Pirmadienį Kyjive lankėsi JAV gynybos sekretorius L. Austinas ir JAV pajėgų Europoje vadas gen. Ch. Cavolis. Skelbiama, jog vizito tikslas – aptarti pagalbą Ukrainai žiemos laikotarpiu. Tikėtina, vienas svarbesnių šio vizito tikslų – rinkimų JAV fone užtikrinti Ukrainos vadovybę ir visuomenę, kad Vašingtonas ir toliau rems kovojančią šalį.

Tuo pačiu gen. Ch. Cavolio dalyvavimas demonstruoja, jog šis vizitas turi labai didelę karinę dedamąją. Tikėtina, aptariama operacijų fronte dinamika, problemos ir jų galimi sprendimo būdai (ginkluotė ir įranga, žvalgybinės informacijos poreikio tikslinimas ir pan.).

O tuo metu fronte iškrito pirmas sniegas. Šlapia, purvina bei šlykštu. Technikos judėjimas apribotas, tačiau nėra neįmanomas. Dabar daugiau puolamųjų veiksmų vykdys išsilaipinę pėstininkai ir dar labiau išauga dronų svarba. Abi pusės ėmė naudoti „dronų – motinėlių“ taktiką. Didesnis dronas skraidina mažesnį FPV droną apie 5 – 10 km.

Tuomet FPV dronas atkabinamas ir dar 5 – 10 km atstumu ieško taikinių. „Motinėlė“ taip pat veikia kaip ryšio retransliatorius. Taip ne tik gerokai padidinamas FPV dronų veikimo nuotolis, bet ir sukuriamas netikėtumo faktorius. Yra apie ką pagalvoti ir Lietuvoje.

Situacija fronte. Luhansko kryptis

Svatovė. Agresorius toliau bando blokuoti Kupjanską iš šiaurės ir rytų, tačiau Ukrainos pajėgos išlaiko pozicijas. Pasirodė informacija, kad atskiri rusų 20-osios armijos vienetai, veikę šiame sektoriuje yra permetami link Avdijivkos.

Ukrainos ekspertai tai sieja su išsikvėpusiu okupantų puolimu link Kupjansko, tačiau mes būtume atsargesni dėl tokio vertinimo. Šiame kare jau buvo ne kartą, kai apsidžiaugus, jog rusų vienetai palieka kontaktinę liniją, tai padėties nei kiek nepalengvindavo, nes į jų vietą atvykdavo kiti vienetai.

Kremina. Lokalūs susidūrimai fiksuojami pietiniame flange, dominuoja pozicinės kautynės.

Donecko kryptis


Ukrainos SOP 3-iojo pulko operatoriai sumedžiojo rusų vadovavimo ir valdymo mašiną R149. O tada ją, naudojant HIMARS, sunaikino ukrainiečių artileristai.

Sunaikintas ne šiaip koks UAZ'ikas su radijo stotimi, o brigados ar net pulko vienetų valdymo priemonė, kurios nuostolis sutrikdys agresoriaus operacijas. Ypač žinant, kad Rusijos kariuomenėje pajėgų valdyme iš esmės niekas nepasikeitė – nėra įsakymo pagal kurį gali veikti tam tikrą laiką, pajėgos vietoje nerodo jokios iniciatyvos ar lankstumo, o ką jau kalbėti apie visų lygių savarankišką sprendimų priėmimą.

Be to, kartu su minėtu automobiliu į kosmosą teleportavosi ir joje tupėję majorai ir/ar pulkininkai, kas irgi yra proga pasveikinti vieni kitus.

Bachmutas. Šiaurinis flangas. Esminių pokyčių nėra. Okupantų atakos vis dar pavojingos, tačiau turi mažiau potencialo perimti aukštumų aplink Bohdanivką kontrolę.

Pietinis flangas. Agresorius intensyvina operacijas prie Klišijivkos. Tinkamai neįsitvirtinę antrame aukštumų laipte rusai atakuoja aukštyn link trečio laipto prie Klišijivkos. Jų atakos kausto gynyboje esančius Ukrainos vienetus, negana to, okupantai, radę kokią landą, nepaisydami nuostolių bando užsikabinti. Jei agresorius užlips į šias kalvas, Ukrainos gynėjų padėtis Klišijivkos – Andrijivkos ruože gali stipriai komplikuotis.

Avdijivka – Marijinka. Šiaurinis flangas. Susidaro įspūdis, kad rusai bent laikinai pakeitė pagrindinių pastangų kryptį ir bando apsisaugoti savo flangą ir atakuoja Novokalynovės link. Čia jiems pasistūmėti nepavyko. Be to, agresorius toliau bando pasigerinti savo padėtį prie cheminių produktų gamyklos, šioje vietoje situacija permaininga.

Karas Ukrainoje

Rytinis flangas. Agresorius įsitvirtina užimtose pozicijose rytiniame Avdijivkos pakraštyje. Nors Ukrainos pajėgų artilerija šiame ruože dirba labai intensyviai, kol kas rusų iš čia išrūkyti nepavyksta. Agresorius socialiniuose tinkluose praneša, kad Ukrainos pajėgos permeta rezervus ir ruošiasi kontratakuoti.

Pervomaiskės ruožas. Sunkios kautynės tęsiasi, Ukrainos gynėjai išlaiko pozicijas.

Marijinkos ruožas. Tikėtina, matydamas per lėtą judėjimą kituose ruožuose, agresorius čia sukaupė papildomų jėgų ir ėmė atakuoti plačiu frontu. Jis vykdė puolimo operacijas ne tik Marijinkoje, bet ir Pobedoje bei Krasnohorivkoje (nemaišyti su šiauriniame flange esančia Krasnohorivka).

Okupantai juda „niekieno žemėje“, tačiau pralaužti ukrainiečių gynybos ir toliau nepavyksta. Neatmestina, kad tokiais veiksmais agresorius siekia išderinti ukrainiečių gynybos sistemą, atitraukti bent dalį pajėgų nuo Pervomaiskės ruožo ir taip užverti apsupties žiedą.

Vuhledaras. Rusai nesėkmingai pabandė atakuoti prie Novomychailivkos.

Zaporižios kryptis

Orichivas. Tęsiasi abipusės atakos Robotynės pleišto flanguose, kontaktinėje linijoje be pakitimų.

Velyka Novosylka. Kaip ir spėjo ekspertai, okupantai bando apeiti Staromajorskę, su tikslu atkirsti čia esančias Ukrainos pajėgas iš šiaurės. Šį sumanymą Ukrainos gynėjai perkando ir apsigynė.

Pietų kryptis

Ukrainiečiai smogė rusų kariniams objektams Heničeske (Krymo „butelio kakliuke“). Ten tradiciškai veikia įvairios agresoriaus vadavietės, tad gali būti, kad greitai skaitysime naujus nekrologus.

Ukrainiečių šviežiai atvykusios jūrų pėstininkų pajėgos vėl bando plėsti placdarmą prie Krynkų, pozicijos eina iš rankų į rankas. Tuo pačiu agresorius baiminasi ukrainiečių veiksmų prie Hola Prystanės. Jo karo propagandistai skelbia, jog čia fiksuojamas intensyvėjantis Ukrainos SOP aktyvumas.

Ukrainos pajėgos JDAM bomba smogė agresoriaus bazei prie Tatarivkos.

Šiuo atveju čia dvi geros žinios:

Rusams bandant situaciją kontaktinėje linijoje keisti KAB‘ų smūgiais, Ukrainos pajėgų aviacija taip pat turi kuo atsakyti (linkėjimai rusų oro gynybai).

Tai jau antras galingas smūgis okupantų tiekimo linijoms per paskutines dvi savaites. Praeitą kartą smogta rusų logistinei kolonai prie Gladkivkos. Tokiu būdu abu aprūpinimo keliai, vedantys iš agresoriaus gynybos gilumos į aktyvių susidūrimų ruožą (Hola Prystanė – Oleškai – Obryvka) yra bent dalinai dengiami ukrainiečių ugnies priemonėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją