Po „rinkimų“ V. Putinas savo užzombintos visuomenės akyse iki galo atsiriša rankas daryti, ką nori.

Pavyzdžiui, dar labiau stiprinti represinį aparatą šalyje, skelbti mobilizaciją ir pan.

Vakarai apie galimą teroristinį aktą Rusijoje skelbė daug anksčiau bei įspėjo Maskvoje ir Sank Peterburge esančius savo piliečius. Kremlius kaltina Vakarus, „nes jie žinojo“.

Taip pat agresorius dėl išpuolio jau apkaltino Ukrainą, sugavo neva į Ukrainą bėgusius teroristus, kuriems neva buvo pažadėti pinigai už šias šaudynes.

Stipriai kliuvo Charkivui


Ekspertų teigimu, Ukrainos pajėgos surengė sėkmingus smūgius Krymo pusiasalyje, tikėtina, buvo panaudotos raketos „Storm Shadow“ arba SCALP. Labai sėkmingai atakuotas Sevastopolio jūrų uostas.

Likviduoti net du desantiniai laivai (tikėtina – stovėję remonte), vadovavimo ir valdymo centras bei kita infrastruktūra.

Ekspertai primena, kad paskutiniai tokio pobūdžio sėkmingi ukrainiečių oro pajėgų smūgiai Kryme buvo 2023 m. gruodžio 26 d., kuomet buvo sunaikintas tokios pat klasės desantinis laivas Feodosijos uoste. O paskutinį kartą Sevastopolio uostas taip stipriai kentėjo nuo Ukrainos pajėgų atakų praėjusių metų rugsėjo 14 d., kuomet buvo supleškintas rusų Kilo klasės povandeninis laivas.

Be to, ukrainiečiai užpraeitą naktį atakavo Hvardijiske esančią degalų saugyklą (šalia Simferopolio). Rusų oficialūs šaltiniai kaip įprasta paskelbė, jog numušė visas raketas. Tačiau telegramo kanaluose jų karo propagandistai piktinasi, kad Krymo gyventojai fiksuoja ukrainiečių smūgių rezultatus.

Karas Ukrainoje

Savo ruožtu okupantai surengė dar vieną kombinuotą smūgį prieš Ukrainos karinę ir civilinę infrastruktūrą. Atakuota 29 raketomis Kh101/Kh555 ir 28 „Šahed“ dronais. Ukrainos gynėjai didžiąją dalį visų jų numušė – sunaikinta 18 raketų ir 25 „Šahedai“, bet vis vien stipriai kliuvo Charkivo miestui.

Situacija fronte. Luhansko kryptis


Svatovė. Kontaktinėje linijoje pakitimų nėra, tęsiasi lokalūs susidūrimai, dirba abiejų pusių artilerija.

Kremina. Agresorius palaiko gana aukštą puolimo tempą. Pagrindinių pastangų kryptyje (Ternų) jiems nieko nepavyko nuveikti, o pietinio flango miškuose ukrainiečiai buvo priversti užleisti keletą pozicijų okupantams.

Lysyčanskas Rusai vėl suintensyvino puolimą visoje kontaktinėje linijoje, tačiau Ukrainos pajėgos išlaiko pozicijas.

Donecko kryptis


Bachmutas. Šiaurinis flangas. Ukrainiečių padėtis po truputį komplikuojasi. Agresorius sugebėjo pasistūmėti aukštumose į šiaurę nuo Ivanivskės ir pradėjo atakas Časiv Jaro prieigose.

Ukrainiečių gynybines užduotis lengvina tai, kad jie kontroliuoja aukštumas prie Bohdanivkos, tačiau be efektyvesnio darbo į rusų užnugarį (artilerijos sistemų, logistinio transporto naikinimas) ir aktyvesnių sėkmingų kontratakų padėtis nepagerės. Klausimas, ar ukrainiečiai tam turi užtektinai pajėgų ir rezervo.

Pietinis flangas. Tęsiasi pozicinės kautynės Klišijivkos – Andrijivkos – Kurdiumivkos ruože.

Avdijivka – Vuhledaras. Šiaurinis flangas. Agresorius toliau sistemiškai plečia savo kontrolę „niekieno“ teritorijoje ir įsitvirtina palei upę Durna.

Ukrainos vienetai sugeba apsiginti nuo okupantų bandymų apeiti įtvirtintą rajoną iš šiaurės per Berdyčių, tačiau Durna – tai ne Dnipras. Rusai pajėgūs rasti galimybių persikelti į kitą krantą. Tad jei agresorius taip spėriai užims daugiau „niekieno“ teritoriją, neatmestina, kad rusai pabandys persikelti į kitą krantą ir susikurti ten placdarmą.

Pietinis flangas. Rusai kažkiek pasigerino savo situaciją pietinėse Krasnohorivkos prieigose, tačiau ukrainiečiai ir toliau kontroliuoja pietinį gyvenvietės pakraštį.

Zaporižios kryptis


Tęsiasi susidūrimai Robotynės pleište, rusai juda „niekieno“ teritorijoje, padėtis permaininga. Tuo tarpu, prie Staromajorskės okupantams pavyko pasigerinti savo taktinę padėtį.

Pietų kryptis – be pakitimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)