Kaip rašo ekspertai – smulkmena, bet malonu: Rostove prie Dono ėmė ir užsidegė FSB pastatas.

Fsbšnikai sako, kad bloga elektros instaliacija, šalia buvo degūs skysčiai (įdomu kokie?) na ir va – „nedidelis uždūmijimas“, „mažas pokštelėjimas“. Pastatas degė atvira liepsna, vargu ar kas iš jo liko. Tik priminsime, kad Rostovas prie Dono yra Rusijos agresijos prieš Ukrainą valdymo centras ir kritiškai svarbus logistinis taškas. Sutapimai, vienok“, – ironizuoja jie.

Luhansko kryptis

Svatovė. Rusai atakuoja šiauriniame flange, ukrainiečiai apsigynė. Kituose ruožuose didelių pakitimų nėra, abi pusės vykdo lokalias puolimo operacijas, prioritetą teikia gynybai ir artilerijos smūgiams.

Kremina. Sektoriuje kiek ramiau, lokalūs susidūrimai vyksta visoje kontaktinėje linijoje, tačiau didelių abiejų pusių bandymų pasiekti rimtesnių rezultatų nefiksuota.

Lisičianskas. Agresorius tęsia atakas Bilohorivkos ir Spirnės ruožuose, jos nebuvo sėkmingos.

Daugiau informacijos apie ukrainiečių atakas Zolotarivkos ruože ekspertai nefiksavo.

Neatmestina, kad įvykdę žvalgybą mūšiu, jie papildys savo sumanymus žvalgybine informacija, toliau po truputį lokaliomis atakomis sekins agresorių ir taip bandys perimti iniciatyvą į savo rankas.

Donecko kryptis

Bachmutas, Berhivka – Rozdolivka. Chromovės – Bohdanivkos ruože agresorius koncentruoja pastangas įžengti į Chromovę. Šias pastangas užkerta labai intensyviai dirbanti ukrainiečių artilerija. Situacija permaininga.

Orihovo Vasilivkos – Zeleznianskės – Vasiukivkos (link Slaviansko) ruože rusai įsitvirtina antradienį ir trečiadienį užimtose pozicijose Zeleznianskės, puolimo intensyvumas kiek sumenko.

Vasiukivkos – Rozdolivkos – Veselės (link Siversko) ruože be pakitimų, ukrainiečiai apsigina nuo agresoriaus lokalių atakų, dirba abiejų pusių artilerija.

Mieste situacija neaiški. Neatmestina, kad ukrainiečių gynyba vykdoma atskirais atramos punktais, kurių pagrindinė jėga – geras taikinių nurodymas ir taikli artilerijos ugnis. Pasirodė informacija, kad dengiami šių atramos punktų ukrainiečiai atsitraukinėja.

„Labai viliamės, kad taip ir yra“, – rašo jie.

Į pietus nuo Časiv Jaro – Ivanivskės tęsiasi sunkios kautynės.

Pasinaudodami savo sėkme pietinėje Bachmuto dalyje, rusai nuo miesto stumiasi į vakarus link Ivanivskės. Informacijos apie ukrainiečių kontratakas prie Bachmuto mažiau.

Tikėtina, jų pajėgos permetamos arčiau miesto su tikslu pridengti atsitraukiančias pajėgas (jeigu jos atsitraukia).

Avdijivka – Marijinka. Agresorius toliau spaudžia prie Avdijivkos. Šiauriniame flange rusų puolimas išsikvėpė, o pietvakariniame ir vakariniame agresorius jau trečia diena daužo galvą į sieną.

Patirdamas didžiulius nuostolius jis atnaujina puolimą Severnės link ir vėl būna sumalamas į miltus. Ukrainiečiai pereidinėja į kontratakas.

Prie Marijinkos ukrainiečiai toliau įnirtingai gina gyvenvietę, rusai ieško silpnų vietų gynyboje, toliau bando apeiti įtvirtintą rajoną per Pobedą.

Vuhledaras. Lokalūs susidūrimai tęsiasi, kontaktinėje linijoje be pakitimų.

Vis daugiau duomenų, kad agresorius formuoja puolimo grupes, keičia artilerijos lokaciją, telkia resursus.

Zaporižios kryptis

Ukrainiečių trečiadienio aktyvumas Polohų ir Orihivo ruožuose vertintinas kaip žvalgyba mūšiu.

Žinoma, agresorius paskelbė apie „grandiozinę“ pergalę atremiant „didžiulį“ puolimą.

Patvirtinta, kad ukrainiečiai neteko kelių šarvuotos technikos vienetų, tikėtina, buvo sužeistų ir žuvusių, tačiau šių nuostolių mastas niekuo neišskirtinis (o lyginant su rusų tokio pobūdžio atakomis nuostoliai greičiausiai gerokai mažesni).

Tuo pačiu agresorius pripažįsta, kad ukrainiečių artilerijos ugnis šioje kryptyje ir ypač aukščiau minėtuose ruožuose intensyvėja.

Tikėtina, kad ukrainiečiai gali taikyti Charkive išbandytą lokalių atakų taktiką, kuomet pasinaudojant gera žvalgyba vienu metu atakuojamos kelios silpnos gynybos vietos, kitą kartą atakų objektai pakeičiami.

Tokiu būdu priešas varginamas, priverčiamas pereiti prie gynybinių veiksmų ir taip jis praranda iniciatyvą.

Tai gali būti parengiamas etapas (gynybos „suminkštinimas“) prieš tikėtiną didesnio masto ukrainiečių puolimą šiame sektoriuje. Tiesa, vietovė čia gerokai atviresnė, nei prie Charkivo, o rusai tokiems ukrainiečių veiksmams seniai ruošiasi. Lengva nebus.

Savo ruožtu ukrainiečiai toliau daužo agresoriaus logistikos sistemą. Be kitų taikinių, „į kosmosą teleportavosi“ rusų šaudmenų sandėlys prie Malojanisolio.

Pietų kryptyje – be pakitimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)