Geopolitinis kontekstas

Kaip praėjusios savaitės apžvalgoje rašo ekspertai, po agresoriaus įvykdytos Kachovkos užtvankos sunaikinimo civilizuotas pasaulis nepasidavė Rusijos propagandos provokacijoms.

Kita vertus, Vakarai nepasiuntė aiškios ir vienareikšmiškos žinios, jog Kremlius už šį nusikaltimą susilauks tiesioginės bausmės.

Geriausia to išraiška būtų paskelbimas apie didelio nuotolio raketų (pvz. ATACAMS) arba naikintuvų F16 perdavimą. Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas R. Sunakas neabejotinai apie tai kalbėjo su J. Bidenu ir JAV kongresmenais, kurių didelė dalis palaikytu šį sprendimą. Kadangi Jungtinė karalystė panašų žingsnį jau žengė perduodama Ukrainai „Storm Shadow“ ilgo nuotolio raketas, britai tai daryti ragina ir parnerius, kurie turi tokio tipo ginkluotę. Deja, kol kas panašių sprendimų teks palaukti.


Kita vertus, Vakarai toliau nuosekliai teikia karinę paramą Ukrainai. Jie supranta, kad nepriklausomai nuo prasidėjusių Ukrainos pajėgų puolamųjų veiksmų, jais karas nesibaigs, tad žiūri kelis žingsniu į priekį. Australijos pažadas perduoti 41 savo turimą, seną gerą amerikiečių gamybos universalų atakos orlaivį F/A18, labai tikėtina, yra ne paskutinis paketas, kuriuo rengiamasi rudens — žiemos kampanijai.

Tuo tarpu agresorius bando savo amunicijos problemas spręsti plėsdamas bendradarbiavimą su Iranu. „Sky News“ duomenimis, Rusija ir Iranas pasirašė 1,74 milijonų JAV dolerių vertės susitarimą, pagal kurį Teheranas agresoriui tieks artilerinius ir tankų šaudmenis.

Situacija fronte

Karas Ukrainoje

Luhansko kryptis

RSK ir RLL operacija Belgorodo srityje baigėsi, tačiau miesto ir kitų karinių objektų apšaudymas tęsėsi. Rusų karo propagandistai soc. tinkluose dalinasi informacija, esą ukrainiečiai Charkivo srityje, pasienyje su Rusija persigrupuoja ir telkia pajėgas.

Svatovė. Savaitės bėgyje mūšių intensyvumas gerokai sumenko, ėmė dominuoti pozicinės kautynės. Panašu, okupantai atsisakė pastangų įsitvirtinti palei Oskilo upę bei pasiekti Kupjansko šiaurines prieigas. Dalies agresoriaus vienetų permetimas į kitus sektorius (tikėtina — Zaporižios) šią prielaidą tik dar labiau patvirtina. Ukrainos vienetai išlaiko puolimo potencialą ir persigrupuoja.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Kremina. Kontaktinėje linijoje štilis, abi pusės daugiausia dėmesio skyrė žvalgybai ir artilerijos dvikovoms. Agresoriaus lokalios pastangos pasigerinti savo taktinę situaciją kelyje Kremina — Dibrova baigėsi nesėkme.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Lisičianskas. Tikėtina, dėl ukrainiečių sėkmės šiauriniame Bachmuto flange rusai baiminosi smūgio Veselės — Spirnės ruože, todėl suaktyvino savo aviaciją bei pabandė šiame ruože pulti su manevriniais vienetais. Ukrainiečiai neįsivėlė į intensyvius mūšius ir išlaikė pozicijas.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Donecko kryptis

Bachmutast. Ukrainos pusė sėkmingų manevrinių vienetų (pėstininkų) veiksmų ir efektyvaus artilerijos darbo dėka, priartėjo prie savo operacinio lygmens tikslų pasiekimo flanguose (šiauriniame — Krasna Horoje perkirsti kelią Bachmutas — Siverskas bei pietiniame — prie Klišijivkos ir Kurdiumivkos, taip sudarant sąlygas ateityje perkirsti kelią Debalcevė — Bachmutas). Agresorius toliau kontratakavo abiejuose flanguose, taip kovodamas tiek už teritoriją, tiek už iniciatyvą.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Avdijivka — Marijinka. Ukrainiečiams pavyko pasiekti taktinių laimėjimų Pervomaiskės ruože. Pastumtos okupantų pozicijos prie Nevelskės, Vodyanų ir Opytnės. Rusų pastangos atsiimti prarastas pozicijas buvo bevaisės, nesisekė jiems ir eilinis Marijinkos šturmas. Nors iniciatyva slysta iš agresoriaus rankų, tačiau jis dar turi pajėgumo atakuoti ir diktuoja mūšio ritmą.
Vertinimas: iniciatyvą turi agresorius.

Vuhledaras. Ukrainos gynėjai savaitės bėgyje pergrupavo savo pajėgas ir vykdė pasiruošimą tolimesnėms operacijoms. Agresorius, saugodamas savo grupuotės Zaporižioje rytinį flangą, aktyviai naudojo aviaciją, tačiau situacijos iš esmės tai nepakeitė.

Vertinimas: iniciatyvą turi ukrainiečiai.

Apšaudyta Huliaipolės ligoninė

Zaporižios kryptis

Savaitės eigoje ukrainiečiai intensyviai smūgiavo agresoriaus logistinei sistemai (Mychailivkos, Tokmako, Melitopolio, Berdiansko ir Mariupolio apylinkėse).

Orihivas. Ukrainos pajėgos pradėjo intensyvias bataliono dydžio operacijas, siekiant prasimušti link Robotinės (Tokmako kryptis) ir Lobkovės (Vasilivkos kryptis). Kontaktinė linija dinamiška, tačiau pralaužti rusų gynybos kol kas dar nepavyko. Atsižvelgiant į intensyvesnį ukrainiečių artilerijos ir raketų darbą šio ruožo gilumoje (Mychailivkoje ir Tokmake) bei mechanizuotų vienetų įtraukimą, panašu, kad šiuo metu pagrindinės Ukrainos pajėgų pastangos yra nukreiptos būtent į šį ruožą. Tačiau šiam momentui sunku spręsti, ar tai yra pagrindinė visos kontrpuolimo operacijos ašis.

Neatmestina, kad ukrainiečiai: testuoja agresoriaus pajėgas gynyboje ii siekia įvelti rusus į mūšį, o po to pulti kitoje vietoje.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Velyka Novosylka. Ukrainos gynėjai motorizuotais vienetais siekė iš flangų spausti Velyka Novosylkoje išsikišusį agresoriaus pleištą nuo rytų ir vakarų. Ukrainiečiams prie Neskučnės — Blahodatnės pavyko pastumti okupantų pozicijas apie 3 km. Sunkūs mūšiai tęsiasi.

Vertinimas: iniciatyvą turi ukrainiečiai.

Pietų kryptis

Susprogdinę Kachovkos užtvanką rusai pergrupavo savo manevrinius vienetus rytiniame Dnipro krante ir užiminėja naujas gynybos linijas. Neatmestina, kad dalis agresoriaus manevrinių vienetų iš šios krypties bus permesta į Zaporižios kryptį. Tuo pačiu Ukrainos pajėgos apšaudė Krymo „butelio kakliuką“, rusai atsakė smūgiais į Mykolajivo, Chersono ir Odesos miestus.

Vertinimas: iniciatyvą turi ukrainiečiai.

Karas Ukrainoje

Mūšių dinamika

Praėjusią savaitę agresoriaus raketų ir dronų — savižudžių atakos kiek sumenko, tačiau išliko intensyvios. Agresorius ėmė intensyviau atakuoti Ukrainos karinius oro uostus, taip tikėdamasis nutraukti Ukrainos oro pajėgų aviacijos atakas naudojant „Storm Shadow“ raketas.

Rusų nuostoliai kituose parametruose rodė prasidėjusius ukrainiečių puolamuosius veiksmus:

Okupantų gyvosios jėgos nuostoliai (3340 ir 5700) ir šarvuotos technikos netektys (96 r 208) ženkliai išaugo.

Agresoriaus bendros artilerijos netektys taip pat žymiai padidėjo (139 ir 201). Tą patį galima pasakyti apie MLRS nuostolius (9 ir 18), o oro gynybos netektys išliko aukštos (15 ir 15).
Augantys rusų nešarvuotų automobilių nuostoliai (113 ir 156) demonstruoja Ukrainos pajėgų intensyvesnius ir rezultatyvesnius smūgius agresoriaus gynybos gilumoje, trikdant oponento logistiką ir V2.

Bendras vertinimas ir prognozės

Ukraina strateginiu (politinė komunikacija), operaciniu ( rusų netiesioginės ugnies paramos vienetų, logistikos ir V2 naikinimo gynybos gilumoje intensyvinimas, bataliono dydžio puolimo operacijos Zaporižios kryptyje vykdymas, iniciatyvos perėmimas Vuhledaro sektoriuje bei Bachmuto sektoriaus flanguose, klaidinimo veiksmų vykdymas Belgorodo srityje) ir taktiniu (pajėgų telkimas tikėtinose puolimo ašyse) lygiais veikia pirmoje plataus masto puolimo fazėje (priešo pajėgų sukaustymas kontaktinėje linijoje, trikdymas užnugaryje ir sąlygų savo manevrinių vienetų puolimui sudarymas).

Tikėtina, kad Zaporižios kryptyje intensyvės ir plėsis Ukrainos pajėgų puolamieji veiksmai.

Neatmestina, kad tai gali tapti ateities remiančia ir/ar klaidinančia ašimi kontrpuolime. Kita vertus, sėkmės atveju, ji gali tapti ir pagrindine puolimo ašimi.

Rusijos pastangos raketų ir dronų smūgiais sunaikinti vakarietišką oro gynybos sistemą aplink Kyjivą nepadeda rusams tiesiogiai trikdyti Ukrainos pasiruošimo puolimui. Galimybė, kad rusai perkels arba suintensyvins tokius smūgius Ukrainos pajėgų operacinėje gilumoje (pvz. kairiajame Dnipro upės krante) išlieka.

Karas Ukrainoje

Tačiau labiau panašu, kad okupantai nekeis savo siekio naikinti Ukrainos naudojamas vakarietiškas oro gynybos sistemas. Tikėtina, agresorius įvertino, kad tokiu atveju savo manevrinių ir artilerijos vienetų bei ypač aviacijos pastangomis jam pavyks sustabdyti Ukrainos pajėgas. Neatmestina, kad modernesnių raketų naudojimą kontaktinėje linijoje rusai gali bandyti pakeisti S300 raketų ir/ar dronų — savižudžių smūgiais.

Labai tikėtina, kad po Kachovkos užtvankos susprogdinimo pasigerinęs savo gynybinę padėtį kairiajame Dnipro krante, agresorius dalį čia veikusių savo pajėgų permes į Zaporižios kryptį.

Agresorius įsivelia į mūšius Zaporižios kryptyje ir neturi pajėgų bei resursų sukurti didesnius įtampos židinius kituose sektoriuose.

Stabdyti Ukrainos pajėgų puolimą jis gali bandyti įvairiomis pastangomis diplomatinėje arenoje arba provokacijomis (pvz.: grūdų susitarimas, manipuliavimas Kinijos „12 punktų taikos planu“, Zaporižios atominė elektrinė, branduolinis šantažas arba vėl pasitelkti taip vadinamų „netikros vėliavos“ operacijų metodą siekiant apkaltinti ukrainiečius, kaip tai jau matėme su Kachovkos užtvankos susprogdinimu).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)