Ekspertai šeštadienį ryte rašo, kad puolimui pietiniame Donbaso flange įstrigus, tokia padėtis reikštų apie visos „Donbaso išlaisvinimo“ operacijos liūdną perspektyvą: „Kol kas matome tik pirmus to daigelius, ar tai taps realybe – pamatysime.“

Ekspertai išanalizavo situaciją Ukrainoje keliomis kryptimis.

„Donbaso kryptis. Šiaurinis flangas. Charkivas: ukrainiečiai laiko per pastarąsias dienas užimtas pozicijas ir toliau vysto puolamuosius veiksmus, artilerija apšaudo atsitraukiančius orkus, agresoriaus gynyba trupa. Pabandė lėtinti ukrainiečių puolimą sprogdindami tiltus kelyje Charkivas – Lyptsi, tačiau, panašu, jiems ir tai nepadėjo. Atrodo, kad vakar vakare Arestovičiaus mįslingai paminėtas ukrainiečių puolimas vyksta būtent šia kryptimi. Ryte pasirodė pranešimų, kad mūšiai verda pačiame Lyptsi miestelyje. Atkreiptume dėmesį, kad jei ukrainiečiams jį pavyks užimti, tai iki sienos su Rusija liks apie 15 km, gynėjai iš vakarų galės prisidengti vandens kliūtimis, orkų grupuotė prie Charkivo bus perskelta į kelias dalis“, – rašo ekspertai.

Donbasas

„Izyum. Rusija ir toliau bando puldama nedideliais vienetais (būrys – kuopa) pasigerinti savo taktinę situaciją, tačiau nesėkmingai. Abi pusės vykdo žvalgybą, apšaudo vieni kitus netiesiogine ugnimi. Lymanas. Toliau vyksta mūšiai aplink patį Lymaną, agresorius stengiasi prasimušti į gynybos rajono flangus, tačiau nesėkmingai. Severodonetskas. Šiame sektoriuje mūšiai intensyvėja. Ir toliau siekiama įsiveržti tarp Rubizhne ir Severodonetską (atakuojama ta pati Vojevodivka). Taip pat pasirodė informacija, kad orkai prie Kreminna stato perkėlą per Donec upę. Jie vėl prisiminė <...> turėti galimybę čia persikelti per Denec, iš vakarų blokuoti Rubizhne, bei vystyti puolamuosius veiksmus į pietryčius link Lysychiansko. Tęsiasi sunkūs mūšiai prie Popasna“, – analizuojama komentare.

„Pietinis flangas. Mariupolis. Žūtbūtinės kautynės tęsiasi. Huliajpole – Mariinka – be didelių pakitimų, orkų puolimas visiškai įstrigęs. Tuo pačiu neatmestina, kad ukrainiečiai gali išnaudoti taktinę situaciją ir pabandyti kažkur stumtelėti orkus piečiau, pvz. prie Polohy, nes ten kurį laiką matėme ukrainiečių aktyvumą. Pietų kryptis. Toliau vyksta poziciniai mūšiai, artilerijos dvikovos. Ukrainiečiai prie Ivano-Kepyne gyvenvietės sunaikino orkų amunicijos sandėlį“, – rašo ekspertai.

Jų teigimu, panašu, kad ukrainiečių tikslas yra suskaldyti aplink Charkivą esančias orkų pajėgas į mažesnius pasipriešinimo židinius, juos neutralizuoti (sunaikinti tiek, kad negalėtų veikti kuopos ir daugiau dydžio vienetais) ir išeiti iš Charkivo sektoriaus į rytus link kelio Volchansko – Kupiansko – Izyumo. Tikėtina, arčiau Volchansko.

„Orkų pajėgos aplink Charkivą menkos (daugiausiai 5 BTG) ir nors šalia siena su Rusija, tačiau galimai anoje sienos pusėje jie taip pat nebeturi rimtų rezervų kaip taisyti padėtį. Vienintelis šiaudas – prieš dvi dienas prie Izyumo sudaužyti 4-osios tankų ir 106-osios oro desanto divizijų vienetų likučiai. Tačiau ir jie yra demoralizuoti ir pavargę. Jei orkai turėtų rezervų, seniai būtų juos metę link Charkivo. Jie negali nesuprasti, ką visai Donbaso operacijai reikštu jų išstūmimas iš šio sektoriaus“, – teigiama įraše.

Donbasas

Ekspertų teigimu, karštligiškai bandydami pulti prie Izyumo, rusai, tikėtina, praras Charkivo grupuotę, ir taip atvers savo Izyumo grupuotės užnugarį ir tiekimo kelius ukrainiečiams. Neužėmę Severodonetsko, Lymano ir praradę Charkivo grupuotę, aprūpinti Izyumo grupuotės orkai tiesiog neturės kaip arba šis aprūpinimas bus itin komplikuotas.

„Turbūt todėl yra intensyvinamas puolimas Lyman ir Severodonetsk sektoriuose, o Izyum grupuotė stringa ne tik dėl nesėkmių vietoje (nesuformuotas tvarus placdarmas pulti), bet ir dėl orkams blogėjančios operacinės padėties. Šis vertinimas patvirtintų Arestovičiaus prielaidą, kad orkų siekiai Donbase siaurės iki Lyman – Popasna – Severodonetsk. Tačiau išėję Izyum grupuotei į užnugarį, ukrainiečiai stengsis toliau judėti link orkų Lyman ir Severodonetsk grupuotės užnugario ir tikėtina bandys prispausti agresorių prie Donec upės. Dėl to dar yra didžiulis klausimas, ar orkai pasieks ir šiuos, sumažėjusius siekius“, – teigiama pranešime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją