Ekspertai teigia, kad lyginant su keletu praėjusių dienų, agresoriaus aktyvumas sumenko.

„Per praėjusią parą orkai vykdė 6 didesnio masto atakas, nors anksčiau tokių atakų būdavo 10 ar net 12. Žinoma, tai gali būti priešo pajėgų reorganizacijos ženklas, t.y. pačiupinėjo ukrainiečių gynybą, ima arba ims telkti pajėgas silpniausiuose gynybos ruožuose ir vykdys plataus masto puolimą“, – svarsto jie.

Tačiau karybos žinovai atkreipia dėmesį, kad rusams nesiseka rasti tų silpnų vietų ukrainiečių gynyboje, nes nepaisant dalinės Charkivo blokados ir okupantų pranašumo ugnies galioje (artilerija, aviacija, raketos), iniciatyvą tvirtai savo rankose laiko ukrainiečiai.

Be to, ekspertų teigimu, Iziumo sektoriuje ir toliau nesiseka pasistūmėti Zavoduose – Paškove – Dovhenke.

„Maža to, kaip ir pirmadienį rašėme – ukrainiečiai nelinkę ilgai laukti. Antai jau pirmadienį vykdė lokalias kontratakas, neatmestina, kad tai tik pirmos kregždės“, – teigia jie.

Taip pat „Locked N’ Loaded“ pažymi, kad Severodonecke ir Popasnoje rusai nepasiekia jokių taktinių laimėjimų, tik vykdo idiotiškas atakas tose pačiose vietose, pavyzdžiui, Rubižnojėje.

„Centre, pavyzdžiui, Avdijivkoje, apskritai be variantų. Aštuonerius metus įrenginėtos gynybos pozicijos orkams yra neįkandamos, tuo labiau, kad jas didžiąja dalimi šturmuoja mobilizuotieji iš DNR ir LNR“, – teigia jie.

Karybos žinovų teigimu, Huliajpolėje ir Marijinkoje labai intensyviai dirba rusų artilerija, tačiau nepaisant to, rezultatai vis tiek kuklūs.

Anot jų, nors ir vyksta pastiprinimas iš Mariupolio, tačiau negalėdami užimti „Azovstal“ gamyklos, rusai ir Mariupolyje negali švęsti pergalės bei visko mesti Huliajpolės link.

„Vienintelis šviesos spindulėlis orkams – sėkmė Kreminoje – Torske – Zelena Dolynoje. Atsiranda reali galimybė pulti Lymaną su tikslu suskaldyti šiaurinį flangą ir pulti Slavianską. Tačiau sėkmės prie Lymano atveju tektų forsuoti Doneco upę ir pulti Slavianską. Tam reikėtų permetinėti papildomus resursus iš kitų sektorių, o tai vėl kainuos orkams brangų laiką ir suteiks manevro laisvę ukrainiečiams daug gero nuveikti kitose vietose“, – vertina ekspertai.

Jie apibendrina, kad per savaitę agresorius pasiekė nedidelį taktinį laimėjimą Lymano kryptimi, tačiau kituose sektoriuose nei taktinių, nei operacinių tikslų nepasiekė.

„Tai dar vienas signalas, kad agresoriaus puolimas išsikvepia. Tai jokiu būdu nereiškia, kad mūšiai taps poziciniai ir agresorius nebepuls. Karas tęsiasi, orkai tikrai nenustos pulti, gal kažką pakeis, tačiau bendra tendencija jiems nepalanki“, – teigia jie.

„Locked N’ Loaded“ rašo, kad „išlaisvinantis blitzkrygas“ stringa, gegužės 9 diena artėja, tad jei Rusijos kariuomenė dar vykdys dideles reorganizacijas, paradas gali būti visiškai liūdnas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)