Agresorius vėl surengė raketų smūgį Ukrainoje (Kyjivas, Chmelnickas, Odesa). Skelbiama, kad ukrainiečių oro gynybai pavyko numušti 10 raketų (Iskander ir S400) bei 10 „Šahed dronų“.

Nežiūrint į tai Kyjive buvo sužeista daugiau nei keturios dešimtys žmonių, sutrikdyta vandens tiekimo sistema. Tai rodo, kad bent viena rusų raketa arba dronas buvo netoli taikinio, o savo juodą darbą padarė numuštos raketos (ar drono) nuolaužos ir sprogimas.

Kalbant bendrai, kol kas masinių raketų smūgių ekspertai nemato, agresorius jas naudoja nedideliais kiekiais, tačiau gana sistemiškai.

Luhansko kryptis


Svatovė. Rusai bando atsiimti pozicijas prie Jahidnės, čia verda sunkūs mūšiai. Okupantams šiek tiek pavyko pajudėti, tačiau situacija išlieka permaininga – pozicijos eina iš rankų į rankas.

Taip pat tęsiasi agresoriaus operacijos Lyman Peršijaus – Synkivkos ruože. Susidaro įspūdis, kad jų intensyvumas sumenko. Gali būti, kad tai lėmė ne tik nesėkmingos rusų atakos ir poreikis persigrupuoti, bet ir Ukrainos gynėjų taktinė sėkmė prie Jahidnės (rusams čia reikia gesinti gaisrą).

Kremina. Susidūrimai Torskės – Ternų ruože kiek aprimo, tačiau kaip ir tikėtasi, rusai operacijas perkėlė į šiaurinį flangą prie Makijivkos. Ukrainiečiai apsigynė.

Visa ši mūšių dinamika, t. y., šokinėjimas nuo vieno ruožo link kito greičiausiai rodo, kad rusai nesitiki čia pasiekti didelių rezultatų, o tiesiog siekia prikaustyti Ukrainos vienetus, kad šie nebūtų permesti link Kupjansko ar Syversko.

Lysyčanskas. Rusų puolimas Spirnės – Veselės ruože aprimo, tačiau sunku pasakyti ar ilgam.

Donecko kryptis


Bachmutas. Agresorius toliau intensyviai spaudžia Ukrainos gynėjus šiauriniame flange, tačiau šį kartą ukrainiečiai išlaikė pozicijas. Tuo tarpu pietiniame flange rusams pavyko pasistūmėti pietvakariniame Bachmuto miesto pakraštyje, kas sudaro geresnes sąlygas agresoriui turėti daugiau variantų atakuojant tiek į šiaurės vakarus link Ivanivskės, tiek į pietus link Klišijivkos.

O prie pačios Klišijivkos okupantai dar šiek tiek pasistūmėjo kalvose, siauru ir giliu pleištu jie įsirėžė į ukrainiečių gynybą. Kartu su prieš tai paminėtu rusų pasistūmėjimu pietvakarinėje Bachmuto dalyje, situacija tampa dar sudėtingesnė.

Ukrainiečių užvakarykštė sėkmė Majorskės ruože įsitvirtinant terikone šių problemų nekompensuoja.

Taip pat ukrainiečiai įvykdė kontrataką šiauriniame flange prie Vasiukivkos, tačiau jos rezultatai kol kas nežinomi.

Avdijivka – Marijinka. Susidūrimų intensyvumas tik auga. Jei vakar fiksuotos 56 rusų atakos, tai šiandien – 64.

Šiaurinis flangas. Nepaisant itin intensyvių bandymų, rusams ir toliau nesiseka įsitvirtinti Stepovėje. Jų atakos cheminių produktų gamyklos prieigose taip pat yra dažnos, čia jiems pavyko užsikabinti už „niekieno žemės“. Ukrainiečiai daro viską, kad jiems čia nepavyktų įsitvirtinti.

Karas Ukrainoje

Rytinis flangas. Jei šiauriniame flange rusų atakos išbarstytos po visą kontaktinę liniją, tai rytiniame flange visos jos sukoncentruotos iš esmės viename taške – pramoninio rajono vakariniame pakraštyje. Koncentruotų smūgių išdavoje rusams pavyko šiek tiek pajudėti į priekį bei praplėsti flangus, tačiau ukrainiečiai ir toliau stengiasi neišleisti agresoriaus iš šio rajono. Sunkūs mūšiai tęsiasi.

Pervomaiskės ruožas. Ukrainos pajėgos išlaikė pozicijas prie Tonenkės ir Pervomaiskės.

Marijinka – Vuhledaras. Po ilgų ir kruvinų mėnesių šturmo, rusams pavyko iš esmės perimti Marijinkos kontrolę. Tai sudaro sąlygas okupantams intensyviau spausti Ukrainos gynėjus į šiaurės vakarus – be čia esančių kalvų Marijinkos perėmimas nieko neduoda (tą soc. tinkluose pripažįsta ir patys rusai).

Nežiūrint į tai, agresoriui atsiveria geresnės puolimo galimybės į pietus, t. y., šis ruožas tampa dar tampriau susijęs su Vuhledaro sektoriumi, todėl nuo šiol savo apžvalgose juos ekspertai sujungs į vieną.

Tarsi tai patvirtindami, rusai nuo Marijinkos suintensyvino operacijas link Pobedos ir sugebėjo pasistūmėti. Taip pat atsinaujino atakos Novomychailivkoje. Tikėtina, čia rusai pabandys sukurti dar vieną įtampos židinį. Tam čia jie turi gal net daugiau galimybių nei prie Syversko.

Zaporižios kryptis


Orichivas. Ukrainos pajėgos vykdė atakas prie Verbovės, tačiau nepanašu, kad jiems pavyko pasistūmėti.

Pietų kryptis


Tęsiasi susidūrimai kairiajame Dnipro krante. Rusai savo ruožtu naktį „Šahed“ dronais atakavo jūrų uostų infrastruktūrą Odesoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)