Charkivo – Kupjansko sektoriaus Dvoričnos ruože tęsiasi sunkios kautynės prie Taviližankos.

Informacija prieštaringa, tačiau panašu, kad pajėgomis kontroliuojamas ukrainiečių placdarmas rytiniame Oskilo upės krante nėra didelis.

Tad gali būti, kad kontaktinėje linijoje veikia ukrainiečių bataliono dydžio vienetas. Labai tikėtina, kad ukrainiečiai ieško (o gal jau ir rado) naujų Oskilo upės forsavimo vietų ir pabandys į mūšį įvesti daugiau pajėgų.

Neatmestina, kad šiame ruože veikiančių ukrainiečių pajėgų užduotis – mūšiu sukaustyti agresoriaus pajėgas ir įgalinti Kupjansko ruože veikiančias pajėgas atakuoti rusų pietinį flangą prie Tavilžankos.

Kupjansko ruože ukrainiečiai stumiasi ne tik į rytus (tikėtina, įžengta į Petropavlivką ), pietus (pasiekta Hlušyvka), bet ir į šiaurės rytus (pasiektas Lyman Peršyjaus – Synkivkos ruožas).

Ekspertai mano, kad ukrainiečiai gali vystyti puolimą šia kryptimi, siekdami pasiekti Vilšaną, paremti Dvoričnos ruože veikiančias savo pajėgas ir su jomis susijungti.

Taip būtų sudarytas tvarus placdarmas Dvoričnos – Kupjansko ruože, iš kurio atsivertų galimybė judėti Svatovės link.

Tikėtina, tarpinis tikslas yra Nižne Duvanka, iš kurios būtų galima vystyti puolimą į Svatovę.

Borovos ruože agresoriaus situacija vis labiau komplikuojasi. Ukrainiečiai spaudžia iš šiaurės (Hlushyvkos), pietų (Nyžne Zuravkos) ir pietryčių (Iziumsko).

Kelias Borova – Svatovė jau yra ukrainiečių artilerijos, o vietomis ir minosvaidžių veikimo zonoje. Labai tikėtina, kad agresorius nelauks ir trauksis į Svatovę.

„Aišku, klausimas, ar spės“, – priduria karybos žinovai.

Pasak ekspertų, šiauriniame ir vakariniame Lymano ruože – tiesiog šventė. Išlaisvinta Novoselivka, bent jau šiaurinę Šandriholovės dalį taip pat kontroliuoja ukrainiečiai.

Nuo Ridkodubo ukrainiečiai pasiekė ne tik Zelena Dolyną (neoficialiais duomenimis, ji jau ukrainiečių), bet ir Žerebeco upę. Taip kelias Makijivka – Zaričnė gali būti atakuojamas ne tik sunkiąja ginkluote (artilerija, tankai, minosvaidžiai), bet vietomis ir šaulių ginklais.

„Kaip ir minėjome anksčiau, vakarinis Žerebeco krantas yra aukštesnis nei rytinis, tad šiame etape slėnyje esančio kelio nebūtina kirsi pajėgomis, užtenka kontroliuoti ugnimi“, – teigia jie.

Lymano miesto prieigose ir pačiame mieste tęsiasi sunkios kautynės. Jei tikėsime rusų karo propagandistais, agresorius nebenukontroliuoja kelio Zaričnė – Kremina (o antradienį dar naudojo terminą „nesaugus“ ), t.y. jis yra atakuojamas ukrainiečių ugnimi, labai tikėtina, kad juo Rusijos pajėgos nebesinaudoja.

Tuo pačiu pasirodė informacija, kad ukrainiečiai pradėjo atakas kelyje Kremina – Svatovė (labiau tikėtina – ugnimi, tačiau neatmestinos ir diversinių grupių operacijos).

Karas Ukrainoje

„Taip yra pjaustoma ne tik rusų logistinė sistema, bet ir visa gynybos giluma. Jei taip toliau, orkams teks tepti slides ir formuoti naują gynybos liniją gerokai ryčiau, pvz. palei Borovos upę“, – svarsto jie.

Trumpai tariant, anot ekspertų, agresoriaus grupuotė Lymane pasmerkta, tikėtina, kad ukrainiečiai neleis rusams sukurti gynybos linijos Svatovės – Kreminos ruože.

Pasirodė pranešimų, kad agresorius neatlaikė ukrainiečių spaudimo Siversko sektoriuje ir paliko Zalotarivkos – Verchnokamjiankos ruožą, kuris greičiausiai virto „niekieno žeme“.

Tačiau ekspertai pabrėžia, kad šią informaciją reikia tikrinti.

Tačiau jei taip, ukrainiečiai elgiasi apgalvotai – nepuola strimgalviais Lisičiansko link, o lygina kontaktinę liniją, siekia perimti svarbius komunikacinius mazgus, ir tik tada, tikėtina, bandys judėti tolyn į rytus.

Ekspertai tikri, kad Lisičiansko ir Sjeverodonecko ateitis šiuo metu sprendžiasi Lymano sektoriuje.

Jei ukrainiečiams pavyks užimti ir įsitvirtinti Kreminoje (su perspektyva judėti link Rubižnės), nereikės Lisičansko ir Sjeverodonecko šturmuoti iš vakarų, bet bus galima derinti smūgius iš vakarų (Siversko) ir šiaurės (Kreminos – Rubižnės).

Agresorius toliau atakuoja Bachmuto sektoriuje, karščiausi taškai – Vesela Dolyna, Mykolajivka Druha, abi Zaicevėss, Majorskas. Ukrainiečiai atmušė atakas.

Centre abi pusės keičiasi kontratakomis – ukrainiečiai aktyvesni prie Marijinkos, rusai – prie Pervomaiskės. Kontaktinė linija nesikeičia.

Pietuose ukrainiečiai suintensyvino oro gynybą nuo rusų naudojamų iraniečių dronų kamikadzių.

„Viščiukus skaičiuosime savaitės pabaigoje, tačiau susidaro įspūdis, kad šią savaitę numuštų priešo dronų skaičius bus bent jau ne mažesnis, nei praėjusią savaitę. Tačiau tai nekliudo orkams artilerija ir raketomis toliau atakuoti Mykolajivą ir Nikopolį. Ukrainiečiai toliau artilerija ir raketomis griauna agresoriaus logistinę ir komunikacinę sistemą“, – rašo ekspertai.

Kontaktinėje linijoje situacija tokia: Chersono ruože lokalūs susidūrimai prie Pravdinės ir Ternovyj Podų. Snihurivkos ruože be pakitimų. Agresorius per socialinius tinklus ir čia skalambija apie netrukus prasidėsiantį ukrainiečių puolimą.

Panašu, ukrainiečiai bent kuriam laikui išsėmė savo puolimo galimybes Andrijivkoje, todėl greičiausiai pereina į gynybą. Agresorius kontratakavo Bezimene, tačiau ukrainiečiai atmušė ataką.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją