Jų teigimu, Ukrainos gynybos ministras R. Umerovas JAV televizijai „Fox News“ pareiškė, kad agresorius Ukrainoje turi tris gynybos linijas, o ukrainiečiai jau priartėjo prie trečios.

„Sunku nuspėti, ką ministras turėjo omenyje, tačiau jei kalbama apie situaciją fronte, tokie pareiškimai, švelniai tariant, neatspindi realybės. Gynybos linijų yra daugiau, Ukrainos gynėjai tiek nėra pasistūmėję, o ir ne jie dabar kontaktinėje linijoje mūšio ritmą diktuoja“, – rašo jie.

Pasak ekspertų, suprantamas noras parodyti JAV visuomenei (ypač respublikonus remiančiai jos daliai), kad Ukraina gali ir žino, kaip laimėti, bet kalbant tai, ko nėra, gali nutikti atvirkščiai:

  • Prarastas remiančių sąjungininkų politikų pasitikėjimas (kas jau kas, o jie puikiai žino realią padėtį);
  • Įteiktas argumentas tiems sąjungininkų politikams, kurie nenori teikti pagalbos („juk pas juos viskas gerai, pakentės“);
  • Sukeltas pasipiktinimas Ukrainos kariuomenėje, kas gali tik pagilinti konfliktą tarp politinės ir karinės vadovybės bei paveikti karių moralę (vargu ar Ukrainos pajėgų pėstininkams prie Synkivkos, Ternų, Klišijivkos, Avdijivkos ir Robotynės atrodo, kad jie pasiekė paskutinę rusų gynybos liniją).


Ukrainos strateginės komunikacijos mašina jau stringa kurį laiką (ir tikrai ne todėl, kad išėjo Arestovyčius).

„Jei kas nors paklaustų mūsų, Ukrainos politikams ir institucijoms būtų gerai grįžti prie to, nuo ko pradėjo 2022 m. vasario mėn., – vienybės, nuoširdumo ir atvirumo“, – teigia ekspertai.

Situacija fronte. Luhansko kryptis

Svatovė. Tęsiasi rusų bandymai pralaužti Ukrainos vienetų gynybą šiauriniame flange, ukrainiečiai išlaikė pozicijas.

Kremina. Toliau vyksta susidūrimai Ternų ruože bei pietiniame flange. Okupantai puola, ukrainiečiai ginasi.

Lysyčanskas. Rusų puolimo operacijos Bilohorivkoje tęsiasi. Maža to, jie pradėjo atakuoti ir Spirnės ruože.

Donecko kryptis

Bachmutas. Šiaurinis flangas. Šalia besitęsiančių susidūrimų Bohdanivkoje–Chromovėje, okupantai ėmė vykdyti atakas Rozdolivkos ruože. Rusų atakų suintensyvėjimas Kreminos, Lysyčansko ir šiaurinio Bachmuto flango Rozdolivkos ruože, galimai rodo agresoriaus pastangas sukurti įtampos židinį Siverske, su perspektyva sukurti sąlygas tolimesniems veiksmams Slovjansko link.

Pietinis flangas. Tęsiasi sunkios kautynės Klišijivkos–Andrijivkos ruože. Kontaktinėje linijoje – be pakitimų.

Karas Ukrainoje

Avdijivka–Marijinka. Agresorius toliau bando atakuoti Ukrainos pajėgų logistiką ir paveikti galimybes rotuoti pajėgas, smūgiuodamas Pokrovske.

Šiaurinis flangas. Ukrainos pajėgų kontrataka buvo sėkminga – okupantai nesugebėjo atsiimti prarastų pozicijų Stepovės apylinkėse. Tačiau iš esmės situacijos tai nekeičia. Žinoma, jei tokių kontratakų bus daugiau ir kituose ruožuose (pvz., Krasnohorivkos šiaurėje), tuomet galima bus kalbėti apie teigiamą mūšių dinamiką šiame flange.

Rytinis flangas. Ukrainos pajėgos toliau sėkmingai laiko rusus užspeistus dalyje Avdijivkos pramoninio rajono ir neišleidžia. Panašu, kad Ukrainos gynėjams pavyko stabilizuoti padėtį šiame flange.

Pervomaiskės ruožas. Agresoriaus vienetai toliau bando pasiekti Tonenkės gyvenvietę bei pasigerinti padėtį prie Opytnės.

Marijinkos ruožas. Sunkios kautynės tęsiasi, kontaktinė linija nejuda.

Zaporižios kryptis

„Ukrainos pajėgos tęsia vakarykštę kabūm dieną ir šiandien smūgiavo kariniams objektams, esantiems Berdianske ir Mariupolyje“, – rašo ekspertai.

Kontaktinėje linijoje tęsiasi lokalūs susidūrimai, esminių pokyčių nėra.

Pietų kryptis

Patvirtinta, kad Ukrainos pajėgos virš Juodosios jūros numušė rusų bombonešį „Su24M“.

„Tikėtina, jis skrido atakuoti taikinių Odesoje, bet štai kaip nutiko“, – ironizuoja ekspertai.

Patys rusai skelbia, kad šį jų orlaivį numušė „Patriot“ oro gynybos sistema, kuri paskui spėriai pakeitė poziciją, todėl atsakomasis smūgis nebuvo sėkmingas. Gali būti, kad, reaguojant į nuolatinį Ukrainos jūrų uosto infrastruktūros daužymą raketomis, ukrainiečių oro gynyba čia buvo sustiprinta šiomis moderniomis oro gynybos sistemomis.

Tačiau taip pat neatmestina, kad Ukrainos gynėjai okupantų lėktuvą numušė kažkuo paprastesniu (pvz., S300), o rusai šį „titanų mūšį“ sukūrė tam, kad pateisintų tokią savo netektį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją