Pasak karybos žinovų, Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio ir komandos atvykimas į Iziumą tapo dar vienu smūgiu rusų reputacijai.

Jie jau ne pirmą dieną savo oficialiuose pranešimuose skelbia, kaip artilerijos ir raketų smūgiais daužo „be penkių minučių pasiduodančius fašistų vienetus“ linijoje nuo Charkivo iki Limano.

O čia Ukrainos prezidentas atvyko į Iziumą ir išvyko be jokių kliūčių. Net okupantų karo propagandistai kelia antakį ir gūžčioja pečiais: kaip čia taip?

Bando nustatyti žaidimo taisykles

Charkivo kryptyje agresorius MLRS sistemomis toliau apšaudo miestą ir civilinę infrastruktūrą, o Belhorodo srityje vėl kažkas „rūko“.

Tuo pačiu keliuose pasienio ruožuose įvyko agresoriaus ir ukrainiečių lokalūs susidūrimai. Naudoti šaulių ginklai, sunkiosios technikos naudojimas nefiksuotas.

Tikėtina, kad abi pusės bando nustatyti žaidimo taisykles naujoje situacijoje.

Karas Ukrainoje

Ukrainiečiai toliau laiko placdarmus prie Kupjansko ir Borovos, telkia resursus ir persigrupuoja.

Panašu, kad lokaliomis atakomis šie placdarmai nežymiai yra išplėsti. Maža to, ukrainiečiai toliau aktyvūs judėdami link Svatovės. Tiesa, šios operacijos labiau primena žvalgybą mūšiu.

Jų teigimu, panašu, kad per pastarąją parą Limane ukrainiečiams toliau pasistūmėti nepavyko, mūšiai tęsiasi.

Tikėtina, ukrainiečiai per daug neforsuoja pulti gilyn, kadangi pagrindinis tikslas – sustiprinti pozicijas šiauriniame Severskyj Doneco upės krante (pritraukti rezervus, įrengti kuo daugiau veikiančių perkėlų per upę).

Rusų grupuotė Oskilo ir Severskyj Doneco santakoje dar neatsitraukė arba tiesiog ukrainiečiai dar neturi laisvų pajėgų ten užeiti.

Virvė veržiasi

Iš Siversko sektoriaus per upę persikėlę ukrainiečių vienetai jau triukšmauja aplink Kreminą. Virvė aplink Limano grupuotės logistinę sistemą veržiasi.

Siekdamas atitraukti dalį ukrainiečių pajėgų nuo Limano ir tikėdamasis apsisaugoti nuo kontratakų, agresorius atakuoja beveik visoje Siversko kontaktinėje linijoje.

„Karščiausi taškai Bilohorivka – Hrihorivka ir Spirnė, kas tik patvirtina aukščiau išsakytą prielaidą“, – teigia ekspertai.

Ukrainiečių aktyvumas kiek sumenko, tačiau jie ir toliau vykdo lokalias kontratakas Berestovės ruože.

Karas Ukrainoje

Tęsiasi bandymai blokuoti Bachmuto miestą iš pietų ir šiaurės. Vietomis agresorius pagerina savo pozicijas, tačiau kaštų ir naudos santykis neatlaiko jokios kritikos.

„Susidaro įspūdis, kad „Vagner“ samdiniams (būtent jie veikia šiame sektoriuje) pažadėta padidinti algos koeficientą už pasistūmėjimą kontaktinėje linijoje. Aišku viena – agresorius bet kokia kaina siekia kuo greičiau pasiekti kad ir nedidelę pergalę mūšio lauke, kad galėtų pabandyti nusiplauti gėdą prie Iziumo“, – svarsto jie.

„Locked N’ Loaded“ ragina nepamiršti, kad Rusijos Gynybos ministerija paskelbė, jog rusai „pasitraukė“ iš Iziumo ir pastangas koncentruos Donbase.

„Gal siekiama kuo skubiau pademonstruoti tokio „genialaus“ plano vaisius?“, – svarsto jie.

Skelbia „fašistus guldantys šimtais“

Zaporižios sektoriuje fiksuojamas ukrainiečių manevrinių vienetų aktyvumas Vuhledaro, Velyka Novosylkos ir Orihivo ruožuose, tačiau jis daugiausia apsiriboja lokaliomis atakomis.

Rusai socialiniuose tinkluose su panikos gaidele skelbia, kad ukrainiečiai puolimui dabar yra sutelkę apie brigados dydžio pajėgas Orihivo ruože, o dar viena brigada atvyko antradienį.

Chersono sektoriuje tęsiasi aktyvūs susidūrimai Ternovy Podų – Kysilivkos – Soldackės ruože. Ukrainiečiai turi taktinę sėkmę, nežymiai pastūmė Rusijos kariuomenės pozicijas į rytus.

Savo ruožtu rusai ne tik ginasi, bet ir, pagal žanro klasiką, kontratakuoja.

Panašu, kad ukrainiečiai plečia placdarmą nuo Andrijivkos sektoriuje esančios Bilohirkos į pietryčius ir įsitvirtina Bruskinskės apylinkėse.

Kelias Davidiv Bridas – Nova Kachovka arba perkirstas pajėgomis, arba tik kontroliuojamas ugnimi (tačiau nuo to rusams ne lengviau).

Nors agresorius skelbia, kad viso to nėra, neva jo gynyba tvirta kaip plienas, o „fašistus jie guldo šimtais“, bet patys piešia žemėlapius, kur kontaktinė linija eina palei pat Bruskinskę.

Karas Ukrainoje

Kartu fiksuojamos ukrainiečių lokalios atakos Davidiv Brido priegose, kuriomis, tikėtina, jie čiupinėja okupantų gynybą.

Susidaro įspūdis, kad ukrainiečiai persigrupavo ir suaktyvino veiksmus Vysokopilėje. Atakuojama Kostyrka, tikėtina, siekiant išeiti į Archanhelskės grupuotės užnugarį.

Taip pat atsinaujino ukrainiečių atakos rytiniame flange nuo Petrivkos į pietus. Jų tikėtinas tikslas – perkirsti kelią Nova Kochovka – Osokorivka ir taip apsunkinti visos čia veikiančios rusų grupuotės logistinę padėtį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją