Po daugiau nei 40 dienų pertraukos agresorius naktį surengė didesnio masto raketų smūgį. Ukrainiečiai skelbia numušę visas 29 raketas Kh101/Kh555 ir dvi balistines raketas („Iskander“ ir/ar „Kinžal“).

Ekspertų teigimu, įdomūs keli momentai.

Pirma, ši ataka iš esmės nukreipta prieš Kyjivą, kurio oro ir priešraketinė gynyba yra viena geriausių visoje Ukrainoje. Ko tikėjosi agresorius atakuodamas tokį gerai ginamą objektą? Pasirodė žinių, kad raketos atakavo iš įvairių krypčių, tad neatmestina, kad rusai tikėjosi gana nemažu kiekiu raketų sąlyginai nedideliame ruože apkrauti ukrainiečių oro gynybą ir tokiu būdu ją pramušti.

Antra, ataka neturėjo „Šahed“ dronų dedamosios, kas buvo gana įprasta ankstesnių atakų metu. Ši kompleksinių atakų taktika anksčiau davė tam tikrų rezultatų (dronai numušami, dalis raketų prasmunka).

Kodėl šį kartą ši taktika nebuvo panaudota – sunku pasakyti. Naivu būtų viltis, kad rusų „Šahed“ dronų atsargos išseko. Nors senokai neteko matyti skrydžių iš Irano parskraidinant šiuos dronus, tačiau agresorius po truputį savo šalyje gaminasi „Šahed“ dronus. Gal tai ne tiek dronų trūkumo, bet nespėjimo jų pristatyti į paleidimo aikšteles problema.

Ukrainiečių dronų gamintojai skelbia pradėję gaminti FPV dronus, kurie operatoriui užfiksavus taikinį darbą užbaigia be operatoriaus pagalbos, t.y., taikinį pasiekia savarankiškai.

Teigiama, kad šiame smūgio etape dronas yra beveik nepažeidžiamas priešo elektroninės kovos priemonių. Kaip tai veiks realybėje ir kaip greitai tam ras priešnuodžių oponentas – pamatysime.

Tačiau tai sudaro sąlygas ne tik labiau apsaugoti dronų operatorių nuo atsakomojo smūgio, bet ir efektyvina patį smūgį. Tačiau galima pradėti galvoti, kad ateityje operatorius vienu metu ugnies užduotis galės duoti keliems dronams ar visam jų spiečiui. Tai būtų didžiulis proveržis.

Luhansko kryptis


Svatovė. Susidūrimai kontaktinėje linijoje vėl aprimo.

Kremina. Rusai toliau atakuoja Ternų ruože, ukrainiečiai išlaikė pozicijas.

Lysyčanskas. Agresorius vėl suintensyvino savo veiksmus. Atakuoja beveik visoje kontaktinėje linijoje, jų manevrinius vienetus remia aviacija. Ar ankstesnės rusų operacijos buvo žvalgyba mūšiu, o dabar prasidėjo didesnio masto puolimas, galima bus pasakyti po keleto dienų.

Donecko kryptis


Ukrainos dronai atakavo taikinius aplink Tahanroge, dirbo rusų oro gynyba.

Bachmutas. Rusų aviacija smūgiuoja Kramatorske, taip toliau bandydama paveikti ukrainiečių logistiką.

Šiaurinis flangas. Rusai atnaujino atakas Bohdanivkoje, bando pasistūmėti Ivanivskėje, tačiau ukrainiečiai apsigina.

Pietinis flangas. Sunkios kautynės Klišijivkos – Andrijivkos – Kurdiumivkos ruože, padėtis „niekieno“ teritorijoje – dinamiška.

Karas Ukrainoje

Avdijivka – Vuhledaras. Šiaurinis flangas. Tęsiasi snukiadaužis kontaktinėje linijoje. Įsitvirtindami Orlivkoje rusai pradėjo atakas ir prieš kitoje upės pusėje esančią Simenivką.

Ar tai tik ataka ugnimi, nebandant forsuoti vandens kliūties, ar rusai bando prisibrauti į kitą krantą – sunku pasakyti.

Tačiau tai kaina, kurią ukrainiečiai priversti mokėti nesugebėję neįleisti rusų į „niekieno“ teritoriją Berdyčių – Orlivkos – Tonenkės ruože.

Centras. Tęsiasi sunkios kautynės Pervomaiskės – Nevelskės ruože. Kontaktinėje linijoje be pakitimų.

Pietinis flangas. Rusai bando pasistūmėti Heorhivkoje ir Novomychailivkoje, ukrainiečiai išlaikė pozicijas.

Zaporižios kryptis


Ukrainiečiai jau antra diena kontratakuoja Robotynės pleište, kas rodo, jog jie nesirengia atsitraukinėti, lyginti kontaktinės ir palengvinti savo gynybos.

Įvairūs ukrainiečių ekspertai teigia, kad operacine prasme Robotynės pleištas yra skirtas puolimui link Tokmako.

Kadangi pulti nesirengiama, tad ir Robotynės pleištą esą reikia palikti. Tačiau neatmestina, kad šios kontratakos – reakcija į galimą rusų puolimo potencialo sumažėjimą. Ukrainiečiai vargu ar gali nepasinaudoti tokia proga susigrąžinti prarastas pozicijas, pasigerinti savo taktinę padėtį ir demoralizuoti priešą. Kaip seksis – matysime.

Pietų kryptis – be pakitimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją