Pasak karybos žinovų, Charkivo sektoriuje kontaktinė linija nejuda, ukrainiečiai pritraukė daugiau artilerijos, rotuoja manevrinius vienetus.

Agresorius bijo ukrainiečių kontratakų, todėl naudoja šuoliuojančią taktiką (atakuojama kasdien įvairiose kontaktinės linijos vietose), intensyvina artilerinį apšaudymą aplink ukrainiečių komunikacinius mazgus, pagrindinius kelius.

Iziumo sektoriuje sėkmingai kontratakuodami ukrainiečiai periminėja iniciatyvą Krasnopilės – Dolynos – Bohorodyčnės ruože. Atsakydamas agresorius intensyvina veiksmus Husarivkos ruože.

Siversko sektoriuje agresorius nesugeba pralaužti ukrainiečių gynybos linijos ir judėti miesto link. Atakų tempas sąlyginai mažas, bet ukrainiečiams trūksta pajėgų rimčiau kontratakuoti.

Bachmuto sektoriuje Rusijos pajėgoms nesiseka blokuoti ukrainiečių vienetų Svitlodarsko ruože bei sutrikdyti ukrainiečių Bachmuto ir Siversko grupuočių sąveiką, tačiau okupantų manevriniai vienetai artėja prie Bachmuto.

Karas Ukrainoje

Anot ekspertų, kita vertus, agresoriaus pajėgos išsekusios, jų artilerijos dominavimas nebėra toks ryškus. Matydami tai savaitgalį ukrainiečiai perėjo į kontratakas.

Centre agresorius intensyviai atakuoja Marijinkos – Piskų – Avdijivkos ruožą, turi taktiniame lygmenyje pasiekimų prie Piskų ir Avdijivkos.„Ukrainiečiai puolantiesiems padaro didžiulius nuostolius, įvėlė juos į lokalius mūšius, gynybos pralaužimu kol kas nekvepia“, – teigia jie.

Zaporižios sektoriuje vyksta intensyvūs susidūrimai rytiniame sektoriaus flange, agresoriui nepavyksta atsiimti okupuotų, bet vėliau prarastų teritorijų.

„Kita vertus, ukrainiečiai neturi pajėgumo veržtis toliau ir artėti prie Volnovachos, kuri yra svarbus komunikacinis mazgas – abi pusės pergrupuoja pajėgas“, – teigia jie.

Pietuose agresorius randa būdų permesti manevrinius vienetus, paramą ugnimi ir aprūpinimą į dešinįjį Dnipro krantą. Tačiau ukrainiečiams toliau sėkmingai atakuojant pagrindinius rusų objektus: susitelkimo vietas, sandėlius ir vadavietes, agresoriaus grupuotės potencialas vis dar neatitinka puolimui reikalingų kriterijų. Situaciją jiems dar labiau blogina ženkliai suaktyvėjusios ukrainiečių oro pajėgos.

Vertindami pastarąją savaitę fronte, „Locked N’ Loaded“ teigia, kad ji prasidėjo aukšta nata: Bachmute ir Pietuose ukrainiečių artilerija padarė didelį darbą atakuodama agresoriaus logistiką (-10 transporto priemonių) ir artilerines sistemas (-16).

Anot karybos žinovų, Centre aktyviai puolant agresoriui ukrainiečiai sėkmingai šienavo rusų pėstininkus, tačiau šiame sektoriuje Ukrainos pajėgoms trūkstant artilerinių sistemų iki savaitės vidurio agresoriaus šarvuotos technikos, artilerijos sistemų ir logistikos, naikinti sėkmingai nepavyko.

Trečiadienį ukrainiečiai pritraukė daugiau artilerijos ir rezultatai iš karto pasimatė:

Rugpjūčio 4 d.: Bachmuto ir Centro sektoriai: -38 automobiliai, -19 šarvuotos technikos vienetų, -8 artilerinės sistemos;

Rugpjūčio 5 d.: beveik vien Centro sektorius: -5 oro gynybos priemonės ir beveik kasdien tokiu pat ritmu buvo naikinamas okupantas;

Rugpjūčio 6 d.: beveik vien Centro sektorius: -29 šarvuotos technikos vienetai.

Tuo pačiu, pasak ekspertų, ženkliai išaugo kovos prieš priešo bepiločius orlaivius rezultatai: per pirmas tris rugpjūčio dienas numušti 4, gynėjams permetus pastiprinimą į Centrą rugpjūčio 4-7 dienomis – jau 10.

„Galima daryti prielaidą, kad agresoriaus pusėje galėjo tiesiog padaugėti bepiločių orlaivių, nes pradėjo veikti gauti iš Irano, dėl to ir numušta buvo daugiau, – rašo jie. – Tai palengvino darbą kontaktinėje linijoje besikaunantiems ukrainiečių manevriniams vienetams. Jei savaitės pradžioje buvo matomi mažėjantys orkų pėstininkų nuostoliai, tai Centre, pritraukus artileriją, jų nuostoliai ėmė ženkliai augti (nuo 150 iki 300 nukautų)“.

Per savaitę Rusijos pajėgos, pasak „Locked N’ Loaded“, neteko pulko dydžio vieneto: 1370 karių, 42 tankų, 51 pėstininkų kovos mašinos/šarvuočio. Taip pat dideli artilerijos sistemų nuostoliai (43 vnt.), tačiau pagal dinamiką matyti, kad Centro sektoriuje ukrainiečiai agresoriaus artilerijos baterijų dar neužspaudė (pradėjo nuo -8 vienetų, o sekmadienio rezultatas -3 vienetai).

Ekspertai prognozuoja, kad ukrainiečiai bandys išnaudoti kontratakų sėkmę ir sieks dar labiau nustumti agresoriaus pajėgas nuo Krasnopilės – Dolynos – Bohorodyčnės ruožo.

Neatmestina, kad ukrainiečiai sieks ištampyti agresoriaus pajėgas ir vykdys lokalias kontratakas pietiniame ir pietvakariniame Iziumo flange.

Labai tikėtina, kad agresorius pirmiausia bandys atakomis Krasnopilės – Dolynos – Bohorodyčnės ruože susigrąžinti iniciatyvą, o jei nepavyks – atakuos Husarivkos apylinkėse.

Taip pat tikėtina, kad negalėdamas apeiti Soledaro – Bachmuto ruožo ir išeiti į ukrainiečių gynybos gilumą, agresorius šią savaitę gali imti koncentruoti pajėgas ir bandyti pradėti Bachmuto šturmą.

Savaitės pabaigoje prasidėjęs ukrainiečių suaktyvėjimas rodytų, kad atskiruose ruožuose (Soledaro, Kodemos) gynėjai gali bandyti susigrąžinti iniciatyvą į savo rankas.

Ekspertai mano, kad centre agresorius ir toliau beatodairiškai sieks apsupti Avdijivkoje įtvirtintą gynybos ruožą arba bent blokuoti (bandyti apsupti) čia esančias ukrainiečių pajėgas.

Tačiau į sektorių atvykęs ukrainiečių pastiprinimas jau dabar gerokai pristabdė agresoriaus puolimą bei visiškai įklampino jį į taktines kautynes.

Jei šią savaitę ukrainiečiams pavyktų laimėti daugiau artilerijos dvikovų, agresoriaus puolimas galutinai sustotų.

„Neatmestina, kad šiame sektoriuje pamatysime aktyviau veikiančią ukrainiečių aviaciją“, – svarsto jie.

Zaporižioje agresoriaus reorganizacija baigta, tad šią savaitę turėtume pamatyti, ar šiame sektoriuje bus eskalacija (pvz.: Orihivo, Huliaj Polės arba Velyka Novosylkos link). Tuo pačiu neatmestinas ir pakartotinis bandymas pulti Vuhledaro link.

„Savo ruožtu ukrainiečiai gali koncentruoti pajėgas, atakuoti nuo Vuhledaro link Volnovachos ir iš orkų atsiimti svarbų komunikacinį mazgą. Neatmestina, kad partizaninis judėjimas okupuotose teritorijose įgaus didesnį mastą“, – teigia jie.

Ekspertai mano, kad labai tikėtina, kad šią savaitę Pietų sektoriaus kontaktinėje linijoje prasidės eskalacija. Neatmestina, kad agresorius pirmiausia bandys eliminuoti grėsmę prie Lozovės – Andrijivkos – Bilohirkos, Visokopilės ir prie kelio Mykolaijvas – Chersonas.

„Plataus masto puolimas siekiant blokuoti ir/ar užimti Mykolajivą ar Kryvyj Rihą dėl pajėgų trūkumo, logistinių problemų ir persvaros ugnimi neturėjimo, iš agresoriaus pusės mažai tikėtinas. Labai tikėtina, kad ukrainiečiai stovės gynyboje, vykdys lokalias kontratakas ir suintensyvins smūgius agresoriaus komunikaciniams mazgams, aprūpinimo ir vienetų susitelkimo rajonams bei vadavietėms. Neatmestina, kad partizaninis judėjimas ir čia okupuotose teritorijose įgaus platesnį mastą“, – teigia jie.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)