Pietų kryptis


Pirmadienį pasirodė keista informacija viename iš agresoriaus ruporų. TASS ir RIA pranešė, jog rusai atsitraukia nuo Dnipro upės.

Tačiau šią informaciją skubiai paneigė Rusijos gynybos ministerija. Rusų karo propagandistai skalambija, kad tai neva situacijoje nesigaudantys ir jauni žurnalistai paskelbė praėjusių metų žinią.

Ekspertai pabrėžia, kad yra neįmanoma, jog tokie Kremliaus sunkiasvoriai ruporai kaip TASS ar RIA be valdžios žinios talpintų tokią informaciją.

Sunku pasakyti, kas tai: 1) ukrainiečių kibernetinė ataka, 2) agresorius per žiniasklaidą testuoja atsitraukimo galimybes ir visuomenės nuotaikas, 3) į spaudą netyčia prasimušę rusų tikrieji planai.

Ukrainos pajėgos tęsia operacijas kairiajame Dnipro upės krante. Nėra duomenų, kad agresorius trauktųsi, netgi atvirkščiai, permetė vienetus iš iki tol Orichivo sektoriuje besikovusių pajėgų bei toliau bando situaciją kreipti savo naudai naudodamas aviaciją su KAB‘ais.

Luhansko kryptis

Agresorius ir toliau intensyviai atakuoja Svatovės šiauriniame flange. Rusams mūšio tempą padeda palaikyti 25-osios armijos vienetai ir padalinių rotacijos. Neseniai į kontaktinę liniją atvyko šviežienos, tad artimiausiu metu liūdna nebus.

Anksčiau intensyvioms operacijoms šioje kryptyje pakakdavo 3-4 rotacijų, tada Ukrainos laukuose vėstant okupantams ir jų metalo laužui mūšių tempas nuslūgdavo. Pažiūrėsime, ar istorija kartosis.

Donecko kryptis


Bachmutas. Panašu, agresorius perėmė ukrainiečių taktiką ir ima kaitalioti atakų kryptis. Šį kartą jie vėl suintensyvino spaudimą šiauriniame flange ir privertė Ukrainos gynėjus atsitraukti prie Jachidnės. Rusai šių pozicijų patys negali užimti, todėl vietovė tapo „niekieno“. Tuo pačiu rusai toliau bando perimti kalvų kontrolę Klišijivkos – Andrijivkos ruože, bet ukrainiečiai apsigynė.

Šis rusų aktyvumas ir atakos vietų kaitaliojimas demonstruoja agresoriaus galimybes į mūšį operatyviai įvedinėti rezervus, juos remti ugnimi bei rotuoti vienetus. Tikėtina, Ukrainos vienetai pereis į gynybą, siekdami numušti ir šį okupantų puolimo potencialą.

Avdijivka – Marijinka. Šiaurinis flangas. Agresoriui nepavyksta įžengti į Stepovę, tad jis bando plėsti savo pozicijas palei geležinkelį. Šioje vietoje rusai išplėtė „niekieno žemę“ į šiaurinę pusę. Mažai tikėtina, kad Rusijos pajėgos keis pagrindinių pastangų kryptį į šiaurę link Kremiko – Očeretinės, tačiau visiškai to atmesti negalima.

Karas Ukrainoje

Jei okupantams pavyktų užimti šį ruožą, Avdijivkos logistikos perkirtimo prasme jie nieko nelaimėtų, tačiau įgautų daugiau svertų atakuoti ant kalvų išsidėsčiusius Ukrainos pajėgų artilerijos vienetus.

Pervomaiskės ruožas. Rusams ir toliau nesiseka pralaužti ukrainiečių gynybos Tonenkės – Severnės ruože. Savo ruožtu Ukrainos gynėjai tęsia lokalias kontratakas ir sugebėjo pastumti okupantus kelyje Piskai – Pervomaiskė.

Marijinka – Pobeda ruožas. Sunki kovinė rutina tęsiasi. Nepaisant mūšių intensyvumo, rusų puolimas toliau yra įstrigęs.

Zaporižios kryptis


Orichivas. Sektoriuje sąlyginis štilis – ukrainiečiai vykdo lokalias atakas, rusai daugiausia ginasi, tačiau kartais taip pat pabando stuktelėti atgal.

Velyka Novosylka. Okupantai organizavo keletą atakų prie Staromajorskės bei rytiniame flange, tačiau iš esmės tai situacijos niekaip nepakeitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją