryptimis – Heorihivka ir Novomychailivka. Kontaktinėje linijoje sunkios kautynės, ukrainiečiai išlaiko pozicijas.

Zaporižios kryptis

Nors oras labai prastas, tačiau Robotyne pleište abi pusės vykdo lokalias atakas pėstininkų grupėmis.

Pietų kryptis

Tęsiasi sunkios kautynės kairiajame Dnipro krante. Agresorius dronais ir artilerija atakavo Beryslavą ir Chersoną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)