Ketvirtadienį agresorius surengė vieną masiškesnių pastaruoju metu atakų raketomis.

Ukrainos Generalinis štabas skelbia, kad buvo 69 smūgiai, 54 raketas pavyko numušti.

Šį kartą agresorius dronus – savižudžius naudojo kaip jauką identifikuoti ukrainiečių oro gynybos priemonėms.

Po to dalis raketų atakavo Ukrainos oro gynybos sistemas. Bet ir vėl pagrindinis agresoriaus smūgių tikslas ir didžiausias kiekis raketų buvo skirtas civiliniams objektams visoje Ukrainos teritorijoje.

Kažkas vėl vyko Engelse

Ekspertai pabrėžia, kad ukrainiečiai ne tik gynėsi, bet ir atakavo. Saugodamasi nuo ukrainiečių dronų, agresoriaus oro gynyba dirbo Belhorodo ir Briankso srityse.

Tuo pačiu pasirodė informacija apie pakartotinius sprogimus Engelso kariniame oro uoste. Dar trūksta informacijos, kas ten įvyko.

Pagal vieną versiją ukrainiečiai surengė dar vieną smūgį dronu. Tuo pačiu pasirodė pranešimas, kad rusai virš šios bazės numušė savo Su27.

Informacija nepatvirtinta, tačiau toks incidentas iš principo galimas – rusų oro gynybininkai ne kartą po rimtų nesėkmių imdavo pliekti į viską, kas juda, ir numušdavo savo lėktuvus, tad galimos abi šios versijos.

Kita vertus, negalima atmesti, kad nutekindami žinias apie neva netyčia numuštą savo lėktuvą rusai bando paneigti informaciją apie eilinę ukrainiečių sėkmę.

Luhansko kryptis

Agresoriaus pastangos šiauriniame Svatovės flange sumenko. Ar tai jau tendencija, dar sunku pasakyti. Tuo tarpu pietiniame flange (Stelmahivka – Andrijivka) agresorius plečia atakų geografiją, tačiau intensyvumas panašus kaip anksčiau.

Tai labiau primena desperatišką bandymą sukaustyti kuo didesnes ukrainiečių pajėgas, nei puolimo apsukų didinimą.

Kreminos sektoriaus Ploščankos – Červonopopivkos ruože agresorius surengė didesnio masto puolimą nei pastarosiomis dienomis įprasta.

Tikėtina, siekė pastumti kontaktinę liniją bent keletą kilometrų į vakarus, t.y., priversti ukrainiečius užsiimti naujo gynybos ruožo formavimu ir negalvoti apie puolimą.

Ši ataka rusams baigėsi labai nesėkmingai, ukrainiečiai išlaikė pozicijas. Tikėtina, kad tokia ataka – „Vagner“ samdinių ir kalinių pasirodymo sektoriuje išdava.

Neatmestina, kad tokių puolimų gali būti ir daugiau.

Tęsiasi sunkios kautynės prie Dibrovos ir pietvakarinėse Kreminos prieigose. Susidaro įspūdis, kad agresoriaus aktyvumas slopsta, ukrainiečiai persvara didėja, tačiau dar sunku vertinti ar tai taps tendencija.

Lisičiansko sektoriuje esančios Bilohorivkos šiaurės rytuose ukrainiečiai sugebėjo nežymiai pastumti kontaktinę liniją sau naudinga linkme.

Galbūt tai dar vienas signalas, kad agresoriaus padėtis abiejuose Siverskyj Doneco krantuose prastėja (Kreminos ir Lisičiansko sektoriai).

Donecko kryptis

Soledaro – Bachmutskės ruože rusai toliau atakuoja Soledaro ir Razdolivkos – Veselės kryptimis. Tikėtina, kad šis ne itin racionalus pėstininkų ir resursų švaistymas dviem kryptimis su skirtingais operaciniais tikslais (Bachmutas ir Siverskas) baigsis tada, kai agresoriui ims trūkti pėstininkų ir šaudmenų (dėl stringančios logistikos jų atskiruose ruožuose agresoriui ima trūkti).

Tuomet, tikėtina, rusai po tokios savotiškos žvalgybos mūšiu pasirinks vieną kryptį.

Bachmuto prieigose pozicijos eina iš rankų į rankas. Rusai toliau atakuoja šiaurės rytuose (Pidhorodnėje) ir pietuose (Opytnė).

Rytiniuose miesto pakraščiuose aktyvesni ukrainiečiai, tačiau padėtis kol kas nesitaiso.

Kelyje Horlivka – Bachmutas agresorius naudojasi savo taktine sėkme Opytnėje ir intensyvina Klišijivkos puolimą.

Gyvenvietės užėmimas ir agresoriaus judėjimas link Časiv Jaro negarantuotas, tačiau realus.

Pastebėtina, kad agresorius intensyviau nei įprasta apšaudė ne tik Časiv Jarą, bet tame pačiame kelyje Pokrovskas – Bachmutas esančią Kostjantinivką.

Bukai veržiasi link gyvenvietės

Nevelskės – Pervomaiskės – Opytnės ruože ukrainiečiai nežymiai pasistūmėjo „niekieno žemėje“ ir dar labiau susiaurino agresoriaus placdarmą pulti Pervomaiskės link.

Nepaisant to, rusai ir toliau bukai ir nesėkmingai veržiasi šios gyvenvietės link. Marijinkoje sunkios kautynės tęsiasi. Agresoriui nepavyksta pralaužti ukrainiečių gynybos gyvenvietės centre, jis bandė pulti kiek šiauriau. Rusams čia pavyko nežymiai pasistūmėti.

Vuhledare kiek suintensyvėjo abiejų pusių artilerija. Rusai vėl atakuoja Novomychailivką, tačiau tradiciškai nesėkmingai.

Zaporižios kryptyje agresorius pabandė laimę surengęs keletą atakų Velyka Novosylkos – Zolota Nivos ruože, ukrainiečiai apsigynė.

Pietų krypties kontaktinėje linijoje dominuoja artilerija. Be to, dabar strateginę reikšmę agresoriaus logistikai turinčiame Džankojuje (Krymas) girdėjosi sprogimai.

Tikėtina, ukrainiečiai dronais atakavo agresoriaus karinę infrastruktūrą, dirbo rusų oro gynyba.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)