Agresoriaus karinės vadovybės olimpe vyksta kėdžių perstumdymas.

Generalinio štabo viršininkas armijos generolas V. Gerasimovas tuo pačiu užims ir karo prieš Ukrainą vado vietą (formaliai – Jungtinių pajėgų grupuotės vado). S. Surovikinas tampa jo pavaduotoju.

Socialiniuose tinkluose už Iziumo, Kupjansko ir Lymano praradimą nuplaktas ir „sušaudytas“ generolas A. Lapinas grįžta į sceną. Jis paskirtas sausumos pajėgų vadu.

Panašu, kad S. Šoigu grupuotė konsoliduoja pajėgas. Ji sugebėjo į savo pusę patraukti J. Prigožinui patogesnį S. Surovikiną.

Luhansko kryptis

Svatovės sektoriuje agresorius atnaujino atakas šiauriniame flange (Hryanykivka) ir tęsia toliau atakas pietiniame flange (Stelmahivka).

Kol kas šios buvo atmuštos, tačiau kas liečia šiaurinį flangą, panašu, kad per sąlyginį ramybės laikotarpį rusai čia prikaupė jėgų bei resursų ir bandys lokaliomis atakomis kaustyti ukrainiečių flangus.

Tuo pačiu rusų karo propagandistai praneša, kad į sektorių, tikėtina, atvyks Ukrainos 3-iosios tankų brigados vienetai.

Iš kitų šaltinių sunku tai patvirtinti, tačiau toks ukrainiečių veiksmas būtų logiškas.

Jei taip nutiktų, klausimas, kokio dydžio būtų šie vienetai ir kokioms užduotims jie būtų skirti.

Šiame etape realistiška būtų pabandyti išspręsti flangų saugumo klausimą. Tačiau neatmestina, kad ukrainiečiai pasitikės čia jau esančių savo vienetų tvirta gynyba, o mechanizuotą kumštį rengs puolimo veiksmams.

Kreminos sektoriaus Ploščankos – Červonopopivkos ruože rusai pabandė atakuoti prie Červonopopivkos gyvenvietės, tačiau ataka atmušta.

„Tiek antradienį, tiek trečiadienį situacija čia kiek ramesnė. Tikėtina, agresorius vėl kaupia pajėgas dar vienam bandymui nustumti ukrainiečių pajėgas į vakarus“, – mano ekspertai.

Dibrovoje ir pietvakariniame Kreminos ruože didelių pakitimų nėra. Rusai skundžiasi labai intensyviu ukrainiečių artilerijos darbu, tęsiasi lokalūs susidūrimai.

Pasirodė informacija apie aktyviai Lisičiansko sektoriuje veikiančias ukrainiečių žvalgybos ir SOP grupes. Tikėtina, kad jų aktyvumas susijęs su pasirengimu galimam ukrainiečių puolimui Kreminos link. Savo ruožtu agresorius atakuoja Bilohorivkos ir Spirnės ruožuose, tačiau čia nieko nepešė.

Donecko kryptis

Agresoriaus karo propagandistams vėl išmušinėja saugiklius. Jie jau ne tik skelbia apie Soledaro užėmimą, bet skalambija, neva dabar ukrainiečiams nėra prasmės ginti Bachmutą, bei neva gynėjai netrukus paliks Siverską.

„Šiaip, jo! Pagal tokią logiką, ateiviai Marse jau pasirašinėja kapituliacijos prieš Rusiją aktą. O dabar grįžtame į realybę“, – rašo karybos žinovai.

Karas Ukrainoje

Soledare – Krasna Horoje situacija kol kas nesitaiso. Paskutiniais duomenimis, ukrainiečiai dar kaunasi Soledare, tačiau pajėgų rotacija ir aprūpinimas yra komplikuotas dėl pastovios artilerinės ugnies iš agresoriaus pusės.

Rusai toliau po truputį plečia savo kontrolę gyvenvietės flanguose.

Priešakiniai rusų vienetai iš Blahodatnės buvo išmušti, tačiau mūšis toliau verda gyvenvietės prieigose. Ukrainos vienetai neužleidžia pozicijų Krasna Horoje, tačiau gynėjų šiaurinį flangą spaudžianti puolančiųjų grupuotė kelia rimtą pavojų.

Bachmuto prieigose ukrainiečiai jau kelinta diena neleidžia rusams stumtis į priekį. Tam, kad būtų galima įvertinti, ar čia rusų puolimas išsikvėpė, ar tai tik persigrupavimas po patirto nokdauno, reikia dar šiek tiek laiko.

Kelyje Horlivka – Bachmutas Ukrainos ginkluotosios pajėgos kontratakų ir gero artilerijos darbo dėka sugebėjo nukapoti rusų čiuptuvus, slenkančius link Časiv Jaro.

Nežiūrint į šią taktinio lygmens sėkmę, iniciatyvą ir persvarą šiame ruože toliau išlaiko agresorius.

Rusai intensyviai atakavo Nevelskę ir patrūko, pranešama apie daug žuvusių ir sužeistų. Nepavykstant apeiti Marijinkoje įtvirtinto rajono iš pietų pusės (per Pobedą), rusai pabandė laimę šiaurėje (Krasnohorivka), tačiau ir čia jų ataka buvo sustabdyta.

Jau kurį laiką ukrainiečiai Vuhledaro sektoriaus vakariniame Pavlivkos flange turi įsirengę pozicijas ir grasina smūgiuoti agresoriui į flangą arba net į gynybos gylį.

Pastarosiomis dienomis rusai pabandė pasigerinti savo taktinę padėtį bei išstumti Ukrainos karius iš šių pozicijų. Puolamieji veiksmai link Prečystivkos rusams baigėsi nesėkme.

Zaporižios ir Pietų kryptyse toliau dirba žvalgai ir artileristai, esminių pakitimų nėra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)