Ekspertams susidaro įspūdis, kad iniciatyvą į savo rankas šiauriniame Donbaso flange esančioje Svatovėje susigrąžina ukrainiečiai.

Jie aktyviai atakuoja Peršotravnevės – Jahidnės ruože (Kysilivka dėl aktyvių ukrainiečių veiksmų jau – „niekieno žemė“).

Tuo pačiu ukrainiečiams pavyko užimti ir įsitvirtinti Krochmalne. Tokiu būdu jų pozicijos kelyje Kupjanskas – Svatovė tapo tvirtesnės.

Ukrainiečių artilerija gali pasiekti taikinius kelyje Troickė – Svatovė.

„Tačiau ugnimi dengiami ruožai nėra platūs ir šiuos ruožus pasiekiančių artilerijos sistemų spektras nėra platus, tad efektyvios ir intensyvios ugnies trūksta“, – teigia jie.

Reikėtų užimti dvi gyvenvietes

Situacija, anot karo žinovų, gerokai pasikeistų ukrainiečiams pasistūmėjus šiaurės rytų kryptimi 8-17 km į Arapivkos – Verchnija Duvankos – Oborotnivkos ruožą.

„Manytume, kad raktas į šią sėkmę gali būti Peršotravnevės ir Nova Tarasivkos užėmimas“, – rašo jie.

Ukrainiečiai išlaikė pirmadienį atsikovotas pozicijas Nevskės – Novosadovės ruože.

Taip jie saugo savo grupuotę nuo smūgio apeinant Ternų – Zaričnės ruože esančias vandens kliūtis iš šiaurės siekiant smūgiuoti į Lymano apylinkėse veikiančios ukrainiečių grupuotės šiaurinį flangą bei užnugarį. Maža to, ukrainiečiai tęsia kontratakas Červonopopivkos link.

Karas

Kol kas prasimušti pro rusų gynybą nepavyksta, o okupantai taip pat kontratakuoja.

Tačiau džiugina, kad ukrainiečiai ima diktuoti mūšio ritmą.

Tęsiasi sudėtingi mūšiai prie Bilohorivkos ir Spirnės. Ukrainiečiai ne tik aktyviai ginasi, bet ir vis dažniau pereina į kontratakas.

Sėkmė didesnė, nei manyta

Aršūs mūšiai vyksta ir prie Soledaro ir Bachmuto, agresoriui nepavyksta pasistūmėti į priekį.

Viešoje erdvėje patvirtinta ukrainiečių sėkmė rytinėse Bachmuto prieigose, apie kurią ekspertai rašė prieš keletą dienų.

„Pasirodo, sėkmė didesnė, nei mes iš pradžių manėme. Ukrainiečiams pavyko pasistūmėti ne 500 m, o apie 2 km bei išstumti rusus iš asfalto gamyklos. Tuo pačiu ukrainiečiai prie Kurdiumivkos (vakarinė kelio Horlivka – Bachmutas dalis) sugebėjo pastumti „niekieno žemę“ sau naudinga linkme ir užimti patogesnes gynybai pozicijas Kliščijivkoje – Kurdiumivkoje, t.y. sugražino prieš 5 dienas buvusį status quo“, – rašo jie.

Nepaisant šio pozityvo situacija sektoriuje išlieka sudėtinga, agresorius išlaiko puolimo potencialą ir netiesioginės ugnies persvarą.

Pozicinės kautynės visoje centro kontaktinėje linijoje tęsiasi.

Tiesa, agresorius vėl pabandė laimę atakuodamas Marijinką ir Nevelskę, tačiau šios atakos jam nebuvo sėkmingos.

Ukrainiečiai šiame etape greičiausiai vengia vykdyti didesnes kontratakas. Vietoje to gynybos pagalba jie sekina agresoriaus puolamąjį potencialą.

Pietuose ukrainiečių artileristai smogė agresoriaus pajėgų (tikėtina – „kadyrovcų“) susitelkimo rajonui Kairų gyvenvietėje. Pranešama, kad galėjo būti nukauta ir sužeista apie 40 kovotojų.

Kontaktinėje linijoje Beryslavo sektoriuje tęsiasi mūšiai dėl taktine prasme geresnių pozicijų „niekieno žemėje“. Chersono ir Snihurivkos sektoriuose pakitimų nėra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją