Vokietijoje tęsiasi diskusijos dėl ilgo nuotolio raketų TAURUS perdavimo Ukrainai. Neatmestina, kad šios 500 km atstumu taikinius galinčios naikinti raketos bus tiekiamos ukrainiečiams Gali kilti klausimas – jei Ukrainos pajėgos jau puikiai naudoja „Storm Shadow“ ir SCALP raketas, gaus TAURUS, tai gal jiems tų ATACAMS ir nebereikia? Atsakymas – reikia.

„Storm Shadow“, SCALP ir TAURUS raketos yra oras – žemė tipo raketos, t. y., leidžiamos iš naikintuvų. Ukrainiečiai sugeba šiam tikslui naudoti Su24, kurių skaičius yra labai ribotas.

Tai reiškia, paleidimo platformų bus tiek, kiek yra, arba mažiau, kadangi vyksta karas ir agresorius bando sunaikinti šį pajėgumą (smūgis Starokonstantinivo oro uostui geriausias to įrodymas). Todėl net ir užvertus Ukrainą šiomis raketomis, smūgių tempas išliks panašus.

Be to, Ukraina priversta saugoti šias raketas galinčius nešti naikintuvus – atakuoti iš savo gynybos gilumos arba rizikuoti ir/arba imtis kompleksinių operacijų apsaugant lėktuvus, kai smūgiuojama visai šalia kontaktinės linijos arba už jos (pvz. smūgiai Kerčės tiltui).

Žinoma, problema spręstųsi pradėjus tiekti vakarietiškus naikintuvus.

ATACAMS tai žemė – žemė principu veikianti raketa. Paleidimo platforma yra analogiška kaip HIMARS, ji yra mobili ir lengviau maskuojama nei lėktuvai (nepririšta prie oro uostų).

Ukrainiečiai jau labai gerai išmoko saugoti HIMARS, puikiai tai padarytų ir su ATACAMS. Ekspertai pabrėžia nenorintys pasakyti, kad TAURUS nereikia, o reikia tik ATACAMS, tačiau kaip ir kiekvienas ginklas turi niuansų, ypač kaip Ukraina stokoja kovinės aviacijos.

Luhansko kryptis


Svatovė. Agresorius tęsia puolimą šiauriniame flange bei centriniame ruože. Pastarajame prie Novososelivskės dar šiek tiek pagerino savo taktinę padėtį ir įsitvirtino kaime.

Tačiau pietiniame flange agresoriaus problemos tik gilėja. Pirmadienį perskėlę pusiau rusų placdarmą vakariniame Žerebeco krante, ukrainiečiai ėmė atakuoti abu jo gabalus, jiems vėl pavyko pasistūmėti. Rusų telegramo kanalai labai nuliūdę.

Kremina. Be pakitimų. Agresorius nesugeba išnaudoti praeitą savaitę pasiektos taktinės sėkmės prie Bilogorivkos, kuri leido jam apsaugoti savo užnugarį. Galima tik pasidžiaugti, kad sėkmę prie Bilogorivkos rusai pasiekė praeitą savaitę, o ne prieš mėnesį, kai rengėsi didesnio masto puolimui Kreminos sektoriuje. Tokiu atveju ukrainiečiams numušti rusų puolimo tempą būtų buvę sunkiau.

Lysyčanskas. Ukrainiečiai surengė kontrataką šiaurės rytinėse Bilogorivkos prieigose ir privertė rusus atsitraukti apie 300 m.

Donecko kryptis


Bachmutas. Šiaurinis flangas. Be pakitimų. Tiesa, agresorius soc. tinkluose kalba apie suintensyvėjusią ukrainiečių artileriją Soledaro ruože. Sunku pasakyti, ar tai reiškia, jog artimiausiu metu Ukrainos pajėgos čia pradės judėti, tačiau tendencija džiugina.

Pietinis flangas. Rusai išlieka ištikimi sau – rengia kontratakas Andrijivkos – Kurdiumivkos ruože ir bando taip susigrąžinti iniciatyvą. Ukrainiečiai apsigynė, sunkūs mūšiai tęsiasi.

Karas Ukrainoje

Ekspertai mano, kad faktas jog ukrainiečiai neskuba ir išlaiko taktinę kantrybę yra pozityvus ženklas. Jie vis dar neturi persvaros manevriniais vienetais, tad įsivelti į snukiadaužį jiems nebūtų išmintinga.

Avdijivka – Marijinka. Agresorius surengė raketų smūgius Pokrovske. Per šį miestą į Avdijivką eina geležinkelis, tad rusai čia galėjo ieškoti karinių taikinių. Tačiau nepanašu, kad ieškojo, kadangi smogta civilių gyvenam rajonui.

Maža to, kai atvyko gelbėtojai, jie į tą pačią vietą smogė dar kartą.

Tokią teroristinę taktiką Rusijos aviacija naudojo Sirijoje, tai jau kelintą kartą daro ir Ukrainoje. Žinoma apie 7 žuvusius ir keliasdešimt sužeistų Ukrainos gyventojų.

Zaporižios kryptis


Orihivas. Agresorius suaktyvino savo veiksmus į rytus nuo Pjatihatkų, sugebėjo nežymiai pasistūmėti. Esmingai tai situacijos nekeičia, tačiau jei tokie pasistūmėjimai taps tendencija, Ukrainos pajėgų judėjimas link Vasilivkos – Šyrokės ruožo gali įstrigti.
Labai tikėtina, ukrainiečiai suaktyvins lokalias atakas bei smūgius agresoriaus gynybos gilumoje ir sieks neleisti rusams įsisiūbuoti.

Robotynės ruože rusai į kontratakas meta iki tol neliestą oro desanto pajėgų 56 – ąjį pulką. Nepatvirtintais duomenimis, tai gali būti paskutinis šviežias agresoriaus rezervas šiame ruože.

Nepaisant to, ukrainiečiai atmušė rusų kontratakas ir sugebėjo nustumti agresorių Robotynės šiaurės rytuose. Rusai soc. tinkluose kaip visada skelbia „pergales“, tačiau užsimena, jog ukrainiečiai jau veikia šiaurės rytiniame Robotynės pakraštyje, t. y., užeina į gyvenvietę. Maža to, agresorius skelbia apie „mažareikšmius“ ukrainiečių judesius prie Bilogirjos, t. y., tikėtina, ukrainiečiai rengiasi pradėti puolimą Novopokropkos link su tikslu plėsti kelio Orihivas – Polohai kontrolę.

Velyka Novosylka. Rusams problemų prie Urožainės daugėja. Ukrainiečiai išmušė agresorių iš šiaurinio gyvenvietės pakraščio ir toliau bando apeidinėti ją iš rytinio flango.

Pietų kryptis


Dideli kabūm Oktiabriske. Agresorius suskubo pranešti, jog čia nieko nenutiko, tiesiog naikinami nesprogę šaudmenys. Turbūt geresnės vietos tai daryti kaip šalia karinio oro uosto ir logistinės linijos Džankojus-Simferopolis nesurado.

Po kurio laiko didelis kabūm nutiko šalia Džankojaus. Tad, panašu, šiuos „nesprogusius sprogmenis“ sprogdina ukrainiečiai. Siekdami užtikrinti trūkinėjančios logistikos pralaidumą rusai vėl civiliam transportui uždarė Kerčės tiltą.

Ukrainiečiai ir toliau išlaiko placdarmus kairiajame Dnipro krante, vykdo reidus. Agresorius teisinasi neva Ukrainos pajėgos naudojasi čia veikiančių rusų vienetų nepatyrimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją