Charkivo sektoriaus Dvorčinos – Kupjansko ruože ukrainiečiai prieš kurį laiką jau pastūmė liniją 2-5 km į rytus ir čia įsitvirtino.

Sekmadienį ir pirmadienį jie atnaujino puolimą ir toliau stumiasi į priekį. Aktyviausias judėjimas Dvoričnos ruože, ukrainiečiai vėl pasiekė Tavilžankos pakraštį.

Agresoriaus bandymai artilerijos ugnimi naikinti pagrindinius aprūpinimo kelius neduoda jų siekiamo efekto.

Lozovės – Karpivkos – Ridkodubo ruože ir toliau labai karšta. Šiuo metu ukrainiečių judėjimas nuo Lozovės link Borovaos yra sulėtėjęs. Tikėtina, kad tai susiję su labai intensyviomis kautynėmis Karpivkoje – Ridkodube.

Agresoriaus kontratakos nieko nedavė, ukrainiečiai čia po truputi įsitvirtina. Gali būti, kad Ukrainos gynėjai užėmė Novę ir artėja prie Zelena Dolinos.

Agresoriaus karo propagandistai baiminasi, kad didėja grėsmė prarasti kontrolę ties Svatove.

Karas Ukrainoje

Nors iki jos ukrainiečiams dar apie 30 km į šiaurės rytus, bet rusams yra ko nerimauti. Nepatvirtintais duomenimis, Ukrainos ginkluotosios pajėgos jau bando stumtis Iziumsko link, siekdami perkirsti kelią Borova – Svatovė.

Ne mažiau rusams grėsmingas ir kitas scenarijus: jei nuo Iziumskės ukrainiečiai pasuktų į rytus, pavyzdžiui, Makijivkos link.

Vakarinis Žerebeco upės krantas yra aukštuma, tad kitoje (rytinėje) upės pusėje besiginantieji būtų ne itin dėkingoje padėtyje.

Ta pati situacija ir ryčiau palei Krasnės upę. Jos vakariniu krantu iki pat Svatovės eina aukštumos, kurios ukrainiečiams suteiktų patogias pozicijas jų ugnies priemonėms ir gintis nuo kontratakų.

Taip pat vietovė suteiktų priedangą ir maskuotę jų būsimiems puolamiesiems manevrams. Jei ukrainiečiai pasiektų šias pozicijas, kelias Svatovė – Kremina būtų perkirstas ir ši gynybos linija būtų suardyta.

Tikėtina, kad ukrainiečių sėkmė Karpivkos – Ridkodubo ruože uždarytų Lymano klausimą.

„Zelena Dolinos mieste besiginančius rusus aprūpinimas dabar pasieks labai sunkiai ir kažkodėl abejojame, kad jie turi daug rezervų“, – rašo ekspertai.

Pasak jų, ukrainiečiams sėkmingai apėjus Dobryševę, į šiaurę nuo Lymano veikiančios rusų pajėgos fragmentuojasi, o tai dar kartą parodo, kad vientisa gynybos sistema šiame ruože jau yra subyrėjusi.

Esą jei Rusijos pajėgos bandytų trauktis, joms liko vienintelis kelias Zaričnė – Kremina. Iš šiaurės ukrainiečiai jo neapeis, nes ten vandens kliūtys, o nuo Zaričnės iki kontrpuolimą vykdančių pajėgų pozicijų rytinėse Lymano prieigose apie 7 km.

Labai tikėtina, kad rusai trauksis būtent šiuo, artilerijos apšaudomu, keliu.

Tačiau ir ištrūkę ramaus gyvenimo, pasak ekspertų, neturės.

„Mes juk prisimename, kad kelyje Zaričnė – Kremina veikia ukrainiečių žvalgybos ir Specialiųjų operacijų pajėgų grupės, per Siverskyj Doneco upę permestos iš Siversko sektoriaus. Nujausdami, kad nieko gero čia jiems nebus, rusų propagandistai jau ėmė dainuoti įprastas giesmes apie „Lymano didvyrius, besikaunančius su fašistų ordomis.“ Tai dar vienas signalas, kad „P.....C“ jau čia pat“, – teigia jie.

Į pietus nuo Spirnės susidariusią „niekieno žemę“ agresorius išnaudoja pajėgų koncentracijai ir puolimui Vyjimkos link.

Tikėtina, atmušus ataką rusai grįžta už kontaktinės linijos. Tuomet jie vėl formuoja kuopos dydžio grupę, pervažiuoja „niekieno žemę“ ir vėl puola.

Ekspertams nerimą kelia ne puolimo mastas, o jo pasikartojimas.

Tai parodo, kad ukrainiečiams trūksta pajėgų užkaišyti šią spragą. Pasak jų, reikia tikėtis, kad gynėjai eliminuos šią grėsmę.

Agresoriaus pajėgos intensyviau puola rytinėse Bachmuto prieigose, tačiau miesto šturmo pradėti vis dar nesiryžta.

Tikėtina, tai susiję su gana lėtu agresoriaus progresu pietiniame placdarme. Nors rusams jo susikurti vis dar iki galo nepavyksta, bert mažais žingsniais jie eina link to.

Lokalūs susidūrimai Vuhledaro ruože tęsiasi. Visame sektoriuje daugiausia darbo žvalgams ir artileristams.

Pietuose didelių pasikeitimų nėra. Tęsiasi lokalūs susidūrimai, jie aktyviausi Andrijivkos ruože. Tuo pačiu ukrainiečiai vėl smūgiavo agresoriaus perkėloms prie Antonivkos ir Nova Kachovkos tiltų, sunaikino 5 šaudmenų sandėlius, taip pat atakuoti kiti kariniai taikiniai rusų gynybos gilumoje.

Agresorius vis intensyviau naudoja iraniečių gamybos dronus kamikadzes. Odesoje pataikyta į Ukrainos pajėgų šaudmenų sandėlį, Mykolajive ukrainiečių oro gynyba dronus numušė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)