Luhansko kryptis

Pranešama, kad agresorius išdalino ginklus ir kovinę techniką Belgorodo „teritorinės gynybos“ padaliniams. Jų apginklavimo klausimas ore kabėjo jau gerus pusę metų.

Kodėl agresorius nusprendė išduoti ginklus po „Vagner“ maišto – sunku pasakyti. Gal Kremliaus akimis grėsmė, kad ukrainiečiai nuo Charkivo pajudės į Belgorodą yra didesnė, nei dar vieno maišto galimybė? Gal tik dabar atsirado užtektinai priemonių ir ginkluotės, galbūt paimtų iš „Vagner“ samdinių?

Svatovė. Agresorius tęsia puolimo operacijas centriniame ruože (Novoselivskė), su tikslu pralaužti ukrainiečių gynybą. Pietiniame flange Ukrainos pajėgos toliau artilerijos pagalba poliruoja okupantų placdarmą Novojegorivkos – Nadjos ruože, vykdo kontratakas.

Agresorius čia vis pasyvesnis. Panašu, kad rusams gali tekti pakuotis daiktus ir tepti slides į rytinį Žerebeco upės krantą. Žinoma, nebent jie nori „didvyriškai“ žūti, tada gali likti ir vakariniame.

Kremina. Kontaktinėje linijoje toliau vyksta poziciniai mūšiai.

Donecko kryptis

Bachmutas. Šiaurinis flangas. Dominuoja pozicinės kautynės. Okupantai soc. tinkluose šią sąlyginę tylą vadina keista. Ar tai tyla prieš audrą? Tikėtina, kad pamatysime artimiausiu metu.

Pietinis flangas. Pasirodė pranešimų, kad agresorius nuo Klišijivkos atsitraukė už geležinkelio linijos.

Reikėtų atkreipti dėmesį, kad ji eina per antrąjį (žemesnį) aukštumų „laiptą“ Klišijivkos rytuose. Jei rusai atsitraukė už geležinkelio, t.y. ir už tos kalvos, tuomet agresoriui nelabai yra kitų gynybai patogių pozicijų, kaip antroje gynybos linijoje, t. y., palei kelią Opytnė – Odradivka.

Karas Ukrainoje

Nebent jie turi įsirengę alternatyvias (vėlesnes) pozicijas nuokalnės gynyboje, kas yra mažai tikėtina. Tokiu atveju rusams būtų gerokai sunkiau laikyti pozicijas Andrijivkoje ir Kurdiumivkoje, esančias į pietus (kairys Klišijivkos flangas). Ir iš čia tektų atitraukinėti pajėgas.

Kol kas tokio judėjimo ženklų ekspertai nemato, todėl dar anksti kalbėti apie tokio masto sėkmę. Tuo pačiu Ukrainos gynėjams pavyko pasistūmėti į pietus nuo Andrijivkos. Kitaip sakant, vis aiškiau šviečiasi ukrainiečių sumanymas laužti rusų gynybą Andrijivkos – Kurdiumivkos ruože bei veržtis gilyn link antros linijos (Opytnė – Odradivka – Mykolajivka Druga – Zaicevė).

„Bent jau taip atrodo nuo sofos. Kaip bus iš tikrųjų – stebėsime situaciją“, – teigia ekspertai.

Avdijivka – Marijinka. Daugelį gali išgąsdinti „Deep state“ žemėlapis, kuriuo remiantis galima daryti išvadą, kad okupantams pavyko pasistūmėti šiauriniame Avdijivkos flange. Tačiau patys tyrėjai ramina savo sekėjus teigdami, kad tai kontaktinės linijos tikslinimas. Ruože tęsiasi pozicinės kautynės.

Savo ruožtu Ukrainos vienetams pavyko pajudėti į priekį prie Nevelskės, agresorius nustumtas nuo rytinių gyvenvietės prieigų. Taip pat tęsiasi rusų bandymas pulti Marijinkos – Pobedos ruože, bet rezultatų pasiekti nepavyksta.

Zaporižios kryptis


Ukrainiečiai surengė smūgius rusų kariniams objektams Mariupolyje.

Orihivas. Prie Robotynės okupantai toliau bando kontratakuoti, Ukrainos gynėjai išlaiko pozicijas.

Velyka Novosylka. Susidaro įspūdis, kad ukrainiečiai ėmė stipriau spausti rusus prie Urožainės. Ar tai atsinaujinusio puolimo pradžia, ar tik žvalgyba mūšiu – sunku spręsti.

Pietų kryptis


Kryme toliau tęsiasi festivalis pavadinimu „Kabūm dienos“. Antradienį vakare Ukrainos pajėgos sėkmingai atakavo šaudmenų sandėlį prie Balaklavos.

„Jis visai šalia Sevastopolio, tad ir vėl skrieja linkėjimai „oro gynybos tvirtovei“. O šiandien festivalio programoje – kabūm karinių objektų prifarširuotame Gvardijske“, – rašo ekspertai.

Tuo pačiu vakar pasirodė vaizdai, kaip rusai iškilmingai išsirikiavo Džarylgacho saloje ir juos iškilmingos rikiuotės proga „pasveikino“ ukrainiečių HIMARS salvės.

„Primename, kad tai jau ne pirmas ir ne antras toks atvejis, kai agresoriaus pajėgos tokiomis aplinkybėmis tampa ukrainiečių smūgių taikiniu“, – pastebi ekspertai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)